A Magyar Közlöny 2021.évi 39. számában megjelent az a – Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke által aláírt – kormányhatározat, miszerint 115 millió forint többlettámogatást kapott a KEHOP-5.2.2-16-2016-00081 azonosító számon nyilvántartott projekt, ami a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kiskőrösi és kalocsai épületeinek  energetikai fejlesztésére irányul. Így a beruházásokra 515.486.568 forint áll rendelkezésre. 

Mint kiderült, az érintett épületek az építési kornak megfelelő technológiai színvonalon épültek meg, de a határoló szerkezetek és az elavult, helyenként rosszul záródó nyílászárók már nem felelnek meg a mai kor hőtechnikai és épület-szerkezettani követelményeinek.

-Hirdetés-

Az érintett kapitányságok épületének felújításával kapcsolatban megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálatát, akik készséggel válaszoltak kérdéseinkre.

Megtudtuk, hogy mindkét épület felújítására a Modinvest Építőipari-Beruházó és Kereskedelmi Kft-vel kötött vállalkozási szerződést a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-kapitányság. A Magyarország Kormánya által nyújtott többlettámogatásnak köszönhetően a kiskőrösi épületre 184.896.701 forint +ÁFA, míg a kalocsaira 197.490.674 forint +ÁFA keretösszeg áll rendelkezésre. A május 10-én elkezdődött munkálatoknak – mindkét projekthelyszín esetén – a tervezett befejezési határideje 2022.február 4.

Portálunk kérdésére elmondták, hogy a kiskőrösi épületen homlokzati nyílászárók cseréje és utólagos hőszigetelése, a lábazati hőszigetelési rendszer kialakítása, a lapostető és padlásfödém utólagos hő- és vízszigetelése, épületgépészeti fűtésrendszer korszerűsítése és napelemes energiarendszer kialakítása fog megtörténni.

A kalocsai kapitányság épületén szintén lecserélik a homlokzati nyílászárókat, továbbá utólagosan hőszigetelik a padlást, és a homlokzatot. Emellett lábazati hőszigetelési rendszert alakítanak ki, és korszerűsítik az épületgépészetet. Továbbá a strangszabályozás mellett a radiátorokat és a termoszelepeket is lecserélik. Az elektromos hálózatot és a világítást is korszerűsítik, valamint a kiskőrösi épülethez hasonlóan napelemes energiarendszert alakítanak ki.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata továbbá arról tájékoztatott, hogy a napi feladatok elvégzése változatlan módon fog folytatódni a beütemezett kivitelezés alatt is.

MEGOSZTÁS