Az 1948-as centenáriumi emlékév kiskőrösi nyitánya mellett, ugyanebben az évben március 15-ét is minél nagyobb külsőségek között szerették volna megünnepelni.

Természetesen a község képviseltette magát Budapesten, a parlament előtti országos ünnepen, illetve akadtak, akik a szülőházban elhelyezett mécsesről még ‘szabadságlángot‘ is vittek a fővárosba.
Érdekes színfoltként egy nem mindennapi sportesemény is érintette Kiskőröst. Ez volt az Országos Centenáriumi Petőfi-csillagtúra, amelynek befutója a költő szülőfalujában zajlott. Az MTE autó- és motorkerékpár szakosztálya által szervezett eseményen nagyjából 350 gépjárművel és sportrepülőkkel érkezett meg a verseny a településre, hogy bekapcsolódjanak az ünneplésbe, de akár úgy is fogalmazhatnánk, hogy sikerült ‘ellopniuk a show-t‘ a többiek elől.

Az ünnepnap lefolyásáról következőkben a helyi újság korabeli tudósításából olvashatnak részleteket:
-Hirdetés-

„Az istentisztelet végeztével benépesedett a község főtere és utcái egyaránt. Megindult a nép a vásártérre. Egyházak, Pártok, Egyesületek és egyéb testületek küldöttei, valamint iskolás ifjak vonultak a vásártérre, hogy részt vegyenek a díszfelvonuláson. […] Tíz óra néhány perckor villámgyorsan jelennek meg a sportrepülők Nyirádi Szabó [ti. Imre] vezetésével és alacsony repüléssel köröznek a község felett, majd Nyirádi Szabó gépe kiválik, és koszorút dob Petőfi szobrára. Közben a Keceliek, majd a Soltvadkertiek stafétái rohannak a szabadság lángjával községünk felé, Kiskunhalasról is befut egy autó a sportegyesületek futóival, akik szintén a szabadság lángjáért jöttek hozzánk. […] Háromnegyed 11 órakor ropogós indulók hangja szűrődik be a piactérre [ti. a Szarvas előtti tér], a rendezők megszabadítják az úttestet. A keceli rezesbanda vezeti a nagyszámú felvonulókat. A zenekar után tűzoltók, rendőrök, vasutasok, a községi képviselőtestület és az egyházak képviselői következnek, majd a városok küldöttei. […] A Petőfi és piacteret zsúfolásig megtöltő tömeget pillanatok alatt elhelyezték, és kezdetét vette az ünnepély tulajdonképpeni műsora.

Az első vendégek 1948. március 15-én reggel a Petőfi szülőház előtt

A zenekar eljátszotta a Himnuszt, utána Vékony Benjámin rk. igazgató mondott igen szép megnyitó beszédet, mely után 50 postagalambot engedtek fel, a testületek megkoszorúzták Petőfi szobrát. […] A koszorúzás után az evangélikus iskola szavalókórusa a Talpra magyart adta elő, Baross Gyula közművelődési felügyelő méltatta a szabadságharc emlékünnepének jelentőségét. Borsai Etelka elszavalta Petőfi Szabadsághoz című költeményét, és az evangélikus iskola énekkara Petőfi megzenésített verseit énekelte. Az ünnepély befejezéséül dr. Benedek János járási főjegyző állt az emelvényre. Végezetül Torma Gábor hangsúlyozta, hogy Petőfi Sándor, községünk szülöttje egybeolvasztotta a világszabadság gondolatát a magyar szabadsággal.

Háromszázötven gépjárművel több, mint 600 fővárosi és az ország különböző városából indult autós érkezett délután 1 óráig. Az autók már 11 órakor kezdtek szálingózni, s három órán keresztül folyton robogtak be a községbe a nagyszabású csillagtúra résztvevői. Délután 2 órakor a Petőfi téren atlétikai sportbemutatót rendeztek. […] A nagyszámú vendégsereg ellátásáról a Szarvas étterem és a Petőfi étterem gondoskodott. […] Este 8 órai kezdettel a Színházteremben a 48-as Ifjúsági Emlékbizottság műsoros estélyt rendezett, melyen szebbnél szebb műsorok követték egymást. A termet zsúfolásig megtöltő tömeg lelkébe szép emlékeket zárva, megelégedetten tért haza.”
(Hírek, 1948. március 21. 1. o.)

Írta, képek: Turán István

MEGOSZTÁS