A mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Dr. Feldman Zsolt június 23-án a soltvadkerti művelődési házban tartott tájékoztató előadást a 2021/2022-es évek agrár-és vidékfejlesztési pályázatairól. Az eseményre eljött érdeklődőket a helyi gazdakör részéről Haskó László köszöntötte, majd Font Sándor országgyűlési képviselő említette meg, hogy a korábbi évek sokszorosa áll támogatási lehetőségként a gazdák előtt.

 

-Hirdetés-

A közös agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül Magyarországra érkező forrást 2021-től a kormány 80 %-os nemzeti társfinanszírozással egészíti ki, ami 3,272 milliárd forintot jelent a költségvetésből – mondta Dr. Feldman Zsolt. Tájékoztatásában megemlítette, hogy az elkövetkezendő hét évben az uniós forrásokkal együtt 4,265 milliárd forint juthat a magyar vidék, hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére – ebből 2021-2022-re 1,527 milliárd forint új forrás jut. A vidékfejlesztési programban eddig 95 felhívás került meghirdetésre 2,707 milliárd forint keretösszeggel. Jelenleg 21 nyitott felhívás és 8 megjelent, de még nem nyitott van.

Dr. Feldman Zsolt

A 2021-ben megjelent pályázati felhívások érintett területei: kertészet, zöldség-gyümölcs, szőlészet, díszkertészet, gyógynövény, gomba, állattartás, élelmiszerfeldolgozás, szántóföldi növénytermesztés. Új beruházási pályázatok kerültek kiírásra, mintegy 600 milliárd forint értékben, a 2020. év végén kiírt felhívások keretösszege pedig mintegy 280 milliárd forinttal megemelésre került.

A homokhátságban különösen fontos a vízutánpótlás és az öntözési lehetőségek biztosítása. Az öntözési közösségek együttműködését is támogatják, mely célra 2,32 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre 90 %-os intenzitás mellett.

Nagyon fontos szempont, hogy a termelőknek az áruit megfelelő módon lehessen bemutatni, reklámozni a fogyasztók körében. A minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenységére 8,71 milliárd forint forrásösszeg áll rendelkezésre.

A VP 2021-es, már megjelent pályázatok felhívásai és keretösszegei:

  • Kertészet-ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés: 15 milliárd forint
  • Állattartó telepek megújítása: 30 milliárd forint
  • Baromfi-és sertéstartó telepek járványvédelmi rendszereinek fejlesztése – újranyitás: 6 milliárd forint
  • Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztése: 50 milliárd forint
  • Külterületi helyi közutak fejlesztése: 50 milliárd forint
  • Kertészeti – gomba előállító üzemek fejlesztése: 20 milliárd forint
  • Kertészeti üzemek megújítása: 50 milliárd forint
  • Élelmiszeripari üzemek fejlesztése: 50 milliárd forint
  • Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése: 200 milliárd forint
  • Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztés: 100 milliárd forint

A borpiaci helyzetről az államtitkár elmondta, hogy 2020-ban az ültetvényméret 62,6 ezer ha volt (termő 59 ezer ha). A termés tekintetében 4,2 millió mázsa szőlő/2,9 millió hl seprős újbor és musttal lehetett számolni. Az export mértéke rekordmagasnak bizonyult az 1,3 millió hl borral, a lédig import bor pedig 100 ezer hl alatt maradt. A 2021-es adatokról megemlítette, hogy a borkészlet nem nőtt és a márciusi adatok szerint 3,3 millió hl-re tehető. Kiemelte azonban, hogy a súlyos fagykárok miatt az EU több bortermelő országában – pl. Franciaország, Olaszország – komoly termelési csökkenés várható.

A későbbiekben a tervezett új pályázati felhívások több szektort is érintenek majd:

  • Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG)
  • Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása
  • Védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának in situ megőrzése
  • Takarmány előállító üzemek fejlesztésének támogatása
  • Nem mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja – vidéki turizmus fejlesztése

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (20 db kép)
MEGOSZTÁS