Több mint egy évtizedes szünet után, 2013-ban újranyitották a kiskőrösi lőteret, melyet Lechner Péter klubelnök és Maglódi Attila vezet. A megalakult JP Team Sportlövész Egyesület csatlakozott a Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetséghez. Az egyesület tagjai a minősítő versenyeken és országos bajnokságokon egyaránt kiválóan szerepelnek. A 17 éves Maglódi Norbert is Kiskőrös jó hírnevét öregbíti eredményeivel, aki mindössze még csak egy éve versenyez az egyesületnél, mégis élen jár junior kategóriában.

-Hirdetés-

Maglódi Norberttel, a JP TEAM Sportlövészet Egyesület egyik legeredményesebb versenyzőjével beszélgettünk.

Az óra sípjelére indul a sorozat

Mióta foglalkozol sportlövészettel?

Tavaly nyáron csatlakoztam a csapathoz. Amikor ez szóba kerül, sokan meglepődnek, hogy milyen jól lövök, hiszen mindössze egy évvel ezelőtt kezdtem el ezzel foglalkozni. Mivel a szüleim szintén sportlövők, számomra pedig fontos a sport, ezért csatlakoztam a JP TEAM Sportlövészet Egyesülethez. Ez egy nagyon kompetitív sport, ahol a különböző szakágakban a pontosságon, gyorsaságon, logikán, reakcióidőn és a reflexeken múlik igazából minden. A társaság is tetszik, a közösség, a versenyek, a szervezés, a változatosság, egyszóval minden.

Milyen gyakran indulsz versenyeken, hiszen ahogy látom számtalan oklevélre tettél szert ez alatt az egy év alatt. Hogyan tudott téged ennyire beszippantani a lövészsport, vagy a versenyek motiválnak téged?

Mindig is szerettem sportolni, mert ilyenkor elfog a versenyszellem. Illetve a sporton túl számomra jó kikapcsolódás is a havi egy-két megmérettetés. Idén eddig 7 versenyen indultam 25 dobogós helyezést szerezve, többnyire a felnőttek közt.

Az eszköztár

Milyen versenyeken vettél részt eddig, van-e olyan, amit külön kiemelnél?

A kiskőrösi Steel Challenge versenyeken mindig részt veszek. Ez évi öt alkalmat jelent. Emellett indultam Pécsen, Pátyon, Budapesten, Tatabányán sőt Felsőtárkányon az országos bajnokság „előversenyén”, ami egy nyolcpályás kihívás volt. Igazából ezt emelném ki, mert itt volt a legnehezebb jól teljesítenem. A többi verseny általában csak 2-4 pályából áll. A felsőtárkányi verseny viszont kiemelkedik a többi közül. Itt jobban megmutatkoznak a versenyzők közti különbségek.  

Ezeken a versenyeken milyen eredményeket értél el? Úgy látom, hogy többnyire dobogón vagy a dobogó közelében végeztél.

Hazai versenyeken junior kategóriában folyamatosan az élen járok, míg az utóbbi időben a felnőttek között is odaértem a dobogóra, amire nagyon büszke vagyok. Legfőképp arra, hogy nem puszta szerencséből vagyok ott, hanem látszik, hogy sokat edzünk, dolgozunk. A belefektetett munka térül meg.

Látható a felszerelt Red Dot, valamint a töltényűrbe helyezett és jól látható töltetlenségjelző zászlócska

Mit értesz az alatt, hogy sokat edzetek, sokat dolgoztok? Ezt hogyan kell elképzelni?

Elmélettel folyamatosan foglalkozunk. Így, hogy édesapám az edzőm, igazából bármilyen téma szóba kerülhet, akár egy közös családi vacsoránál is. Iskolai időben minden szombaton edzünk, hacsaknem veszünk részt versenyen, mert akkor van, hogy pénteken edzünk és szombaton vagy vasárnap versenyzünk. Nyári szünetben a hétvégi lőfegyveres edzések mellett légpuskával is szoktam gyakorolni.  Itt egyes elemek gyakorlása, a technikafejlesztés a lényeg.

Kiegészítők: szem és hallásvédő

Milyen eszközökre van szükség egy-egy felkészülés alkalmával?

Én pisztoly és puska divízióban szoktam nevezni. Ezen belül, pl. a kis és nagy kaliber, illetve a nyílt és az optikai irányzékra szétbontva. Többnyire a kis kaliberű divízióban indulok, nekem az a kedvencem és azon belül is a nyílt irányzékú pisztoly. Egy edzésen igazából lehet azt is mondani, hogy vannak ismétlődő gyakorlatok, viszont a kedvemtől függ, hogy melyikkel lövök, vagy, hogy lövök-e mindkettővel. Az utóbbi időben már a nagy kaliberű pisztollyal is edzünk. Mindegyikben vannak különbségek, főleg a két pisztoly között, de a kiskaliberű pisztoly a kedvencem.

