A Veyron Ebédlő és Rendezvényházban ma délelőtt hat pálinkaszakértő értékelte az 5 pálinkafőzdéből érkezett 24 tétel pálinkát. Bács-Kiskun Megye Pálinkáját és a Legeredményesebb Pálinkafőzdéjét választották ki a megye legkiválóbb pálinkáiból.

Éghajlati adottságaink kifejezetten kedveznek a gyümölcs, főként a barack, a szilva, a meggy és a körte termesztésének. Térségünk zamatos gyümölcseiből kiváló pálinka készíthető, melyre számos példát is találhatunk megyénk főzdéi között, és amit a mostani verseny is igazolt. Többek között ezt is kiemelte az eredményhirdetésen dr. Mák Kornél a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megyei pálinkák elismertségét is fontosnak tartja a borok mellett. A verseny nem titkolt célja a pálinka kulturált fogyasztásának, és mint hungarikumnak a népszerűsítése határon innen és túl, a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemlélet pozitív befolyásolása, a kereskedelmi főzdék munkájának elismerése Bács-Kiskun megyében.  A versenyben ugyanis csak a Bács-Kiskun megyei székhellyel rendelkező pálinkafőzdék gyümölcspálinkái kerülhetnek a bírák elé.

-Hirdetés-

A verseny a szabályzatban meghatározott szigorú keretek között zajlott, az ítészek minden tételt részletesen értékeltek, egyeztették a szakmai véleményeket az íz, és az illat tisztasága, karaktere és harmóniája alapján.

A verseny győztese egy évig, illetve az adott tétel erejéig jogosult viselni a kitüntető címet.
A győztes elismerő oklevelet kap, valamint jogosult a Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021, illetve Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Pálinkafőzdéje 2021 logó elektronikus, illetve öntapadós változatának használatára, melyeket a győztes pálinka forgalmazása során felhasználhat. A díjat szeptember 4-én, ünnepi közgyűlés keretében, a Megye Bora díjjal együtt adják át Kiskőrösön.
A Mátyás Pálinkaház egyébként már negyedszer nyerte el a Megye Pálinkája címet.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az ágazat nagyon sok nehézséggel küzd és az utóbbi években némi visszaesés tapasztalható a pálinka fogyasztása terén. Hangsúlyozta, hogy minden verseny nagy lépést jelent a pálinkák népszerűsítésében. Azt külön kiemelte, hogy Magyarorszgáon egyedülálló a Bács-Kiskun megyei kezdeményezés, illetve a Megye Pálinkája  verseny, amit szeretnének országos szintre emelni. Ebben a témában a verseny után egyeztettek dr. Mák Kornél alelnökkel. A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke nagyon fontosnak tartja azokat a szakmai és szakmaközi egyeztetéseket, amelyekkel könnyíthető a pálinkafőzdék munkája, piacra jutása.

Nevezni az alábbi kategóriákban megadott gyümölcsökből készülő pálinkákkal lehetett:
Meggy vagy cseresznye, alma, vagy körte, vagy birs, kajszibarack, vagy őszibarack, szilva, vagy kökény, szőlő, vagy törköly.
Egyéb kategóriát képeznek az előző kategóriákba nem besorolható pálinkák.

A 2021 évi verseny győztesei:

Bács-Kiskun Megye Pálinkája 2021
  1. Mátyás Pálinkaház – Szilva (2019)  – Kiskőrös
  2. Mátyás Pálinkaház – Irsai Olivér (2019) Kiskőrös
  3. Schiszler Pálinkafőzde – Szilva (2019) – Soltvadkert

