A korlátozó intézkedések ellenére nem kell lemondanunk az aktivitásunk megőrzéséről, hiszen a Kiskőrösi Egészségfejlesztési Iroda január óta rendszeresen biztosít ingyenes online mozgásórákat.

Március végéig Szabó Gabriella és Tagai Tímea mozgásórái közül válogathattak kedvükre az érdeklődők – pilates, gerinctorna, H.I.I.T. edzés és alakformáló edzés várta a jelentkezőket.

-Hirdetés-

Fontosnak tartjuk, hogy a fiataloktól kezdve az idősebb korosztálynak is biztosítsunk lehetőséget az otthoni mozgásra, melyek különböző nehézségűek és intenzitásúak. Így mindenki megtalálhatja az edzettségi szintjétől és egészségi állapotától függően a számára leginkább megfelelő mozgásformát. Tornáink nem csak a hölgyeknek szólnak, férfiaknak is bátran ajánljuk edzéseinket. Az edzésekhez csak olyan eszközökre van szükség mely a legtöbb háztartásban elérhető vagy pedig könnyen helyettesíthető egy-egy otthon is megtalálható eszközzel (egy pár kézisúlyzó helyett pl. egy-egy teli vizes flakon)

A testmozgás nemtől és kortól függetlenül fontos (Kép: pexels.com)
Áprilistól Szabó Gabriella viszi tovább az edzéseket, melyek a következőképpen kerülnek megtartásra:
  • Hétfő 17 óra – Pilates
  • Kedd 19 óra – Aerobic
  • Szerda 17 óra – H.I.I.T. (Magas intenzitású intervall edzés)
  • Csütörtök 19 óra – Pilates

Az online órák a Google Meet oldalon kerülnek megtartásra, így a meghívók kiküldéséhez előzetes jelentkezésre van szükségünk az efi.kiskoros@gmail.com e-mail címen.

Ugyan Tagai Tímea nem tart újabb órákat, azonban a korábbi edzések videóit bármikor visszanézhetik a Timi csoportos órái Facebook csoportban: https://www.facebook.com/groups/298891250458943

A friss információkért pedig keressék fel Facebook oldalainkat:

vagy érdeklődjenek telefonon a 78/415-920-as telefonszámon.

Hogy miért is olyan fontos az aktivitás megőrzése minden korosztály számára?

A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen egészségünk fenntartása érdekében, mely nem csupán a betegségek megelőzésében játszik fontos szerepet, hanem stresszoldó hatással is bír. A testmozgás során a szervezetben különböző hormonok szabadulnak fel, melyek a boldogságérzetet fokozzák. Így tehát, rendszeres testmozgás hatására javul a hangulatunk, kedélyállapotunk, valamint csökkennek a szorongásos tünetek, így a depresszió kialakulásának lehetősége is. Lelki és szociális egészségünk szempontjából is fontos tényező. Amellett, hogy fejlesztően hat a kitartásunkra, önbizalmunkat, önértékelésünket is pozitívan befolyásolhatja.

Sajnos a közösségi mozgás élménye egyelőre jelentős mértékben korlátozott, így egészségvédő szerepét is nehezen tapasztalhatjuk. Pedig erősítheti a motiváltságot, a társas kapcsolatainkban közös élményekkel gazdagodhatunk, valamint megtapasztalhatjuk a közösséghez tartozás élményét.

Azonban rengeteg pozitív élettani hatása is van a rendszeres testmozgásnak.

Javul a szív és tüdő teljesítőképessége, javul az állóképességünk, a vérkeringés, fokozódnak az anyagcsere folyamatok, valamint segíti a koncentrációs képességek fejlesztését és kondíciónk mellett koordinációnk is javul. Megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás során az ízületekre is pozitívan hathat, lassítja a természetes kopás ütemét és az öregedéssel járó folyamatokat. A vázizmaink erősödnek, hiszen több oxigén képes eljutni az izmokba mozgás hatására, így a teherbíró képességünk is fokozódik.

Minden életszakasznak megvannak az ajánlásai a mennyiség és mozgástípus szempontjából, emellett pedig az egyéni sajátosságainkat, fittségi állapotunkat is figyelembe kell venni. Továbbá nagyon fontos a fokozatosság elve! Ha korábban nem végeztünk rendszeresen testmozgást figyeljünk az edzés időtartamára, gyakoriságára és intenzitására valamint az óratartó instrukcióira. Így a gyakorlatokat helyesen tudjuk végrehajtani, elkerülhetők a sérülések, a szervezet hirtelen túlterhelése és hatékonyabb lesz az izommunka.

És ami a legfontosabb: mindig szánjunk időt a megfelelő bemelegítésre, hogy szervezetünk felkészülhessen a terhelésre és a megfelelő nyújtásra, hogy elkerüljük az izmok zsugorodását és lecsillapítsunk szervezetünket a mozgás után.

Szánjunk időt a rendszeres testmozgásra, hiszen ebben az időszakban különösen fontos, hogy fizikális egészségünk megőrzését támogassuk.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt online tornáinkra.

Írta: Jaszanovics Dóra-Egészségfejlesztési Iroda Kiskőrös
Képek: pexels.com

MEGOSZTÁS