A már lassan két évtizede hagyományos Márton-napi újbormustrát novemberben a járványügyi intézkedések miatt elhalasztotta a szervező Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend. Nem maradt el, csak más időpontra tettük át a „Kóstold meg az újboromat” szlogennel évek óta népszerű rendezvényünket – nyilatkozta Béleczki Mihály nagymester. Ahogy a kormányrendelet lehetővé tette, Nagy Tamás és Pohankovics András borlovagrendi tagok szervezésében május 22-én szombaton, a Szarvas Fogadó nagytermében megtartotta a borlovagrend a szokásos újbormustráját.

A gazdák és a borászatok összesen 76 bort küldtek be az eseményre, amelyek a kiskőrösi, a Kunsági Borvidék, valamint a Hajós-Bajai Borvidékről érkeztek. Az újbormustrát termelői kiállítással és kóstolással kötötték össze a szervezők. Kiállította és bemutatta termékeit az izsáki Garabonciás Kecskesajtok, a soltvadkerti Király Pékség, a dömsödi Szomor Húsüzem – füstölt és töltelékhúsáru, valamint Kiskőrösről a Mátyás Pálinkaház, Kastély Csaba egyéni vállalkozó – házi „szaladgálós” rétes, a Vass Borház, Judák Zsolt egyéni vállalkozó – zöldség, a Garden Juice Kft. – gyümölcslevek, a Szentpéteri Borpince Kft. és a Garden TÉSZ Kft. – zöldségek.

Termelői kiállítás és kóstolás
Megtisztelte a rendezvényt jelenlétével Szedmák Tamás, Kiskőrös Város alpolgármestere, valamint Gubán Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke is, és többen a környező települések borrendjeit képviselve.
-Hirdetés-

A megjelenteket Béleczki Mihály, a Kiskőrösi „Gondűző” Borlovagrend nagymestere üdvözölte, aki köszönetet mondott a borrend két aktív szervezőjének, valamint mindazoknak, akik termékeik kiállításával színesítették a rendezvényt.   

A közös reggeli után kezdetét vette a kora délutánig tartó bormustra, melynek összefoglaló értékelését is megtartották. A kóstolás után Béleczki Mihály nagymester, Filus János bioborász, a Kaskantyúi Hegyközség elnöke, mint a borlovagrend szakmai bizottsága elnöke, Kiss György borász, a borlovagrend főpohárnoka, valamint Font Magdolna borász, a soltvadkerti Krämer Fülöp Borlovagrend tagja, borászati laborvezető tartották meg a borok szakmai elemzésének összegzését.

A felszólalók egyetértettek abban, hogy a 2020-as év szőlőtermése kiváló volt és nagyon jó borokat tudtak készíteni a borászok ebből az alapanyagból. Rendkívül fontosnak tartották az egyes fajtáknál a szüret időpontjának helyes megválasztását, valamint az alkalmazott helyes technológiát. Kiemelték, hogy a fehér és a rozé borok mellett egyre több vásárló keresi a vörösborokat is. Azt pedig örömmel nyugtázták, hogy a tapasztalatok szerint a Kunsági Borvidék borai egyre kedveltebbek a borfogyasztók körében. Hangsúlyozták, hogy a palackérett borok összességében rendkívül jó minőséget mutattak és mindhárom kategóriában nagyszerű borokat kóstolhattak a nap folyamán.

A minőségi borkészítést bizonyítja, hogy a közel nyolcvan bor között nem találtak hibás bort a szakemberek. A borbírálók egyetértettek abban, hogy a Kunsági Borvidék borait egyre jobban elismerik, mind a hazai, mind pedig a nemzetközi borversenyeken, példa erre számos kiváló bor, amely a pincészetekből kikerülve öregbítik Kiskőrös, a Kunsági Borvidék, valamint Magyarország borágazatának jó hírnevét. A szakemberek a tapasztalatok összegzése után a fehér asztal mellett még hosszasan beszélgettek az aktuális borpiaci helyzetről, a borágazat jelenéről és jövőjéről.

Írta, képek: Boda Zsuzsa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS