1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában aláírták az első világháborút lezáró szerződést. A gyászos diktátum a történelmi Nagy-Magyarország végét jelentette. Azóta 101 hosszú év telt el, de a nemzetünk nem felejt, hangzott el a keceli Trianoni megemlékezésen.

-Hirdetés-

A mai földrajzi határokon belül és azon túl élő magyarok számára a szomorú megemlékezés, a hazaszeretet és a testvériség napja a mai. Ennek fényében gyűltek össze június 4-én a keceli megemlékezők a Trianoni emlékműnél. A megemlékezési műsorban közreműködtek a II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda tanulói.  

A Himnusz közös eléneklése után Maszlik Nóra 6. osztályos tanuló mondta el Szentmihályi Szabó Péter: Trianon sebei című versét, melyre Tihor Lászlóné készítette fel a tanulót.

„Béke és diktátum, egy pozitív és egy negatív kifejezés egybeolvadása” – nyitotta meg polgármesteri beszédét Haszilló Ferenc. Kitért arra, hogy a diktátum feltétele az, hogy az erősebb fél a gyengébb félre kényszeríti akaratát. Nemzetünk tragédiája, hogy 1920-ban mi lettünk a gyengébb fél, és a magyarságra kényszerítették – erővel – akaratukat a nagyobb hatalmak.

A polgármester beszédében elmondta, hogy az Országgyűlés 2010-ben nyilvánította a Nemzeti Összetartozás Napjává június 4-ét.

E törvényben benne foglaltatik, hogy a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek. Az államhatalmak feletti összetartozása valóság. Mi magyarok nap, mint nap szembesülünk vele, hogy a Partium, Erdély, Felvidék, Délvidék és Kárpátalja magyarjai testvéreink, hozzánk tartoznak, vagy helyesebben: összetartozunk.

Tehát hiába ez az osztozkodás, a magyarság ma is egységnek tekinti önmagát. A mai napon a fájó és nem múló veszteségre emlékezünk, zárta gondolatait Kecel város polgármestere.

A fájó szavakat követően Wass Albert: Mért sír a szél? című versét Antóni Hanna 7. osztályos tanuló előadásában hallgathatták meg a résztvevők. A tanulót Ridegné Szilágyi Bettina készítette fel.

Szép Ernő: Felhő című megzenésített versét Pataki Virág, Straub Sára és Laki Lili 7. osztályos tanulók énekelték el. Felkészítő tanáruk: Illésné Márin Éva. Fuvolán Kapitány Anna és Beke Lilien, míg gitáron Csiszér László kísért.

A Magyar Katolikus Püspöki Kar által közzé adott, az Ima hazánkért elnevezésű könyörgését és a Miatyánk közös elimádkozására kérte fel a jelenlévőket Fekete Szabolcs plébános.

A megemlékezési műsort követően került sor a Trianoni emlékmű megkoszorúzására. Kecel Város Önkormányzata nevében Haszilló Ferenc polgármester és Dr. Beros András jegyző koszorúzott. A keceli Római Katolikus Plébánia részéről Fekete Szabolcs plébános helyezte el a koszorút. A II. János Pál Katolikus Általános Iskola és Óvoda koszorúját Illésné Márin Éva és Ridegné Szilágyi Bettina kísérte. A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség keceli szervezete részéről Németh Mihály és Zsámboki Mihályné koszorúzott. Ezt követően Farkas Gergely országgyűlési képviselő és dr.Kovács Áron helyezték el az emlékezés koszorúját. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség keceli szervezete részéről Gubikné Németh Katalin és dr. Gubik Márton koszorúzott. A Kereszténydemokrata Néppárt keceli szervezete néveben Benedeczki Tamás és Györgye Zalán koszorúzott. A Kecel Összeköt Egyesület koszorúját Sendula Anita és Vulman József önkormányzati képviselők helyezték el. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége keceli szervezete képviseletében Zsámboki Mihály és Polgár Tibor koszorúzott. A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége részéről Tóth Lászlóné és Gubik Károly helyezte el koszorúját. A keceli Tűzoltóság és a Kistérségi Nemzetőr Egyesület-Kecel közös koszorúját Travnik János parancsnok kísérte.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS