Miután elérte a beoltottak száma a 3,5 millió főt, április 24-től a vendéglátóhelyek megnyithatták teraszaikat, kerthelyiségüket, egy héttel később, 4 millió beoltott után pedig már az éttermek, a kávézók, a cukrászdák, a büfék, a presszók zárt terében is megengedett a tartózkodás Kiskőrösön is. A belső helyiségeket csak a védettségi igazolvánnyal rendelkező vendégek vehetik igénybe, melynek meglétét a vendéglátóhelyek munkatársai ellenőrzik.

-Hirdetés-

 

A kiskőrösi vendéglátósokat kérdeztük tapasztalataikról. 

Mindjárt az újranyitás első napján sokan voltak, azonban a vasárnap már nem volt annyira erős. Nagyon sok tálat rendeltek a hétvégére, de be még nem nagyon ülnek az emberek, továbbra is az elvitel mellett döntenek. Szerintem megszokták, hogy ideszólnak, majd elviszik. Így a leggyorsabb a menüztetés. Mivel se a fürdő, se a szálloda nem nyitott még ki, így kevésbé érezzük azt, hogy elindul az élet. Nagyon jó kis étlapot készítettünk a nyitásra. Pünkösdkor nyitóbulival is készülünk, reméljük, hogy az már telt házas lesz. Munkatársaink megkapták már az első oltásaikat. Szeretettel várjuk vendégeinket – nyilatkozta Kothencz Lajos, a Thermál Étterem vezetője. 

Mivel nyitott teraszunk van, az újranyitás időpontja, időjárása nem kedvezett éttermünknek. Szombaton megnyitottuk a belső helyiséget is. A vendégek a jó időnek köszönhetően azonban inkább a teraszt választották. Aki nem rendelkezik védettségi igazolvánnyal továbbra sem tartózkodhat bent az étteremben. Így sok család számára ez kellemetlenséget okozhat, ha még nem mindenki kapta meg az oltást – mesélte Németh Pál, a Fortuna étterem vezetője. 

Nagyon örülünk annak, hogy most már szakaszosan ugyan, de újra nyitva lehetünk. Szerencsére a személyzet nagy részét meg tudtuk tartani, így erősen tudjuk várni az új vendéghullámot. A zárás alatt egy-két átalakítást is eszközöltünk, a konyhát is fel tudtuk újítani. A kerthelyiség telt házzal működött az újranyitást követően. A forgalom egy része azonban még továbbra is elviteles – nyilatkozta Kecskés Róbert, a Kurta Étterem vezetője. 

A koronavírus járványtól meggyötört időszak után, ami kihatott a szociális kapcsolatokra is, mindenki nagyon vágyott már arra, hogy visszakapja megszokott életének egy-egy darabkáját. De a régi életünk még nem állt vissza a megszokott kerékvágásba és ez kihat a vendéglátóhelyek forgalmára is. A vendéglátósok továbbra is azt tapasztalják, hogy az emberek inkább az elvitel mellett döntenek. A vendéglátás gazdasági életben tartása feltétlenül fontos, azonban a vírus még továbbra is itt van. Több vendéglátóhely tulajdonosa is azt mondta, hogy még egy bezárást már nem bírnának ki, ezért nagyon odafigyelnek a járványügyi előírások betartására és fontosnak tartják, hogy a dolgozóik közül, minél többen oltassák be magukat. 

Sokan nem veszik tudomásul, hogy mindenki köteles felmutatni védettségi igazolványát. Én senki helyett nem vállalhatom be a bírságot. Értse meg a kedves vendég, hogy a törvény ezt írja elő – tette hozzá Németh Pál

Az éttermek mellett a pizzériák, cukrászdák, kávézók teraszai is tárt karokkal várják vendégeiket. A nyitásra minden vendéglátóhely munkatársai nagy lelkesedéssel készültek. 

Folyamatosan készen álltunk az újranyitásra, nagyon vártuk már ezt az időszakot. Fontosnak tartjuk a járványügyi szabályok betartását. Jómagam is az oltás mellett kampányolok. Így kaphatjuk vissza leghamarabb a régi életünket – mesélte Rózsa Imre, a PizzaPhone tulajdonosa.

Már nagyon vártuk, hogy megnyithassuk a kültéri teraszunkat, mivel az elmúlt fél évben csak elvitelre szolgálhattuk ki vendégeinket. Az újranyitás alkalmából plusz asztalokkal és székekkel is készültünk. Legtöbben még mindig ugyanúgy elvitelre kérik a kávéjukat. Nagyon jó vendégkörünk alakult ki az elmúlt időben, akik betartják a szabályokat. Hamar megértették, hogy ez nekünk is fontos, hogy elkerüljük az esetleges büntetést – mondta Sáfár Barbara, a Bab Kávézó tulajdonosa.

Nagyon boldogok voltunk, hogy így is vendégül láthatjuk az embereket. Sok fagyival,  tányérdesszerttel és limonádéval is készültünk a már meglévő kínálat mellett. Az első nap szerencsénk volt az időjárással, ez a forgalmon is meglátszott. Azóta is várjuk a jó időt, hogy újra megtelhessen a teraszunk – nyilatkozta Németh Netti, a Bim-Bam Cukrászda és Pékség társtulajdonosa. 

Az újranyitás hírére lázas készülődésbe kezdtünk. Nagyon odafigyelünk arra, hogy minden járványügyi szabályt betartsunk. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek is betartják a szabályokat – mondta Hakan Duman, a Hakan Kebab tulajdonosa. 

A vendéglátóhelyek átoltottsági aránya is megfelelő. Sokan közülük már megkapták első oltásaikat, sőt a többiek is hamarosan sorra kerülnek.  

MEGOSZTÁS