Lévai Ferenc látott egy riportot az interneten, amit az izsáki Kiss Éva tragikus életéről készítettek. Évát régóta ismeri és az ő élettörténetét is. Ebben a riportban említést tettek egy magaságyásos kert létrehozásáról, amihez minden alkotó elemet megkaptak már, csak a fizikai segítség hiányzott a megvalósításhoz.

„Amikor megláttam ezt a riportot rögtön megfogalmazódott bennem, hogy ennek a kertnek a megvalósításába jó lenne segíteni. Van egy jó baráti csapat, a fertőtlenítő fújós csapat. Megkérdeztem a fiúkat, hogy ők mit szólnak hozzá, támogatnák-e azt, hogy megcsinálnánk ezt a kertet. Mindenki egyből igent mondott!”

Lévai Ferenc munka közben
-Hirdetés-

A gondolatot tett követte. Fertig Józseffel ketten meglátogatták Évát. Elmondták neki, hogy segíteni szeretnének és megbeszélték vele, hogy 2021. április 24-én, szombaton délután 13 órakor találkoznának nála egy kertépítésre.
Éva nagy örömére minden tettre kész, önzetlenül segíteni szándékozó személy megjelent a megbeszélt időpontban.

A kivitelezés irányításában Fertig József (balról a második) segédkezett 

„Technikailag úgy állt össze, hogy Éva elmondta mit szeretne, mi meg átgondoltuk a dolgot és azért lett ilyen a kert. Nem egészen ilyennek tervezte, de én úgy gondolom, hogy nagyon örül neki hogy ilyen lett!”– nyilatkozta Ferig József.

Mivel nagyon sok föld kellett hozzá, elfogadtak minden felajánlást. Volt, aki agyagosabb földet tudott adni, ez került alulra mivel az jobban megtartja a nedvességet. Erre került egy homokosabb erdei jellegű puhább réteg, majd a tetejére termőföldet és tőzeget vegyítve tettek.
Eredetileg Éva elképzelése egy téglákkal megemelt raklapokra felrakott zsákokban elhelyezett termőföld volt, aminek egy része meg is valósult, de a változtatásnak köszönhetően lett egy kerítés is építve, ami két oldalt raklapokból összeállítva tartalmazza a veteménynek kialakított földet.

A Pándi ABC által felajánlott üdítőitalokat veszi át Kiss Éva és Rézműves Mihály, de segített Papp-Gyulai Brigitta növény palántákkal, valamint a tőzeg megvásárlás hozzájárulásával is

Éva elképzeléséhez képest dupla akkora lett a kertje, és nem csak idén, hanem a jövőben is kiszolgálhatja terményeivel őket.

A munkában segédkezett Izsák Város Önkormányzati Képviselő-testületéből Rácz Sándor és Rézműves Mihály

A munka végeztével elmesélte, hogy innentől kezdve az élelmiszerük egy részét meg tudják termelni. Krumplira fizikai erő nélkül eddig esélye sem lehetett, de ezzel a zsákos megoldással ez is megvalósulhatott.

„Az élt erőmet, az élni akarásomat adják vissza ezzel ezek az emberek, akik önzetlenül segítettek a mai délutánon. Az alap készen van, ezt innentől kezdve már csak művelni kell.
Ezt a fajta hálát nem lehet szavakba önteni, ehhez a köszönöm az kevés!”

A Fújós csapat munkáját egy tettrekész, segítő hölgy társaság is segítette

Kiss Éva a VIRA.HU hírportálon keresztül is szeretné megköszönni mindenkinek a felajánlásait, a rengeteg segítséget, a támogatást és a csapatnak a kert megépítését.

A Kecskeméti Televízió videójából megismerhetik Kiss Éva és családja “történetét”: 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS