December 17-én megérkezett az okospad Kiskőrösre, melyet Tóth Anett, a János Vitéz Látogatóközpont intézményvezetője, Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester vettek át. Ezzel az innovációs fejlesztéssel egy lépéssel közelebb kerültünk a város stratégiájában fontos helyen szereplő, okos város cél megvalósításához.

Steora Urban típusú okospad

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere elmondta, hogy az okospad megvásárlásával és majdani üzembe helyezésével egy smart fejlesztés történt Kiskőrösön, ami már a jövőbe mutat. Napelemekkel felszerelt ülőfelülete van a padnak, mely segítségével önmagát tudja ellátni energiával. A működéséhez szükséges energia harminc százalékát innen nyeri. Internet van a padban, melyre wifi segítségével rá lehet csatlakozni. Ez már mindenféle képen egy okos megoldás, mely a Smart City program részét képezi.

-Hirdetés-

Hozzátette, hogy ez jóval okosabb egy átlagos padnál, hiszen az oldalán egy LCD monitor van beépítve, amire videókat és képeket fognak feltölteni, mely egy kiváló lehetőséget biztosít a városnak arra, hogy tájékoztassa a lakosokat és a turistákat Kiskőrös programjairól, műsorairól, történetéről.

A megérkezését követően a János Vitéz Látogatóközpontban helyezték el az új padot ideiglenesen.
Domonyi László elmondta, hogy az okospad, a végleges helyét a János Vitéz Látogatóközpont előtti részen fogja megkapni. Beüzemelése, terveik szerint a téli rossz idő elmúltával, legkésőbb Március 15-ig meg fog történni.

Steora Urban típusú okospad az oldalán LCD kijelzővel

Az építési beruházás elsődleges célja, mondta Domonyi László, hogy minőségi városi környezetben, a 21. századi közösségi igényekkel összhangban egy innovatív külső közösségi tér jöjjön létre, melynek célja elsősorban a Kiskőrös Városban élő tinédzserek, fiatal felnőttek a város életében való részvételre történő aktivizálása, modern pihenőhely kialakítása.    

A projekt eredményeként telepítésre kerülő Steora Urban típusú okospad, információs pont, ingyenes wifi hotspot fejlesztésnek köszönhetően a helyi közösség minden tagja térítésmenetesen jut hozzá a számára fontos hírekhez, programlehetőségekhez. Ezáltal lehetővé válik a lakosság és a helyi közösségek tagjainak aktivizálása.
Projektünk célja továbbá az esélyegyenlőség megteremtése azáltal, hogy azok a helyi lakosok is ingyenesen hozzáférhetnek az információkhoz, akiknek nincsen lehetősége otthoni internet előfizetésre.

Az okospad vezeték segítségével és vezeték nélkül is képes feltölti telefonjainkat [Kép:okospad.hu]

Célunk a helyi identitás erősítésére alkalmas programok közzététele, környezeti szempontból fenntartható városi infrastruktúra kialakítása.

A projekt egy olyan különleges szolgáltatás, mely lépést tart a közösség igényeivel, vonzóbbá teszi környezetét, megvalósításával növeljük a Játszókert látogatottságát.

Továbbá célunk, hogy a helyi közösségfejlesztést és identitás megerősítését modern technikai eszközök bevonásával is kezeljük összhangban Kiskőrös Város Smart City Stratégiájával.

Ezen intézkedések egymásra épülve segítik a célok megvalósítását.

[Kép:okospad.hu]
Tóth Anett, a János Vitéz Látogatóközpont intézményvezetője elmondta, hogy a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága, mint Támogató által 2016.május 09-én kiadott TOP-7.1.1-16 Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés a városi helyi fejlesztési stratégiához kapcsolódva című felhívása alapján a Kőrösszolg Kiskőrösi Önkormányzat Településüzemeltetési Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. támogatási kérelmet nyújtott be, melyet elnyert.

A Magyar Államkincstár TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2020-00595 számú támogató okirat alapján a Kőrösszolg Nonprofit Kft. a János Vitéz Látogatóközponthoz tartozó Játszókertben kültéri közösségi tér kialakítására támogatást nyújtott. 

A támogatás összege 4.123.092 forint volt, a projekt címe Okospad – közösen a közösségért. Kivitelezője a Kőrös Házépítő Kft.

Tóth Anett kiemelte, hogy az okospad által kínál lehetőségeket teljes mértékben ki szeretnék használni, hiszen ez ingyenes wifi- hot spotként is működik, mindemellett az okos eszközök vezetékes töltésére kettő USB port áll rendelkezésre és vezeték nélküli töltésre is van lehetőség. Kiskőrösön a Steora Urban típusú okospad lesz üzembe helyezve. Ennek van egy LCD kijelzője is, amelyre a kezelő felületén keresztül videókat és képeket tudunk feltölteni, tette hozzá. Sőt, még időzíteni is lehet ezeknek a videóknak és képeknek a megjelenését a kijelzőn.

Okospad, oldalán az LCD kijelző működés közben [Kép:okospad.hu]
Elsősorban a városnak a rendezvényeiről szóló, és turisztikai információkat szeretnénk itt megjeleníteni. Az ingyenes internet használatot is ezzel összefüggésben tesszük majd elérhetővé. Válaszolni kell majd egy várostörténettel kapcsolatos kérdésre, utána a Kiskőrös Turizmus honlap fog bejelentkezni elsőként, majd onnan továbblépve lesz lehetőség a wifi használatra.

Tóth Anett hozzátette, hogy nekik, a János Vitéz Látogatóközpont munkatársainak karbantartási feladatellátásai nem lesznek az okospaddal kapcsolatban. Az LCD kijelző kezelőfelületének koordinálását, karbantartását kell majd elvégezzék.

Az okospad energiatakarékosan működik a napelemeknek köszönhetően. Amikor az akkumulátor töltöttségi állapota huszonöt százalék alá esik, akkor fog hálózati áramról működni csak a pad. 

Illusztrációs képek: okospad.hu

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (8 db kép)
MEGOSZTÁS