El se tudnánk képzelni, mennyi mindenre alkalmazható a kávézacc. A legtöbben szemétként gondolunk a kávézaccra, amely a reggeli finom fekete után marad. Pedig el sem tudnánk képzelni, mennyi értékes dologra használhatnánk. Most összegyűjtöttük ezeket a kreatív és hasznos módokat, hiszen ezt az univerzális hulladékot (inkább csodaszert) a kertészkedéstől kezdve a szépségápolásig könnyűszerrel fel lehet használni.

Csodát tesz a kertben

  • Kevesen tudják, de a kávézacc tökéletes trágya. Vissza tudjuk vele állítani a föld tápanyagtartalmát, valamint olyan hasznos állatokat is a kertbe tudunk csalogatni vele, mint a földigiliszta.
    FIGYELEM! Ne a virágföldre szórd, hanem keverd bele, mert a levegőn megpenészedik. Arra vigyázz, hogy túlzásba azért ne vidd, mert a kávézacc nagy mennyiségben túlságosan savanyúvá teszi a talajt. Ha mégis “erősebbre” sikerülne a keveréked, ne aggódj. Biztosan vannak a kertedben olyan növények, melyek a savanyú talajt kedvelik. Ide tartoznak például a rododendronok, hortenziák, páfrányok, azáleák, örökzöldek. Nekik több kávézaccot is adhatsz.
  • A zacc rendkívül gazdag kalciumban és magnéziumban. Bomlása során pedig nitrogént, foszfort és káliumot bocsát ki. Ezek mind-mind nagyon fontos hatóanyagok a zöldségek fejlődéséhez. Ezért érdemes a zaccot már a vetőmaggal összekeverni, illetve a kávézacc virágföldbe is keverhető.
A kávézacc tökéletes trágya
  • A hangyák ellen is tökéletes, ugyanis erős szagtalanító hatása van, ezzel pedig meg tudjuk védeni a virágainkat.
    Érdemes az ágyások köré szórni, mert tapasztalatok szerint messzire elkerülik a növényeidet megdézsmáló csigák is.
Csigariasztónak is kiváló a kávézacc
  • “Macskák ellen”. Kertedet a szomszéd macskái toalettnek használják? Kávézacc kiszórásával felszámolhatod illemhelyüket. Nem szeretik a kávé illatát, ezért kénytelenek lesznek máshol elvégezni dolgukat.
A macskák nem szeretik a kávé illatát

A háztartásban is sokat segít

  • A kávézaccot dörzsikeként is használhatjuk: kíméletesen, de tökéletesen eltávolítja az odaégett ételeket is az edények faláról. Ráadásul a fertőtlenítésben is sokat tud segíteni, hiszen a kávé antibakterializáló hatású.
  • Dugulásmentes lefolyó. A mosogatás miatt gyakran eldugul a konyhában a lefolyó. Ennek tisztítására a legolcsóbb megoldás az, ha a kávézaccot egyszerűen beleöntjük a lefolyóba. A szemcsék nem akadnak fenn, és magukkal viszik azt is, ami viszont már fennakadt.
A kávézacc mosogatáshoz és lefolyó tisztításhoz is jó
  • Kiemelkedő tulajdonsága a szagtalanítás, ami nem csak a növényvédelemben segít. Elhelyezhető használt cipőkben, táskákban, edzőruhák között is. Emellett a hűtőben is nagy hasznát vehetjük: eltünteti az ételszagot, így a hűtő kinyitásakor a konyha nem telik meg az ételek szagával, de a hűtőben sem veszik át egymást szagát az ételek.
  • Emellett a kezünket is megdörzsölhetjük vele kézmosás közben, miután hagymát, fokhagymát, vagy egyéb erős szagú ételt készítettünk.
Kiváló szagtalanító hatása van
  • Folttisztítás. Ha valaki leeszi vagy leönti a fehér ingjét, nem kell kétségbe esnie, hogy benne is marad az étel/ital színe. Egy kis kávézaccal és langyos vízzel csodákat lehet művelni, csak dörzsöljünk bátran!
  •  Természetes festékként is használható pamut, műselyem, celofán, fehérnemű és papír színezésére – esetenként akár haj sötétítésére vagy húsvéti tojások festésére is.
  • Faipari munkákhoz is remek, ugyanis foltozni, festeni, színezni remekül lehet vele a fából készült tárgyakat. A sötétebb bútoroknál a karcolódás probléma úgy oldható meg, hogy egy kis nedves kávézaccot felviszünk egy törlőruhára, szétkenjük a karcos felületen. A részecskék kitöltik a réseket, az olaj pedig lezárja őket.

Szépülni is lehet a kávézaccal

  • A bőr hámlasztáshoz remekül alkalmazható a kávézacc. Ehhez nincs másra szükség, mint összekeverni egy kis vízzel vagy kókuszolajjal, majd szétkenni a testeden és arcodon. Emellett a véráramlást is serkenti, ezért a bőr egészségéhez is hozzájárulhat.
  • Sokan esküsznek arra is, hogy a cellulitisz ellen is bevethető, mert a koffeintartalma segít felvenni a harcot a zsírpárnácskákkal.
A bőrnek is jót tesz
  • Használd a hajadra. Masszírozz kávézaccot a fejbőrödbe hajmosáskor, megtisztítja a fejbőrödet és segíti a hajnövekedést is a koffeintartalma miatt.

Húspuhító

  • A nedves kávézacc a természetes savtartalmának köszönhetően kitűnő húspuhító. De hogyan is pácoljuk be a húst kávézaccal? Egyszerűen kend be vele a húst, majd egy zacskóba zárva pihentesd a hűtőben legalább három órán át (még jobb, ha egész éjszakára bent hagyod). Főzés/sütés előtt mosd le a kávézaccot a húsról, vagy, ha kedveled az enyhén füstös íz hatást akár rajta is hagyhatod.

+1 Kávé a szúnyogok ellen

-Hirdetés-

Viszonylag kevés embernek jutna eszébe tálra tenni és meggyújtani a kávét, pedig a parázsló őrölt kávé füstjének rovarűző hatása van. Ez az olcsó és természetes módszer jó választás lehet.
A kávés, házi szúnyogriasztóhoz nem lesz másra szükség, mint egy-két kanál őrölt kávéporra, valamint egy olyan tálkára, amelynek nem árt a hő. Ez lehet hamutál, virágcserép… Ha szabad téren akarod használni a füstölőt, arra is érdemes odafigyelni, hogy a tálkának legyen pereme, nehogy a szél belekapjon a parázsba.
Ha ez megvan, púpozd a kávét a tálra. Kipróbálhatod a használt kávét is, amit már egyszer lefőztél, azonban ezt előtte jól szárítsd ki. Ha elhelyezted a tányérban, cseppents rá néhány csepp grillgyújtó folyadékot, majd egy hosszú gyufával gyújtsd meg. A kávét ne terítsd szét túlzottan, mert úgy túl gyorsan fog égni, ha viszont púpozva hagyod, hosszan őrzi a parazsat, és jól füstöl.
Ha a láng nem alszik el magától, teríts a tál fölé egy nedves rongyot, vagy takard le egy másik kistányérral a tálat, amíg a tűz ki nem alszik. A parázs és a füst elég ahhoz, hogy elűzze a szúnyogokat.

A kávé füstje a szúnyogok ellen is hatásos

Képek: illusztrációk

MEGOSZTÁS