A Kiskőrösi Óvodák Thököly úti óvodájának Nap csoportjába jár a 6 éves Vass Zora, aki a soltvadkerti Evangélikus Egyházi Óvoda által szervezett online mesemondó versenyen a közönségdíj mellett a szakmai zsűri döntése alapján is első helyezést ért el. 

Édesanyjával, Vassné Farkas Irénnel beszélgettünk. 

-Hirdetés-

 

Melyik mesét választotta Zora, amivel sikerült a zsűri és a közönség tetszését is elnyernie?

Fésűs Éva: A fogfájós nyuszi című meséjét választottuk ki közösen Zorával. A járványhelyzetre való tekintettel hónapok óta home officban dolgozom, ő is itthon van velem home oviban, így együtt készültünk. Szívesen tanulta a mesét, teljesen beleélte magát és jókat nevettünk közben.

Mióta tanul és mond meséket Zora? Milyen gyakran indul ilyen versenyeken, illetve miért döntöttetek úgy, hogy a soltvadkerti online mesemondón is részt vegyen?

Pici kora óta – a nővéréhez hasonlóan – vele is folyamatosan forgattuk/forgatjuk a korának megfelelő könyveket. Egy klassz kis minikönyvtárunk van itthon, de a városi gyermekkönyvtárba is be van iratkozva. Nagyon szereti hallgatni a meséket, sokszor csak lapozgatni, nézegetni is a könyveket. Lefekvés előtt természetes az esti mese. Mára egyszerűbb szövegeket már ő olvas fel nekem. Szeptemberben kezdi az első osztályt. Két évvel ezelőtt, még kiscsoportosként egy tavasztündéres versmondó alkalmával állt talán először a nagyközönség elé. A tavalyi évben ez elmaradt a vírushelyzet miatt. Ez a mostani verseny volt az első alkalom, hogy mesemondással próbálkozott. Az online beszélgetések az elmúlt évben már megszokottá váltak, így nem jelentett neki problémát a kamerába mesélni. Dulainé Zsuzsi az egyik óvó nénije kérdezte meg Zorát, hogy lenne-e kedve elindulni ezen a versenyen. Természetesen igent mondott. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ilyen ügyesen helytállt. Külön öröm, hogy a közönségdíj mellett a szakmai zsűri döntése alapján is első helyezést ért el.

Miért tartjátok fontosnak a mesemondást? Van kedvenc írója, meséje? 

Azt gondolom a meséknek fontos szerepe van a gyermek érzelmi, szellemi, mentális fejlődésében. Tapasztalatom szerint a beszédfejlődésében is óriási jelentősége van a korai mesehallgatásnak, a későbbiekben a szövegértést segíthetik. Sok sok kutatás említi mennyivel élénkebb azoknak a gyerekeknek a képi világa, fantáziája, akiknek rendszeresen olvasnak meséket. A mesék világa sok mindenre gyógyírt jelenthet legyen szó akár gyermekről vagy felnőttről. Zora igazi mindenevő ha mesékről van szó, de természetesen a hercegnős és állatmesék a favoritok. 

Szeretettel gratulálunk, és további sikereket kívánunk! 

MEGOSZTÁS