A legnagyobb kormánypárt ifjúsági tagozatának vezetőjét az aktuális feladatokról, újraválasztási terveiről, és a fiatalok aktív politikai részvételéről kérdeztük.

Bács-kiskun megye, és azon belül is a Kiskőrösi járás mindig is egy erős bástyája volt a Fidelitasnak. Manapság mekkora a Fidelitas szerepe ebben a járásban, illetve a megyében?

2019 novembere óta vagyok a Fidelitas elnöke. A 2020-ban berobbant járvány miatt kevésbé volt arra lehetőségünk, hogy személyesen találkozzunk, közösségépítő eseményeket, rendezvényeket szervezzünk. Tehát a koronavírus kihatott a Fidelitas életére is. Mindezzel együtt azt tudom mondani, hogy az elmúlt évben sok eredményt sikerült elérnünk, bár a legfontosabb feladatunknak egyértelműen azt tekintettük, hogy a járvány elleni védekezésbe mi is bekapcsolódjunk: segítsünk az időseknek például bevásárlásban, kutyasétáltatásban, vagy éppen gyógyszerkiváltásban. Maszkokat kaptunk, varrtunk, osztottunk, több helyen az egészségügyi intézményekben dolgozóknak vitaminokat és gyümölcsöket vittünk. Minden olyan területen, ahol úgy láttuk, hogy tudjuk segíteni a járvány elleni védekezést, ott részt vettünk.

-Hirdetés-

A Bács-Kiskun megyei Fidelitas-csoportok eddig is nagyon aktívak voltak, az országos életbe mindig is bekapcsolódtak. Például a megyei választmányunk elnöke, Lengyel Gábor is kiskőrösi. Szedmák Tamás alpolgármesternek szintén nagyon komoly múltja van a Fidelitason belül: olyan közösségépítő tevékenységet végzett, ami országos hírnévre tett szert.

Mivel Petőfi Sándor szülőháza Kiskőrösön van, így biztos vagyok benne, hogy a fiatalos lendület, a forradalmár szemléletmód, ami előre viszi a világot és a mindennapi folyamatokat, jelen van itt Bács-Kiskun megye szívében.

Nagyon fontosnak tartom, hogy azokat a fiatalokat, akik a nemzet mellett elkötelezettek, kikben erős a hazaszeretet, a lokálpatriotizmus, és fontos számukra a keresztény konzervatív értékrend ne csak meg tudjuk szólítani, hanem közösségbe tudjuk szervezni. Mi egyértelműen ezt a célt tűztük ki annak ellenére, hogy a tavalyi év során személyesen nem tudtunk találkozni. Lehetőséget teremtettünk arra, hogy online is be tudják nyújtani a jelentkezésüket hozzánk. Az előző hétvégén tartottunk egy bevonó tábort azoknak a fiataloknak, akik online jelentkeztek a szervezetünkhöz. Így ők is megismerhetik nem csak a helyi, hanem az országos vezetést is. Nagyon sok pozitív tapasztalattal zártuk ezt a hétvégét és bízom benne, hogy sok ilyen és ehhez hasonló tábort fogunk még szervezni a közeljövőben.

Ha már a bevonó tábornál tartunk: milyen rendezvényekkel támogatjátok azokat a politikus palántákat, akik a közéleti pályán tudják elképzelni önmagukat?

Nagyon sok képzést szervezünk, melyeket legalább annyira fontosnak tartunk a közösségépítő események mellett.  Ha valaki a közélet iránt érdeklődik, és adott esetben később közéleti pályára lép, akkor fontos, hogy minél felkészültebben tegye meg.

Most ezen a hétvégén, június első hétvégéjén indul el idén a Közéleti Akadémiánk és egy 5 alkalmas képzési sorozat. Szigorú kiválasztási eljárásban vesszük fel a Közéleti Akadémia tagjait, mivel tulajdonképpen ez a Fidelitasnak a vezetőképzője. Ennek keretében biztosítunk számukra kommunikációs tréninget, önismeretet, a közösségépítéshez eszközöket, praktikus gyakorlati ismereteket biztosítunk a számukra. Továbbá lehetőségük van állami vezetőkkel, miniszterekkel, országos politikusokkal is találkozni.

Lesznek regionális táboraink is, hiszen nemcsak az új csatlakozóknak, hanem a már meglévő tagoknak is szeretnénk közösségépítő programokat biztosítani. Ezek egyszerre közösségépítő és kulturális programok egyben. A közéleti beszélgetés adott esetben a nyílt vitáknak megfelelő terepe. Fontos, hogy azokat a kérdéseket, amelyek bennünk megfogalmazódnak, amelyek a jövőnket érintik, azokról nyíltan és őszintén tudjunk beszélni, vagy beszélgetni. Ami pedig a Fidelitasban mindenképpen többletet jelent, az az, hogy a politikusok, akiket mi elhívunk, eljönnek és őszintén beszélnek, beszélgetnek velünk azokról a dolgokról, ami minket a mindennapokban érdekel.

