A Petőfi Sándor Művelődési Központ szervezésében ingyenes önismereti tréning indul 2021. május 20-án délután 18 órakor. Szilágyi Noémivel beszélgettem, aki mint sport és life coach fogja vezetni az alkalmakat.

Kérlek, néhány mondatban mutatkozz be az Olvasóknak!

-Hirdetés-

Külkereskedelmi és népművelő alapdiplomáim mellé szereztem meg a coach és tréner képesítést. Végzettségeimtől függetlenül is coach-szemléletű ember vagyok. Ezen a módon kapcsolódom az emberekhez. Nem is feltétlenül tudatosan. Belső indíttatás számomra mások bátorítása, lelki megerősítése, a problémáik meghallgatása és a közös megoldáskeresés.

Szilágyi Noémi, sport és life coach

Így leltem rá azokra az iskolákra, melyek szakmailag is megalapozták az ösztönös képességeimet, melyeket azóta nemcsak személyes, de szakmai életemben is nap mint nap mozgósítok.

Folyamatosan képzem magam, hogy lépést tudjak tartani az új módszerekkel és eszközökkel, hogy kreatív, egyénre szabott módon tudjam alkalmazni azokat a klienseim életútjainak igényei szerint.

Mik egy coach legfontosabb tulajdonságai?

„Egy coach legyen izmos lelkileg! Mert ezzel az izommal tartja meg a hidat a kliens és önmaga között.” Legyen múltja, emlékei, megküzdései, gazdag élettapasztalata, melynek ereje szintén a kliens és a coach közötti munkát támogatja. Ezért ütközhet nehézségbe egy fiatal coach. Kevesebb történet van a zsebében.

Mottóm: „Arcomon apró karcok, túléltem minden harcot…a célt figyelem, nem a rajtot” (Irie Maffia-Bajnok)

“… a célt figyelem, nem a rajtot!”

Futóversenyeken ez a szám állandó kísérőm. Én, aki volt, hogy lábra is alig tudtam állni, autoimmun barátom által megtanultam, ébren is álmodni kell. A következő lépést keresni és akarni kell. De nagyon. Ezek az autoimmun nyavalyák – ahogy magamban nevezem őket – ma már nem határoznak meg engem. A nehézségeim a részeim. De több vagyok náluk.

Szilágyi Noémi futás közben

Kérlek írj arról, hogy mi a különbség a pszichológus, a terapeuta és a coach között? Hogyan, miben segít az egyes emberek életében?

Iskolai végzettséget tekintve a coach nem egyetemi oktatás keretein belül szerzi a tudását. Nem terápiát végez. A jövő felé fordul. Segít szembenézni azzal is, ha nincs megoldás, ha új alapokat kell letenni.

Hozzám nemcsak akkor fordulnak az emberek, ha gond van. Sokszor preventív céllal érkeznek. Eleinte aggódtam, hogy az aktív, értő figyelem kevés, pedig éppen ez, az érzések és gondolatok visszatükrözése a coach egyik legnagyobb ereje. A figyelem, ami eljuttatja oda a klienset, hogy saját erejét mozgósítsa és maga találjon rá a saját megoldásaira. Egy érzés, döntés, cél megfogalmazása, többszöri rádöbbenés az előbbiek jelentőségére, óriási lépés a megvalósításukban is. Gyakran meglepően gyorsan lehet eredményeket elérni.

Egyéni vagy csoportos keretek között folyik a munka a coaching folyamán? Milyen időtartamban?

Az egyéni munka során heti egy alkalom (60 perc) öt héten át, már elképesztő változásokat indukál a kliens lelkében, gondolkodásában. Az elakadások, problémák oldódnak. Csoportos coaching esetében a csoport tagjai nincsenek szoros kapcsolatban egymással. Például önismereti tréningeken gyakorlatilag ott találkoznak először.

Mik a fő területek, amivel az emberek hozzád fordulnak?

Sport és life coachként dolgozom. A sportoló civil életével kapcsolatos problémáin kívül a teljesítménykényszerrel is meg kell tudjon küzdeni. „Az edzők, szülők, sportolók hármasa pedig igazi kihívás!” Csak akkor működik jól, ha ugyanazt akarja mindhárom fél. Nagy bölcsességet igényel a szülőktől a támogatás helyes egyensúlya, a kompetenciák tiszteletben tartása, az edzővel való – a sportoló számára legideálisabb – „munkamegosztás” kialakítása. Gyakran keresnek meg sportolók barátnői, férjei, akik szeretnének jelen lenni szerelmük életében, oly módon, hogy sem a kapcsolatuk, sem a társuk sportkarrierje nem sérül.

Többségében nők keresnek meg, férfiaknak nehezebb megnyílni, az érzésekről beszélni. De az első ránézésre furcsának tűnő eszközök, például szerepkártyák, bábuk segítségével, mégis képesek lesznek dolgozni önmagukkal.

Miért lett Híd-klub a kiskőrösi program neve?

Egyrészt utal a kapocsra, mely a résztvevők között születik, miközben a tapasztalataikat megosztják egymással. Másrészt a híd jelkép olyan értelemben is, hogy azon átkelni szoktunk, szeretnénk általa eljutni valahová. Hogy ez a híd erős legyen, és megtartsa a résztvevőket, ehhez kell egy lelkileg izmos coach.

A coachnak is van coachja?

Természetesen. Csak úgy tud lelkileg izmos, erős maradni egy coach, ha van coachja, szupervízora.

A coach munkában te mit tekintesz sikernek?

Minden egyes folyamatot sikerként élek meg, mert a kliens mosolyogva indul tovább. Szemével már nem a rajtot, hanem a célt figyeli.

Bátran bíztatok mindenkit, hogy legyen szexi!
Mert – állítólag –coach-hoz járni szexi!

A programon való részvétel ingyenes.
Noémi szeretettel várja azokat, akik szeretnének a rajt helyett a célra figyelni!

Fotók: Szilágyi Noémi

MEGOSZTÁS