Ingyenes online előadással ünnepel a színházi világnapon a Budapesti Operettszínház. Március 27-én, szombaton 19:30-tól a Bozsik Yvette rendezte János vitéz című produkciót láthatja a közönség.

Budapesti Operettszínház János vitéz előadása (Fotó: Budapesti Operettszínház/Gordon Eszter)

Az operettszínház hétfői közleményében emlékeztetnek arra, hogy a színházi világnapot már második alkalommal tartják meg járványügyi zárás idején. Az operettszínház ezzel az online előadással (János vitéz) szeretné mégis közel hozni nézőihez a színházi élményt ezen a különleges napon.

Mint írják, Bozsik Yvette rendezésében egy igazi Petőfi-mesevilág tárul a közönség elé. A színház YouTube-csatornáján megtekinthető előadás közben a nézők akár élő chatben is üzenetet küldhetnek a művészeknek.

A Budapesti Operettszínház YouTube-csatornája
János vitéz
-Hirdetés-

“A Petőfi Sándor elbeszélő költeménye alapján született daljáték 1904-es, Király színházbeli ősbemutatóján a darab elsöprő sikere még az alkotókat is meglepte. A színpad hol felpezsdült, hol megnyugtató vidámságot árasztott, a közönség derült, nevetett, majd Bagó meghatóan szép dala alatt már a sírás kerülgette a nézőket. A dal befejeztével újrázást követeltek, de az ismétlés egy kicsit váratott magára, mert a Bagót alakító Papp Mihálynak is könnyek peregtek az arcán.
Kukorica Jancsi és Iluska megindító szerelmi története, a csodás magyar népmesei motívumokban bővelkedő daljáték, mely híven követi az eredeti művet – és amely több mint száz éve visszatérő sikerdarabja a hazai és határon túli színpadoknak – negyven év után ismét látható a Budapesti Operettszínházban.” (Budapesti Operettszínház)

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) kezdeményezéseként 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Mint a közleményben kiemelik, a jelen helyzetben talán fontosabb az összetartozás érzése, mint valaha. A Nemzetközi Színházi Intézet felkérésére minden évben a szakma egyik kiemelkedő művésze vagy alkotója fogalmazza meg üzenetét a színházkedvelők számára. Az idén Helen Mirren Oscar-díjas színésznő írt a színházi világnapra üzenetet, amelyet a Budapesti Operettszínház képviseletében Nádasi Veronika Csillag-díjas és Homonnay Zsolt Jászai Mari-díjas színművész tolmácsolásában hallhat a közönség az online előadás közvetítése előtt.

Budapesti Operettszínház János vitéz előadása (Fotó: Budapesti Operettszínház/Gordon Eszter)

János vitéz ingyenes online előadás
2021.03.27. (szombat),19:30
Budapesti Operettszínház YouTube-csatornáján

Forrás: MTI, operett.hu
Képek, kiemelt kép: operett.hu / Gordon Eszter

MEGOSZTÁS