Évente egyszer kötelesek közgyűlést tartani a társasházak: a társasházakról szóló törvény – amely alapvető működési keretet adja –  úgy rendelkezik, hogy május 31-ig szükséges a beszámoló közgyűlések megtartása. Mint ismeretes, ennek keretében számol be például az előző évi pénzmozgásokról is a közös képviselő.

 

-Hirdetés-

A vírushelyzet mennyiben nehezíti meg a közgyűlések megtartását? A témában Kocsis Zoltánt kérdeztük.

A járványhelyzet a társasházak életét is felborította. A szokásos éves közgyűlés megtartása jelenleg nem megoldható, mert egy kormányrendelet tiltja a személyes jelenlétet igénylő gyűlések megtartását. Hogy e tiltás meddig marad hatályban, ezt nem lehet tudni. Május 23-ig él a rendkívüli felhatalmazás és az ezzel kapcsolatos összes – az élet minden területére vonatkozó – korlátozás. A parlament előtt van egy olyan módosító indítvány, miszerint ezt a határidőt kitolnák egészen október elejéig. Amennyiben elfogadásra kerül a javaslat, akkor a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy őszig nem lehet személyes jelenléttel közgyűléseket tartani, tájékoztatta hírportálunkat a közös képviseletet ellátó szakember.

Közgyűlési döntéseket írásos formában is meg lehet hozni, erre a jogszabály ad lehetőséget. Mivel sokszereplős döntésről van szó, ez meglehetősen bonyolult megoldás. Kocsis Zoltán elmondta, hogy már volt ilyen, sürgető jellegű döntésre precedens a korábbiakban.

Ennek ellenére mondhatom az összes közös képviseletet ellátó kollégám nevében is, hogy nagyon várjuk már azt a pillanatot, amikortól újra lehet személyes közgyűléseket tartani

fogalmazott Kocsis Zoltán. Hozzátette, hogy ez a legjobb megoldás arra, hogy megismerjék a véleményeket, megvitassanak egy-egy fontos kérdést a döntés meghozatala előtt.  

A közös képviselő elmondta, hogy amennyiben elfogadásra kerül a hosszabbítási javaslat, úgy valószínűsíthetően egy tájékoztató levelet fog a lakosoknak kiküldeni, amiben tájékoztatja a közösséget a háttérben folyó munka eredményéről. 

MEGOSZTÁS