Az idén immár 10. éve került megrendezésre a tűzzománc alkotótábor a Városi Könyvtár és Művelődési Ház Kreatív stúdiójában. A résztvevők között egyaránt volt kezdő és haladó alkotó is, a foglakozások 2021. június 14. és 18. között, 8-tól 16 óráig folytak.

-Hirdetés-

Az 5 nap alatt a jelenlévők festő- és rekeszzománcozási eljárásokkal ismerkedhettek meg.
Ezzel az iparművészeti technikával szebbnél szebb képek, ékszerek készültek a hét folyamán. Mindenki saját tervei, igényei és tehetsége szerint dolgozott. A vörösrézalapra iszapzománccal megfestett, kikarcolt motívumok illetve a vörösrézszalagból
meghajlított rekeszek ékszerzománccal kitöltve, a forró kemencében éledtek csak fel igazán, hogy a hő hatására műalkotásokká alakulhassanak. A 840-860 C°‐os égetőkemence mellett hőség volt a teremben, de ennek ellenére is lankadatlan alkotókedvvel és nagyon jó
hangulatban telt el ez a pár nap.

A térségben egyedülálló az ilyen jellegű nyári program,

a tűzzománc komoly technikai, anyagismereti, eszköz és alapanyag háttért igényel, otthon hobbi szinten nem lehet zománcozni.

Illusztráció. Forrás: Ceramic Center

Azért sem, mert az anyagismeret mellett olyan eszközök és anyagok szükségesek hozzá, amelyek nem csak költségesek, de nehezen elérhetőek azok számára, akik nem jártasak e képzőművészeti ágban. A keceli Városi Könyvtár és Művelődési Ház azonban lehetőséget biztosít minden érdeklődőnek, hogy megismerje és elsajátítsa a tűzzománcozás alapjait, biztosítva hozzá a szakmai tapasztalattal rendelkező zománcműves segítségét és a szükséges eszközöket, alapanyagokat.

Kecelen és a környező településeken élők számára így lehetőség nyílik olyan művészeti
programon való részvételre, amelyen nem csak kívülálló szemlélődéssel vehetnek részt a
lakosok, hanem maguk is részesei lehetnek az alkotó tevékenységnek.

Írta és képek: Ferróné Mencsik Rita intézményvezető

MEGOSZTÁS