Az elmúlt időszakban fokozatosan megkezdődtek az enyhítések, csökkenek a szigorítások. Ismét igénybe vehetőek a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár egyes szolgáltatásai. Turán Istvánné Margó intézményvezetőt kérdeztük a “Könyvtár a kapuban” lehetőségéről, népszerűségéről. 

-Hirdetés-

 

Mit lehet tudni a “Könyvtár a kapuban” szolgáltatásról? Hogyan lehet könyvet kölcsönözni ebben az időszakban? 

Nagyon nagy örömünkre szolgál, hogy elérte az átoltottsági arány azt a szintet, amikor is elkezdődhettek az enyhítések. Azonnal megszületett az erre vonatkozó jogszabály is, így a könyvtár vonatkozásában a korábbi szabályok újra érvénybe léptek. Április 7-től ismét “Könyvtár a kapuban” címmel újfent szolgáltatunk. Ez a szolgáltatás csak a kölcsönzésre biztosít lehetőséget, illetve telefonon és emailben tudunk információt szolgáltatni. Van, akinek szakdolgozat készítéshez ajánlunk adatbázisokat, míg másoknak segítünk fotót beazonosítani a helytörténetbe. Szóval mindenféle tevékenység zajlik itt újra, azonban a könyvtárnak a lelke az olvasó, aki könyveket kölcsönöz. A szolgáltatás menete jelenleg úgy zajlik, hogy előrejelzik nekünk valamilyen csatornán kedves olvasóink, hogy mit szeretnének, és akkor mi azt összekészítjük, nevükre írjuk és a nyitvatartás szerint lehet a könyvekért jönni. A 06-78/311-955 telefonszámon, a kiskorospsvk@gmail.com címen, illetve a szoftverünkön keresztül előjegyezhetőek a könyvek, dokumentumok. Bárkinek bármilyen kérdése van, kollégáim szeretettel állnak a rendelkezésére. 

 
Az újranyitást követően 302 könyvet kölcsönöztek ki az olvasók egy nap leforgása alatt

Hogyan élték meg az olvasók a szolgáltatásból való időszakos kiesést? Mennyire örülnek annak, hogy most újra lehet kölcsönözni? Mik a tapasztalatok? 

Egy hónap szolgáltatáskiesésről van szó. Jövögettek azért az emberek, nyitogatták az ajtót. Volt aki érdeklődött, és telefonon is felhívott előtte. Most nem igazán lehetett érezni, hogy lesz egy ilyen szigorú intézkedés. Mindenkit váratlanul ért, egyik olvasónk sem vitt el nagyobb mennyiségű könyvet a zárás előtt. Az újranyitást követően egy hét tapasztalata az, hogy azok az olvasóink, akik rendszeresen járnak a könyvtárba nagyon örülnek az újranyitásnak, és újfent igénybe is veszik ezen szolgáltatásunkat. Az első nap statisztikája döbbentes volt számunkra. Majdnem 100 ember jelentkezett az első napon, akik összesen 302 könyvet kölcsönöztek ki egy nap leforgása alatt. Tapasztalataink azt mutatják, hogy napról napra ürülnek azok az asztalok, ahol a könyveket előkészítjük és délre megtelnek újra, majd délután megint kezdik elvinni. Hétköznapokon reggel 8 órától 12 óráig, míg délután 13 órától 16 óráig vagyunk nyitva kedden-szerdán és csütörtökön, illetve 13 órától 17 óráig hétfőn és pénteken. 

Az ajtóban lehetőség van csengetni 

Beiratkozni hogyan tudnak ebben az időszakban az olvasók? 

Természetesen erre is van megoldás. Keressenek minket telefonon, illetve elektronikus úton küldjék el személyes okmányaikat (személyi igazolvány, lakcímkártya), amit megsemmisítünk, amint aláírta az olvasó a beiratkozási nyilatkozatot. Viszont addig is muszáj őt valahogyan beazonosítanunk, ezért van szükség az igazolványok fényképére, másolatára. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (9 db kép)
MEGOSZTÁS