Szeptember első hétvégéjén tartjuk meg a Szabadegyetemünket: ez a legnagyobb országos rendezvényünk minden évben. E program nem csak a tagjainknak szól, hanem nyitott azon 14 és 35 év közötti fiatalok számára, akik érdeklődnek a közélet iránt, és értékrendileg elkötelezettek azok mentén, amiket mi is vallunk, vagy amit mi is fontosnak tartunk.

Októberben tartunk egy sporthétvégét, novemberben pedig tisztújító kongresszust. Úgy gondoljuk, hogy december folyamán viszont a jótékonyságé a főterep.  Évekkel ezelőtt elindítottunk Kárpátalja számára egy adománygyűjtő akciót, és ezt idén is folytatjuk.  

Említetted, hogy útjára indítottátok az online jelentkezési lehetőséget. Megtartjátok a jövőben is?

Az online módozatot mindenképpen meg fogjuk tartani annak érdekében, mivel lehetséges, hogy olyan tag szeretne jelentkezni hozzánk, akinek lakhelyén még adott esetben nincs Fidelitas (ez Kiskőröst nem érinti). A megyében sajnos vannak olyan települések, ahol jelenleg nincs csoportunk. Az a célunk, hogy ha van 5 olyan fiatal, aki rendes csoportot szeretne alapítani, akkor őket támogassuk és tudjunk nekik segítséget nyújtani. Úgyhogy ezt az online jelentkezési felületet mindenképpen meg fogjuk tartani.  

Ezen kívül csak bátorítani tudom őket, hogy jöjjenek el az eseményeinkre, rendezvényeinkre, ismerjenek meg minket, ismerjék meg a megyei elnököt, a helyi csoportelnököt, és jelentkezzenek a szervezethez. Helyben is számtalan olyan program van, ahol megismerhetik a tagokat, és a jelentkezésre, vagy a csatlakozásra számukra megfelelő lehetőséget biztosít.

Novemberben kongresszust tartotok. Újraindulsz a vezetői székért?

Igyekszem a tagokkal személyesen is tartani a kapcsolatot, bár a pandémiás időszak alatt kevésbé volt arra lehetőségem, hogy az országot járjam. Azonban rögtön, amikor újra indult az élet, arra törekedtem, hogy minél több helyre elmenjek. Elmondhatom, hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a tagok ezt várják is.

Visszatérve a kérdésre: több tagtól, több csoporttól, tisztségviselőtől már kaptam arra vonatkozóan biztatást, hogy induljak el ismét. Úgy érzem, hogy nagyon sok feladatot tűztünk ki magunk elé 2019 novemberében, amelyek egy részét már el tudtunk végezni. Egy részét újra kellett terveznünk a pandémiás időszak miatt. Fontosnak tartom, hogy ezeket a feladatokat teljes mértékben teljesíteni tudjuk. Ehhez még szeretnék kérni a    felhatalmazást a következő időszakra, úgyhogy novemberben várhatóan ismételten el szeretnék indulni az elnöki tisztségért.

Ha már itt tartunk, egy személyeskedő kérdést engedj meg számomra. Te vagy az első női elnöke a Fidelitasnak. A legszebb női öröm, az anyaság előtt állsz, emellett fáradtságot nem ismerve járod az országot, városokat, településeket. Meddig lehet ezt a tempót bírni?

Úgy gondolom, hogy egy gyermek érkezésével az élet nem kevesebb, hanem teljesebb lesz. Már nagyon régóta vágyom arra, hogy anyai örömök és családi örömök elé nézzek. Elmondhatom, hogy több elnökségi tagunk is van, akinek ez már megadatott. Közöttük vannak nők és férfi elnökségi tagok is, tehát szép számmal vannak jelen az édesanyák és az édesapák is. Az egyik elnökségi tagunk Hegedűs Barbara, aki Veszprémben alpolgármester, ő  decemberben adott a második  gyermekének életet. De megemlíthetem Péli Nikoletta regionális igazgatónkat, aki Sopronban szociális intézményt vezet, mellette önkormányzati képviselő és fáradtságot nem kímélve látja el a feladatát. A közéleti tevékenység az hivatás. Nagyon fontos, hogy az embernek belülről fakadjon, hogy ezt a mindennapok során végezze. Éppen ezért ezt a munkát nem úgy élem meg, ami számomra megterhelő lenne. Én ezt elkötelezettségből és hivatástudatból végzem.