Csütörtök délután ünnepélyes keretek között, több száz meghívott jelenlétében elhelyezték az újonnan épülő Kalocsa-Paks Duna-híd alapkövét. A nettó 92 milliárd forintos, a térség életét nagyban befolyásoló beruházás nyitóeseményét Kalocsán rendezték meg.

-Hirdetés-

Az ünnepi alkalomból beszédet mondott Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Font Sándor, a Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője és Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese.

Süli János, tárca nélküli miniszter ünnepi beszédében elmondta, hogy ezzel a projekttel a 20. Duna-híd fog elkészülni Magyarországon. A beruházáshoz kapcsolódóan a miniszter kitért arra is, hogy közel 330 kilométer úthálózat felújítása fog megtörténni a közeljövőben, továbbá 60 kilométer új útszakasz fog megépülni. Így biztosított lesz, hogy akik munkavégzésre vagy turisztikai céllal látogatnak el Paksra, vagy éppen Kalocsára, azok jól felújított és új utakon tudjanak megérkezni a településekre.  

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter

Süli János hangsúlyozta, hogy az új híd Kiskőrös, Soltvadkert és Kecel térségét is be fogja hálózni. Hozzátette, hogy a beruházás elérést fog biztosítani az M6-os autópálya irányába, továbbá a Duna bal oldalán lévő települések ezáltal részeseivé válnak az atomerőmű bővítési munkálatoknak.

Font Sándor, országgyűlési képviselő beszédében elmondta, hogy már az erőmű tervezése során, az ahhoz kapcsolódó közmeghallgatáson az összes érintett települést végigjárták, és kiderült: nem csak gazdaságpolitikai vagy éppen munkaerőpiaci, hanem erős társadalmi igény is van a hídra. Emiatt vált kikerülhetetlenné a híd kérdése, ekkor indult meg a kormányzati döntésfolyamat.

Font Sándor, a Bács-Kiskun megye 3. számú választókerületének országgyűlési képviselője

A híd vonzáskörzetében lakók, a megépülő híd esetén az M6-os sztrádát használva 1 óra alatt el tudják majd érni a budapesti jelzőtáblát, tehát óriási változást fog okozni az itt élők életében, ezt egészen biztosan tudjuk, tette hozzá.

A képviselő kitért arra is, hogy az alapkőletétel rácáfol azokra véleményekre, amelyeket kétkedők és ellenvéleményen lévők hangsúlyoztak, miszerint a híd egy egyszerű kampányfogás. A híd felépülése után el kell telnie legalább 5-10 évnek, hogy pontosan lássuk, hogy milyen további pozitív következményei lesznek a beruházásnak. Ezt még mi magunk sem tudjuk feltárni, – tette hozzá Font Sándor.

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a nettó 92 milliárdos beruházás kiemelt jelentősséggel bír a térség számára. Hozzátette, hogy ha ránézünk a térképre, akkor pontosan látszódik a munkálatok 2 ága: észak-dél viszonylatban haladva van egy összekötő út, mely a paksi atomerőmű bekötő úttól Gerjenig tart.

Ez gyakorlatban egy 11 kilométeres összekötő útkiépítést jelent, amivel lehetővé válik a térségi kapcsolat megteremtése. Ehhez további kiegészítő beruházási elemek is kapcsolódnak, mint például a kerékpárút fejlesztések.  

Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese

A másik ág a kelet-nyugat összeköttetést biztosító Dunán átívelő rész.  Ennek segítségével tulajdonképpen Kalocsa térségéből eljutunk egészen a 6-os útig, illetve az M6-os autópályáig. Ezen a szakaszon valósulnak meg azok a kétszer egy sávos kialakításban, 90 kilométeres tervezési sebességgel az új utak.

Nyul Zoltán elmondta, hogy az ékkőnek számító híd gyakorlatban 3 részből fog állni: 2 ártéri híd fog közrefogni egy felfüggesztett kábelhidat. 

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere is résztvett az eseményen. A polgármester Kiskőrös Televízió kérdésére elmondta, hogy a beruházás Font Sándor képviselő úrnak az új Duna-híd az egyik legfontosabbnak mondható projektje.

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere

A fejlesztéssel lehetőséget adtak a kiskőrösieknek, a kiskőrösi vállalkozásoknak és a körülöttünk élőknek, hogy élvezhessük a paksi óriás beruházás előnyeit, tájékoztatott Domonyi László. A polgármester bizodalmát fejezte ki, hogy a beruházók, az idelátogatók, az építők igénybe veszik a kiskőrösiek szolgáltatásait, gyártástechnológiáit, továbbá be tudunk lépni a paksi fejlesztésbe. Ez a térségnek, ez a városnak mindenképpen, és a vállalkozóinknak is az előnyére kell, hogy szolgáljon. 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (30 db kép)
MEGOSZTÁS