Maroklőfegyverek (MCM 0.22 L.R. – CZ P 10 F) A nagy kaliberű pisztolyhoz öv és fegyvertok is tartozik

Milyen feltételekre, eszközökre van szükség ahhoz, hogy egy versenyen részt vegyél?

Klubtagság, versenyengedély elengedhetetlen, a sportorvosi alkalmasság szintén feltétel. A klubfegyverek engedélyeire is szükség van. Az egyesület fegyvereit használom, hiszen az én nevemen még nem lehet fegyver, mivel még nem töltöttem be a 18. életévemet. Egy lőtéren kötelező felszerelés a védőszemüveg és a hallásvédő eszköz használata. Amit egyedül puska fegyvernemnél nem használunk és füldugóval helyettesítjük, mert annak a fogása során csak akadályoz minket. Érdemes folyamatosan karbantartani, tisztítani ezeket a fegyvereket, hiszen a lőpor, korom és olaj keveréke lerakódhat a belső alkatrészeken, ami akadályt generálhat a működésben. Mint már említettem nagyon fontos a gyorsaság és ez hátráltathatja a lövőt. Időt igényel, mire elhárítjuk az akadályt, vagy újratöltjük a fegyvert, ezért nagyon fontos a folyamatos karbantartás.

Kiskaliberű puska optikai irányzékkal (Red dot). Legnépszerűbb szakáguk a fémlövészetek (Steel Challenge), melyek kettős kihívás elé állítják a lövészeket: nem elég pontosan lőni, arra is szükség van, hogy gyorsan lőjenek. Az győz, aki a leggyorsabban eltalálja a felállított célok mindegyikét (mellélövés esetén ismételt lövés lehetséges, idővesztés terhére) 

Ismeritek az adott pályát verseny előtt, fel tudtok készülni, vagy ez a versenyen ér titeket úgymond meglepetésként?

Amikor meghirdetnek egy versenyt, akkor mindig kiírják, hogy hány pályás a verseny és milyen típusú. Megkülönböztetünk standard és fantáziapályát. Ez utóbbinál nem azon múlik a verseny, hogy ki mennyit gyakorolja a hivatalos pályákat, hanem csakis a gyorsaságán, illetve a pályák felmérésében is meglátszik a különbség. A hivatalos pályáknak is több mérete van, az EB méretek kisebbek és szűkebbek. Itt Kiskőrösön kettő EB méretű pálya fér el egymás mellett. Az országos bajnokságon pedig a hosszabb, szélesebb pályák vannak fent.  Egy lőkeretben, boxban állunk, és onnan lövünk. Egyetlen olyan pálya van csak, ahol két lőkeretből átmozgunk. Mivel öt célt kell eltalálni, és ezek különböző távolságokban vannak, ezért nagyon átgondolt minden mozdulatunk a boxban. A pályára beálláson elég sok múlik. Nagyon fontos, hogy a lehető legoptimálisabb mozdulatsorral kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtsunk. A Steel Challengnél az adott célok felületének eltalálása a lényeg.  

A versenyzők a lőfeladatot a lőállásból “box” hajtják végre

Hogy érzed, mit gondolsz, a sok gyakorláson túl van még bármi olyan készséged, vagy képességed, ami miatt ilyen rövid idő alatt ennyire eredményes versenyző tudtál lenni?

A versenyszellem, a kitartás és a mentális terhelhetőség mind-mind hozzájárul ehhez. Itt sok minden fejben dől el. Egy Steel Challenge pályát, kis kivétellel ötször kell meglőni, sokszor még két másodperc sincs, mire egy ilyen pályát meglövök, szóval koncentrációra és gyorsaságra is hatalmas szükség van. Nagyon szeretek versenyezni és itt nem csak a lövészetre gondolok. Szeretem a kihívásokat, sőt dolgozni is, főleg olyanért, amin aztán látom, hogy megtérül. Hazai versenyekkel kezdtem. Könnyebb volt, hogy saját környezetben ismerős arcok között lövök. Az első idegenbeli versenyemen izgultam talán kicsit, ami később teljesen elmúlt, hiszen láttam, hogy ez jól megy. Az szintén jó volt, hogy a felnőtt lövők segítőkészek voltak már első találkozásra is. Mindenki, többszörös Európa-bajnokok is régi ismerősként kezeltek az első találkozásunk alkalmával.

Két sorozat közt a felkészülésre is van idő

Hogyan látod a jövőt?

Sokáig szeretnék még lőni. Nagy célom az, hogy országos bajnok legyek, de szeretnék eljutni Európa bajnokságra is, ha sikerül. Igaz, hogy a sportlövészet egy amatőr sport, de rengeteg sportlövőnek van támogatója, így az én céljaim között is szerepel, hogy szponzorokkal dolgozhassak együtt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (31 db kép)
MEGOSZTÁS