A trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából megemlékezést rendeztek Kiskőrösön. A járványhelyzet pozitív alakulása miatt a kormány engedélyezte a rendezvény megtartását az előírások betartásával, most már közterületen szájmaszk használata nélkül.

-Hirdetés-

A megemlékezés 17 órakor kezdődött az Országzászlónál, ahol díszőrséget álltak a Kiskőrös Helyőrség Nyugállományúak Klubjának tagjai: Fadgyas István nyá.őrnagy, Melher Sándor nyá.őrnagy, Jakab József nyá.fhdgy, és Gottfried Béla nyá.ezredes. A megemlékezés zenei szolgálatát Boldoczki Róbert & Kamara EgyütteseBoldoczki Róbert tenorkürt, Kőházi Attila és Opauszki János trombita, Szentgyörgyi Ábel harsona és Kudron Máté tuba – adta.

Boldoczki Róbert & Kamara Együttese

A megemlékező műsor a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Szedmák Tamás alpolgármester, a trianoni békediktátum aláírásának 101. évfordulója alkalmából osztotta meg gondolatait.

Szedmák Tamás alpolgármester

Ezt követően Csóka Efraim a Pünkösdi Egyház missziós lelkésze mondta el megemlékező beszédét és vezetésével a jelenlévők közösen imádkozták el a Miatyánkot a magyar nemzet egységéért, a keresztény hit védelmében.

Csóka Efraim, a Pünkösdi Egyház missziós lelkésze

Koszorút helyezett el az Országzászlónál Kiskőrös Város Önkormányzata nevében Domonyi László polgármester és Szedmák Tamás alpolgármester; az 56-os Szövetség nevében Faragó Imre és Gombár József; Kiskőrösi Polgári Kör részéről Boldoczki Sándorné és Dr. Ábrahám István; a Magyar Emlékezet nevében az Erdélyből és Felvidékről elüldözött Cselytei és Takács csalás nevében Takács Gábor és Takács Antal.

Szedmák Tamás alpolgármester és Domonyi László polgármester

Ezt követően Takács Gábor elmondta a Magyar Áldást.

„Szent István király ezeresztendős keresztény államiságát a Kárpát-medencében Trianonnál pont egy évszázada zúzták szét, feldarabolva az országot. Tíz évvel ezelőtt az Országgyűlés a kettős állampolgárságról szóló törvényben az elcsatolt területeken élő és a világban szétszóródott magyarokat közjogi értelemben is a nemzet részévé, június 4-ét pedig a Nemzeti Összetartozás Emléknapjává tette.

A megemlékezés résztvevői

Mindezekre emlékezve a mai napon a világ magyar cserkészszövetségeinek összefogásában budapesti idő szerint 20 óra 20 perckor mindenütt a világon, ahol magyarok élnek, gyúljon meg Összetartozásunk Tüze! Kérném, hogy Önök is gyújtsák meg mécseseiket ebben az időpontban otthonaikban!” – mondta Filus Tibor.

A megemlékezés a Székely Himnusz eléneklésével zárult.

A megemlékezés után 18 órakor a katolikus templomban Seffer Attila atya mondott imádságot a magyarokért.

A megemlékezés 18 órakor a katolikus templomban folytatódott

Írta és képeket készítette: Birtalan Szandra

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (26 db kép)
MEGOSZTÁS