Idén május 3-án kezdődött az érettségi vizsgaszezon első hete, mely pénteken a német nyelv tantárgy érettségi vizsgájával zárult. Néhány végzősnek ezzel véget is ért az idei érettségi időszak, amely néhány kivétellel csak írásbeli vizsgarészekből állt ebben a tanévben.

 

-Hirdetés-

Franczia Lászlóval, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Kiskőrösi Wattay Technikum és Kollégium igazgatójával beszélgettünk az eddig megszervezett vizsgákról, tapasztalataikról.

Idén hány diák kezdte meg az érettségit a Wattay iskolában?

Idén három osztályunk érettségizik. 63-an középszintű érettségit, néhányan előrehozottat, illetve 24-en emelt szintű érettségit is tesznek több tantárgyból.

Már túl vagyunk a magyar, a matematika, a történelem és az angol, illetve a német érettségiken. Mik a tapasztalatok, milyen visszajelzések érkeztek a kollégáktól és a diákoktól?

A kérdés megválaszolásánál most a kollégáim véleményére hagyatkozom. Ők azt mondták, hogy a magyar korrekt volt, olyasmi, mint a korábbi években. A matematika tanárok már kevésbé voltak elégedettek a feladatsorral. Jómagam is belenéztem. Azt gondoljuk, hogy volt néhány olyan megfogalmazás, amihez középszinten nem vagyunk hozzászokva. Ez lehet, hogy megzavarta a tanulókat is. A matematika nehezebb volt, mint a korábbi években. A történelem feladatsor átlagos volt. Az angol és a német nyelv feladatsorokat nagyon dicsérték a kollégáim. Remélem, hogy nem okozott gondot a tanulóinknak egyik feladatsor sem. Bízunk benne, hogy mindenki a felkészültségének és igényességének megfelelően meg tudta oldani a feladatokat.

Ezt a tanévet majdnem végig online oktatással bonyolították le

Az írásbeli érettségiket szükség esetén követni fogja a szóbeli érettségi, illetve itt az intézményben a szakmai vizsgák nagyon fontosak.

Bízunk benne, hogy nem lesz sok szóbeli érettségi, hisz ez többségében javító jellegű vizsgáztatás lesz. Május 12-től már elkezdjük a szakmai tantárgyak érettségi vizsgáit, továbbá a szakmai vizsgákat is, ami legalább akkora feladat, mint az érettségi. Itt sem szervezzük meg a szóbeli vizsgarészt, de itt is marad az írásbeli és a gyakorlati vizsga. Nagyon sok olyan írásbeli vizsgatevékenység van, ami számítógépes munkaállomáson történik, amelyek abszolút interaktívak. A gyakorlati vizsga pedig annyiféle, ahány szakmánk van. Teljesen más egy hegesztő, egy asztalos és egy pénzügy és számviteli ügyintéző szakos gyakorlati vizsgája. Minden vizsgázónak a saját szakmájának gyakorlati kompetenciáját kell bemutatnia egy összeállított vizsgasoron. Egy részét mi állítjuk össze, míg vannak központilag meghatározott gyakorlati vizsgasorok. Azért itt lesz nagyobb feladat, mert minden egyes vizsgázónak két vizsgája lesz. Ezzel június végéig kihúzzuk a tanévünket.

Nagyon sok olyan írásbeli vizsgatevékenység van, ami számítógépes munkaállomáson történik, amelyek abszolút interaktívak

Mik a tapasztalataik arról, hogy az érettségiztetésben kialakult új rendszer mennyire nehezíti vagy éppen könnyíti meg a diákok továbbtanulását, felsőoktatási intézményekbe való bejutását?

Ezt a tanévet majdnem végig online oktatással bonyolítottuk le. Nem könnyű felkészülni és felkészíteni az érettségizőket ezekre a vizsgákra, de úgy gondolom, hogy sikerült. Fontos eleme ennek, hogy eddig mindenki megjelent a vizsgán, senki sem maradt távol. Mindenki teljesíti a feladatait. Biztosan nehezebb online képzésben felkészülni egy érettségire, vagy szakmai vizsgára, de mivel a többi intézményben is így zajlik a képzés, ezért úgy gondolom, hogy ez nem érinti a mi tanulóinkat sem hátrányosan. Ez nem befolyásolja a felsőoktatási jelentkezéseket és bekerülési arányokat. Elég sokan jelentkeztek az idén emelt szintű érettségire. Szeretném hangsúlyozni, hogy amikor a technikusképzésünk felér odáig, hogy a 13. évben technikusminősítő vizsgát tesznek a tanulóink, akkor már nem kell külön emelt szintű érettségit tenni, hiszen az a technikusminősítő vizsga, ami egyben az ötödik érettségi tantárgy, emelt szintű érettséginek fog számítani. Ezt nagyon jó megoldásnak gondolom, hiszen ezzel tudjuk igazolni, amit a szakképzésért felelős államtitkár asszony is szokott mondani, hogy a technikus képzés a felsőoktatás előszobája.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (12 db kép)
MEGOSZTÁS