Az Országgyűlés a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés javaslatára nyilvánította a 2022-2023-as éveket Petőfi Emlékévvé. Ennek megyei megnyitóját tartották Kiskőrösön június 3-án csütörtökön, sajtótájékoztató keretében. Az eseményen részt vett Prof. Dr. Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere, Rideg László a Megyei Közgyűlés elnöke, Domonyi László Kiskőrös polgármestere, és Font Sándor országgyűlési képviselő is tiszteletét tette.

Rideg László, Prof. Dr. Kásler Miklós, Domonyi László (balról jobbra)

A Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy a Petőfi kultusz keretében nem csak az érintett települések, de az egész ország ünnepelheti ezt az évfordulót. Emlékeztetett arra, hogy a város 1880. október 14-én kapta meg azt a máig tartó feladatot, hogy őrizze és ápolja Petőfi Sándor örökségét, kultuszát. Mint mondta, bízik abban, hogy Kiskőrös nemcsak aktív részese lesz a költő születésének 200. évfordulóját megünneplő programsorozatnak, hanem Petőfi Sándor szülővárosaként fő helyszíne is a megemlékezésnek.

A városban a Petőfi-szülőház megnyitásának 140 éves évfordulója alkalmából 2020 októberében emlékbizottságot hoztak létre. A grémium tagjainak a feladata a Petőfi-jubileumhoz kapcsolódó, a településen megvalósuló programok, események és látnivalók megtervezése.
Kapcsolódó cikk
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
A Szülőház megnyitásának 140. évfordulójára emlékezett a város – megalakult a Kiskőrös Petőfi 200 Emlékbizottság
Kiskőrös Város Önkormányzata, az Országos Petőfi Sándor Társaság és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum szervezésében, szombaton délelőtt 11 órai kezdettel...
Petőfi Sándor manapság ugyanolyan értékes, mint amilyen a saját korában volt, és – életét helyesen értelmezve – példakép lehet az ifjúságnak – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere a 2022-2023-as Petőfi-emlékév kapcsán csütörtökön Kiskőrösön.
Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere
-Hirdetés-

 

Prof. Dr. Kásler Miklós elmondta: minden nemzet életében vannak olyan időszakok, amikor szinte előzmények nélkül rendkívüli tehetségek jelennek meg. A tehetség páratlan koncentrációja volt a reformkor – a költő még ezen tehetségek között is kiemelkedő volt. Szerinte a 200 éve született költő a vértelen forradalmat indította el, azt a pillanatot tudta megragadni, amire régóta készültek a magyarok. Hangsúlyozta: Petőfi Sándor gondolkodásának alapja a nemzet volt, “honfiúi szeretettel szerette hazáját, amiért mindent képes volt feláldozni, akár még az életét is”. A Petőfi emlékév kapcsán kihangsúlyozta, Petőfi Sándor “az időn is átnyúlva” nemcsak Kiskőröst és az Alföldet töltötte be, hanem a Kárpát-medencét és az egész világot, hiszen mindenhol tisztelték, műveit számos helyen és nyelvre lefordították. Úgy gondolja, a mai világnak is üzenet ez: a forradalmi tettek lehetnek tiszták, lehetnek nemes érzések, ezek vihetnek előre. A fiatalságnak azt kell megértenie, hogy “a forradalmi tettek lehetnek tiszták is, mögötte nemes érzésekkel, gondolatokkal, illetve egy nemzet sorsát előrevivő mozzanatokkal” – fogalmazott a miniszter.

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke

Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke visszatekintett az ötlet megszületésének pillanatára, amikor a megye felkérésére az EMMI együttműködésről biztosította a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlést abban, hogy a költőóriást ne egy, hanem két évig ünnepeljük. Érjenek össze a határok országon, Európán belül vagy azon túl – Petőfi pedig olyan kultuszt teremtett, akinek emléke könnyen összekovácsolja a közösségeket. Erre alkalmasak a Petőfi Emlékév programjai, az online jelenlét és ezt szimbolizálja a jelmondat is: Talpra Magyar!

Innentől a feladat adott mindenki számára. Gondoljunk bele abba, hogy Petőfi a rövid, 26 éve alatt több mint, 800 költeményt hagyott ránk, legalábbis amit ismerünk. Valószínűleg, többet is írt ennél.
Ahogy a professzor úr is említette, Petőfi Sándor bejárta az egész Kárpát-medencét, bejárta a Kárpát-hazát, és egy olyan emléket hagyott mindenütt amerre járt az emberek lelkében, és utólag is a költeményeivel, hogy szerintem, nagyítóval kellene olyan települést keresni ma, ahol ne lenne Petőfiről elnevezve egy utca, tér, iskola vagy bármilyen közintézmény. Petőfi Sándor egy példakép, és úgy gondolom, hogy össze tudja fogni a nemzetet minden egyes vonatkozásában mondta Rideg László. 

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: a nemrégiben megalakult megyei Petőfi emlékbizottság koordinálja a Talpra magyar! elnevezésű megyei programsorozatot, amely a Petőfi-jubileum méltó megünneplése érdekében az emlékév szinte minden napjára tartogat majd egy-egy programot

Kiemelte, hogy az emlékév célja Bács-Kiskunban Petőfi újrapozicionálásán keresztül a helyi összefogás erősítése, a mozgalom és kultusz üzenete határon túlra is, korosztály független megszólítás, Petőfi mint brand létrehozása, és a későbbiekben a fenntartása.

Kapcsolódó cikk
Petőfi-emlékév – A kormány 9 milliárd forintos támogatást biztosít
Petőfi-emlékév – A kormány 9 milliárd forintos támogatást biztosít
A kormány 9 milliárd forintot biztosít a 2022-2023-as Petőfi-emlékév támogatására. Ebből egyaránt 3 milliárd jut a bicentenáriumi programokra, a vidéki...

Fotók: Weigand-Kiss Bettina

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS