2021. június 18-án délután 13 órai kezdettel táncházat rendezett Kiskőrös Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata, melyen vendégük volt a Khamoro Budapest Band. Az eseményre az Alkotóház udvarán került sor, ahol minden korosztály képviseltette magát. 

 

A Khamoro Budapest Band nem először lépett fel Kiskőrösön. 2019-ben „Sárközi üzenete” című színdarabjukat is láthattuk a művelődési központban  

A rendezvény kapcsán Farkas Zsolttal, a Khamoro táncegyüttes művészeti vezetőjével beszélgettünk. 

Khamoro Budapest Band zenekar célja a magyarországi és közép-európai, autentikus cigány kultúra gyűjtése, megőrzése, áthagyományozása, színpadra állítása; de ezzel együtt XXI. századi, modern gondolkodású világpolgárokként betekintést nyújtanak a távolabb élő cigányság zenei és tánckultúrájába is.

Műsorukon egyaránt szerepelnek szatmári és dunántúli hallgatók, pergetők és táncnóták, vagy erdélyi, szerb és orosz cigány dallamok és táncok; ezt egészíti ki a makedón és keleti hastánc, az indiai és a flamenco koreográfiák. Az utóbbi időkben modern, tematikus összeállításokkal is sikeresen próbálkoznak – írja a cigany-zene.hu.

Mióta ápoltok ilyen szoros kapcsolatot a Kunhegyesi családdal?

-Hirdetés-

Ferót már nagyon régóta ismerem Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész által, aki sajnos már nincs köztünk. Feró a tanítványa, nekem pedig barátom lett. Közösen is dolgozunk sokat, például kiállítások alkalmával, ahol mi zenéltünk. Aztán hoztunk egy programot ide Kiskőrösre, a „Bari shej” programot, a Sziromnyi Művészeti és Oktatási Egyesület által. Ennek a célja az volt, hogy a lányokat próbáljuk motiválni, hogy ne hagyják abba az iskolát, ne menjenek korán férjhez, de ezen kívül sok-sok programot hoztunk nekik. Ez egy kétéves projekt volt, melyet szívesen folytatnánk majd, ha lesz rá lehetőség.

Kikkel érkeztél most ide?

A Khamoro együttes tagjaival, akik családtagok is. Lakatos Tóth Attila kannázik, szájbőgőzik és táncol, Farkas Annamária a lányom, akivel már sok éve tartok táncházakat, és a feleségem is itt van, aki táncol az együttesben, illetve jómagam, aki mindenre próbálok odafigyelni. Ez nem csak a táncról és a zenéről szól, hanem annál sokkal többről. Most például benne vagyunk egy nagy programba, melynek keretében felzárkózó településekre viszünk kulturális programot, ahol bemutatjuk a cigány kultúrának azt az ágát, ahol táncolnak is, zenélnek is, megtanulnak egy-egy dalt, megismerkednek az autentikus hangszerekkel. Nagyon szeretjük ezt a programot.

Kiskőrösre is egy ilyen programot hoztatok…

Ez egy laza program, ahol együtt táncolunk, énekelünk. Nagyon örülünk neki, mert ezek a programok nagyon sokat lendítenek a kultúrán, másrészt pedig az emberek hétköznapjain. Így a járványt követő másfél év után azt hiszem, hogy mindennek tudunk örülni, jó újra együtt lenni.

Mik a tapasztalataitok, mekkora az érdeklődés ezekre a zenés-táncos rendezvényekre?

Járjuk az országot, de a folklór egyébként is egy rétegzene, sajnos ezt kell, hogy mondjam. Amit látunk most a tv-kben, ott kicsit félre van rakva az autentikus cigányzene, mert most jobban a pop és a mulatós van előtérben. Itt nem kell alá-fölé rendeltségre gondolni, egyszerűen csak azt tapasztalom, hogy elnyomja az autentikus cigányzenét e másik két műfaj. Holott, amikor elmegyünk egy ilyen programra, az autentikus zene lesz az, amivel tudunk oktatni, amiről tudunk beszélni. Ezzel tudunk példát mutatni és motiválni az embereket.

Hogyan oszlik meg a közönségetek?

Teljesen vegyes, sőt törekszünk is arra, hogy a cigányok és a nem cigányok együtt legyenek egy-egy rendezvényen. Így legalább megismerik egymást. Bárcsak így lenne nagyon sok helyen. Hozzánk a zenekarba is szoktak jönni nem cigány vendégművészek: táncosok, zenészek. Fontosnak tartom ezt nagyon, hogy így dolgozzunk együtt.

Ha jól tudom, ősszel újra ellátogattok Kiskőrösre. Milyen céllal?

Mindig szeretettel jövünk ide. Az elmúlt két év alatt már megismertük a várost, a polgármester úrral is jó kapcsolatot ápolok. Azonban még sokan vannak a városban, akik nem ismerik a mi együttesünket. Örülnénk, ha lehetőségünk lenne nagyobb csapatban is bemutatnunk magunkat.

Említetted, hogy keresztbe tett a fellépéseiteknek a járvány. Az év második felében milyen eseményeken lesztek jelen?

A programsorozat folyamatosan megy, úgyhogy júliusban még 20-25 ilyen programunk van. Ezt még kiegészíti egy-két táncház. Sajnos most értesültem róla, hogy a Csángó Fesztivál mégis elmarad, márpedig meghívást kaptunk. Nagyon sajnálom, hogy itt nem tudunk fellépni. Aztán saját programjaink is vannak, amit szeptembertől valósítunk meg, mint pl. a World of Colours, két csapattal. Aztán kisebb fesztiválokon is fellépünk majd, például ott, ahol élünk, de lesz egy táncházunk Budapesten is. Illetve van még néhány ötletünk talonban.  Tavaly áprilisban egyébként lett volna Kínában egy turnénk, ahova sajnos szintén nem jutottunk el.  

Kiskőrös Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata az elkövetkező hetekben több kulturális, közösségi programmal is készül. Többek között szervezik már a gyereknapot is, mely június 27-én kerül megrendezésre, míg júliuban az egészséges életmódról és az elsősegélynyújtásról szóló tematikus programra kerül majd sor Kiskőrösön.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (40 db kép)
MEGOSZTÁS