A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címen, három kategóriában.

  • óvodások (3-6 éves),
  • alsó tagozatos (7-10 éves),
  • és felső tagozatos (11-15 éves) általános iskolai tanulók részére.

A rajzoknak a biztonságos, szabályos közlekedést kellett bemutatniuk, külön témakör megkötés nem volt.

-Hirdetés-

Alkalmazott technikák közül a grafitot, színes ceruzát, zsírkrétát, linot, tust, temperát, olajt, diópácot és a szénrajzot választhatták az alkotók. Fontos volt, hogy az alkotásokat egyénileg kellett elkészítsék a gyerekek.
A pályamunkákat a területileg illetékes Rendőrkapitányság Városi Balesetmegelőzési Bizottságához (VBB) kellett beküldeniük 2021. április 19-ig.

A VBB-k az általuk zsűrizett és kiválasztott legjobb alkotásokból 2021. május 3-ig kategóriánként 3-3-3 pályaművet továbbítanak a második fordulóra a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottsághoz (MBB). Az MBB szakmai zsűrije által kiválasztott nyertesek nevét és pályaműveit 2021. május 17-én a Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzés Facebook oldalán teszik közzé.
1-3 díj: kategóriánként tárgyjutalom, melyet az alkotók a területileg illetékes Balesetmegelőzési Bizottság titkárától vehetnek majd át a gyerekek.

Erről a rajzpályázatról mesélt Baltás Adrienn c. rendőr zászlós, a Kiskőrösi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztály vizsgálója. Mint elmondta, nemcsak a 2020-as, hanem a 2021-es évben is a járványhelyzet sok mindent keresztbe húzott. Számtalan olyan rendőrség által szervezett program nem valósult meg, ami a bűn- és balesetmegelőzéssel kapcsolatos.
A kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központ ablakaiban kiállított rajzok

– Minden évben kiküldjük a területünkön lévő intézményekbe a pályázati felhívást. Idén országos megmérettetésre ugyan nem kerül sor, de megyei díjátadó lesz majd. Erre a pályázatra beküldött rajzokat mindig a helyi rendőrkapitányságon gyűjtjük össze, az illetékességi területünkön lévő óvodákból, általános iskolákból. Örülünk neki, hogy száznál is több pályamű érkezett be a Kiskőrösi Rendőrkapitányságra a kiskőrösi, a csengődi, a soltszentimrei és a soltvadkerti óvodákból és általános iskolákból.

Baltás Adrienn kitért arra is, hogy -mivel a tél folyamán már többször volt ablakkiállítás a kiskőrösi Petőfi Sándor Művelődési Központban, ebből az ötletből adódóan felvettem a kapcsolatot a Művelődési Központ intézményvezetőjével, Szabadi-Maglódi Kittivel, aki támogatta az elképzelésemet. Miszerint, a beérkezett rajzokat állítsuk ki a művház ablakaiba, hogy bárki megtekinthesse a gyerekek alkotásait. Remek úti cél egy séta alkalmával is.

„Így közlekedtek ti” című pályázat rajzai

Hozzátette, hogy külön témamegjelölés nem volt az „Így közlekedtek ti” címen felül. Lehetett gyalogos közlekedést rajzolni, kerékpározást, rollerezést, autóban ülve történő közlekedést. Volt olyan is, aki lovas kocsikázást ábrázolt.

A balesetvizsgáló kiemelte, hogy helyi szinten a Kiskőrösi Rendőrkapitányság minden gyereket díjaz egy kis ajándékkal. Május 17-e után lesz a megyei zsűrizés, ahova minden területileg illetékes Rendőrkapitányságról 3-3-3 alkotást kell továbbítani. Ezekből a továbbított pályaművekből lesz a megyei díjazottak kihirdetése.  

A pályázaton résztvevő gyerekek egy része

A szakmai részét a Kiskőrösi Rendőrkapitányság munkatársai értékelték, mondta Baltás Adrienn c. rendőr zászlós balesetvizsgáló. Például a táblák helyes ábrázolását, elhelyezését figyeltük, azt, hogy a gyalogosok a gyalogátkelőhelyen vagy az úttesten, járdán sétálnak-e, hol és milyen felszereléssel közlekednek. A technikai, esztétikai részét pedig a városunkban tevékenykedő képzőművészek, festők, grafikusok zsűrizték. 

A rajzkiállítás május 9-ig tekinthető meg Kiskőrös központjában.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (15 db kép)
MEGOSZTÁS