Napjainkban a megszokottnál is fontosabb és embert próbálóan nagy feladatot látnak el az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók, orvosok, gondozók és az őket segítő technikai személyzet egyaránt. A soltvadkerti rendelőben, az Egyesített Szociális Intézményben, a Református Idősek Otthonában és a Kiskunhalasi Járványkórházban óriási teher nehezedik az egészségügyben dolgozókra.

 

Május 12-én tartják világszerte Az Ápolók Nemzetközi Napját annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált brit hölgy 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. A katonáktól kapta a Lámpás Hölgy nevet, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert. A róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg.

„Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt.”

-Hirdetés-

 

Sok betegségen átesett, a kiskunhalasi járványkórházban kezelt, már felépült embertől hallhatunk dicséretet, melyben az ott dolgozók emberfeletti megpróbáltatásairól, kemény harcokról és küzdelmekről, kedves, gondoskodó munkájukról számoltak be.

Talán soha ilyen nagy szükség nem volt még az ápolók -orvosok és az őket segítők- munkájára és talán soha nem volt még ilyen nagy társadalmi megbecsülésre szükségük.

Miért? Azért, hogy kitartsanak! Magunkért, értünk!

Munkájuk és elhivatottságuk előtt tisztelegve szeretnék őket, valamint a helyi egészségügyi dolgozókat és szociális munkát végzőket is ezen a napon közösen köszönteni.

 

A Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár munkatársai az önkormányzattal közösen szeretnék, ha gyümölccsel, édességekkel, kávéval ajándékozhatnák meg az egészségügyben dolgozókat. Ha Ön is támogatná ezt a kezdeményezést, szívesen fogadják tárgyi, vagy pénzbeli támogatását, esetleg segítséget az adományok elszállításában, mellyel hozzájárulnának a munkájuk előtti tisztelgéshez.

Arra kérnek mindenkit, hogy támogatási szándékukat a 06-70/773-93-35 telefonszámon jelezzék!

Adományok összegyűjtése: 2021. május 10 – 11., 9:00-16:00 óra között. 

Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár – Soltvadkert, Kossuth Lajos u. 10.

 

Közlemény
Soltvadkert, 2021. április 29.

Kiemelt kép: illusztráció (VIRA.HU Archív fotó) 

MEGOSZTÁS