A János Vitéz Látogatóközpont melletti téren pályázati támogatással közösségi teret építenek ki, melynek részeként egy úgynevezett „okospadot” telepítettek le. Az átadó ünnepséget május 30-án tartották. Domonyi László polgármester a jelenlévőknek ismertette a CLLD projekt fő adatait, majd Tóth Anett, a projekt szakmai megvalósítója, kapcsolattartó, a János Vitéz Látogatóközpont vezetője részletesen ismertette a projektet. Ezt követően Domonyi László polgármester, Tóth Anett intézményvezető, valamint Schäffer Tamás, a Kőrösszolg Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója átvágták az átadást jelképező nemzetiszín szalagot.

-Hirdetés-

Domonyi László: A TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívásra megalakult a Kiskőrös Kulturális Központ Helyi Akciócsoport, az alábbi tagokkal: FŐNIX Kulturális és Ifjúsági Egyesület (konzorciumvezető); Kiskőrös Kultúrájáért Egyesület (adminisztrátor szervezet) részvételével. Megpályázható forrásként pedig nettó 212 millió 504 ezer 064 forintot, mindösszesen 249 millió 998 ezer 865 forintot nyertünk erre a lehetőségre.

Domonyi László: A település civil-, gazdasági- és közszféra párbeszédének eredményeként létrejövő Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégia megvalósítása a Kiskőrösi Kulturális Központ Helyi Akciócsoport – elnökhelyettese Szedmák Tamás alpolgármester, a munkaszervezet vezetője Madi Erika, illetve Rennes Éva és Korányi Adrienn – feladata, a helyi fejlesztési stratégiában rögzített célok és intézkedések mentén. Ez a menedzsment csapat dolgozta ki az eddigi 23 nyertes projektet, valamint az előkészítés alatt álló további 12 projektet. A maximálisan megnyerhető, mintegy 250 milliós keret elnyerése érdekében mindent megtesznek. A projektet 2017. szeptember 30-án kezdtük és eredetileg 2021. december 31-én zártuk volna, de a pandémia miatt a befejezés dátuma átíródott és 2022. augusztus 31-én zárjuk a projektet.  A projekt keretében 9 pályázati felhívás került kidolgozásra, melyek különböző témákat és célokat ölelnek fel, jelen időpontig 23 nyertes pályázat érkezett be, melyek támogatási összege összesen: 170 millió 823 ezer 984 forint. A TOP-7.1.1-16 „Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva” című felhívása alapján a Kőrösszolg Kiskőrösi Önkormányzat Településüzemeltetési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatási kérelmet nyújtott be és nyert. Az elnyert támogatás összege: 4 millió 123 ezer 092 forint. Az elnyert támogatások Kiskőrös várost erősítik.

Tóth Anett: A Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016. május 09-én kiadott TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívása alapján a Kőrösszolg Kiskőrösi Önkormányzat Településüzemeltetési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság támogatási kérelmet adott be. 

A Magyar Államkincstár TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00595 számú támogató okirat alapján a Kőrösszolg Nonprofit Kft. a 6200 Kiskőrös, Martini u. 6. szám alatt lévő János Vitéz Látogatóközponthoz tartozó Játszókertben kültéri közösségi tér kialakítására támogatást nyújtott be. 

A támogatás összege: 4.123.092,- Ft

Kivitelező: Kőrös Házépítő Kft.

Projekt címe: „Okospad – közösen a közösségért”

Támogatói okirat száma: TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00595

Projektünk keretén belül a Kőrösszolg Nonprofit Kft. egyik részlegének, a János Vitéz Látogatóközpontnak a kertjében közösségi tér került kialakításra. Az építési beruházás elsődleges célja az volt, hogy minőségi városi környezetben, a 21. századi közösségi igényekkel összhangban egy új, innovatív kültéri közösségi tér jöjjön létre, melynek célja elsősorban Kiskőrös városban élő fiatalok, fiatal felnőttek városi életben történő aktivizálása, valamint modern pihenőhely, információs pont kialakítása.

A projekt eredményeként telepítésre került egy Steora Urban típusú utcai okospad, melynek elsődleges funkciója, hogy igazi közösségteremtő, megjelenésével növekszik a közösségi terek látogatottsága, hiszen ingyenes WIFI hotspotként üzemel, ezáltal segíti információhoz jutni azokat, akiknek esetleg nincsen lehetősége otthoni internet előfizetésre. Ezen kívül okoseszközök részére töltőállomásként is szolgál egy vezeték nélküli töltő és két USB port segítségével.

Ez az okospad a világ első utcai okospadja LCD kijelzővel. Ez a kijelző alkalmas videók, képek közvetítésére is. A padhoz tartozó saját kezelőfelület segítségével nagyon egyszerűen készíthetünk kampányokat, azaz tölthetünk fel fényképeket, videókat, majd beállíthatjuk a lejátszási időt és gyakoriságot, majd ezek a kampányok megjelennek az LCD kijelzőn.

A padhoz tartozó saját kezelőfelület segítségével nyomon tudjuk követni hányan használták okos eszközök töltésére és hányan internetezésre. Kezelőfelületén megjelenik az aktuális hőmérséklet, páratartalom értéke is.

A 10 napja telepített okospad WIFI használóinak száma ezen időszak alatt: 156 fő volt, vezeték nélküli töltés 100, USB töltés 19 alkalommal történt.

A Steora okospad LED fényforrása által utcai lámpaként is szolgál, éjszaka fehér fénnyel világít, az okoseszközök töltésénél kék fénnyel. Az okospadnak a folyamatos működéshez szüksége van vezetékes áramellátásra is. A napos időszakok során a napelemes egység által termelt energiát az akkumulátor tárolja, ez elegendő az éjszakai vagy borult időben történő működéshez. Ha az akkumulátor töltöttsége 25% alá esik, akkor a pad áttér a hálózati üzemmódra.

Az okospadot csak azok tudják használni, akik helyesen válaszolnak a tesztkérdésre, ami az LCD kijelzőn megjelenik:
Melyik városban született Petőfi Sándor?

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikk
A jövő most van – innovációs smart fejlesztés Kiskőrösön
A jövő most van – innovációs smart fejlesztés Kiskőrösön
December 17-én megérkezett az okospad Kiskőrösre, melyet Tóth Anett, a János Vitéz Látogatóközpont intézményvezetője, Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás...

Írta, fotók: Boda Zsuzsa

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (13 db kép)
MEGOSZTÁS