Mátyás Pálinkaház- Kunság-Szesz Zrt. – Kiskőrös

A gondosan válogatott gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.
Borban az igazság, pálinkában az őszinteség” – tartja a mondás és így tartják a pálinkák készítői is a kiskőrösi székhelyű Kunság-Szesz Zrt-nél.
Vallják, hogy pálinkát főzni ugyan állítólag bármiből lehet, de igazán JÓ PÁLINKÁT csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel lehet készíteni.
A hungaricumok bővülő kínálatában szükségét érezték egy a magyar tradíciókat hordozó különleges minőség megalkotásának. Ezért hívták életre anyavállalatuk, a Kunság-Szesz Zrt. szárnyai alatt Magyarország egyik legkorszerűbb pálinkafőző üzemét a Mátyás Pálinkaházat.
A korszerű technológia csak akkor érvényesül, ha megfelelő szakértelem, és kiváló alapanyag párosul hosszá. A szakemberek felkészültségének, hosszútávon szerződött kiskőrösi gyümölcstermelő gazdáknak köszönhetően minden lehetőség megvan a kiváló minőségre.
A cég hitvallásaként is hirdeti: „ A pálinka nem egy szeszesital a sok közül. A pálinka a gyümölcs valódi lelke. Benne van a termelő szakértelme, a főzőmester tapasztalata. Így születik a pálinka”

Bács-Kiskun Megye Legeredményesebb Főzdéje 2021

Gusto Pálinkafőzde – Lajosmizse

A lajosmizsei cég elismert múlttal és sok éves tapasztalattal rendelkezik az alkoholos italok előállításában. Családi tradíciók és receptek szintúgy, mint a mindig tökéletesre való törekvés segítik tevékenységük iránti elkötelezettségüket. Vállalt feladatuknak és kötelességüknek tartják az évszázados tradíciók megőrzését és az ezeken alapuló szakértelem továbbörökítését. 

A tökéletesre való törekvés, a részletekre legaprólékosabban odaadó figyelem, a legkorszerűbb technológia és technikai felszerelés mind részei annak, hogy  e nemes párlatokat olyan színvonalon képesek előállítani, hogy azok a legkifinomultabb ízlésűeknek is páratlan gasztronómiai élményt nyújtsanak. Legmagasabb minőségi kategória eléréséhez hozzájárul az is, hogy pálinka lepárló üzemük a magyar gyümölcstermesztés egyik fellegvárában, Lajosmizsén helyezkedik el. Ez a körzet Magyarország egyik napfényben leggazdagabb vidéke. Gyümölcspálinkáik kiváló ízvilágát az aranyhomok egyedülálló körülményei biztosítják. 

A bírálóbizottság tagjai:

A pálinkák minősítését olyan szakemberekből álló bizottság végzi, akik nem rendelkeznek kereskedelmi érdekeltséggel a Bács-Kiskun megyében előállított pálinkatermékkel kapcsolatban.

  • Balogh Krisztián

Czetis Pálinka Manufaktúra – alapító, főzőmester

Pálinka Mester szakmérnök képzésén végzett. 2005 óta foglalkozik pálinka készítéssel. Alapítója és főzőmestere volt a Czetis Pálinka Manufaktúrának. Pálinka bírálóként több éve az ország minden neves versenyén részt vesz.

  • Borsos Botond

Spiritus Primus Pálinka – ügyvezető, tulajdonos

Országos és nemzetközi pálinka minősítő versenyek elismert szakértője, bírálója. Tanácsaival rendszeresen támogatja az események sikeres lebonyolítását. Pályafutása során, tapasztalt pálinkafőző mesterként, saját készítésű pálinkáival több kiváló eredményt ért el.

  • Dr. Gyenesei István

Gyenesei Pálinkárium – tulajdonos, ügyvezető

Pálinkamester szakmérnök, hatszoros nemzet győztes magánfőző, Magyarország, Kárpát-medence és Európa Legjobb Párlata címek birtokosa, a Magyar Pálinka Lovagrend ceremónia mester, hazai és nemzetközi pálinka és párlatversenyek bírálója.

  • Pach Gábor

Pálinkatanoda Kft.

A Balatonnál Zamárdiban él, a Fenegyerek pálinka tulajdonosaként. 12 éve a pálinka az élete, oktatja és gyakorolja a pálinkafőzést és a bírálatot. A 2016-os Destillata verseny Nemzetgyőztese.

  • Raffai Tamás

Gyümölcs Wellness Központ – tulajdonos

Az ország több kereskedelmi és bérfőzdéjében dolgozott, illetve dolgozik pálinkamesterként, vagy üzemvezetőként és készített díjnyertes pálinkákat, pálinka kiválóságokat. Okleveles pálinkabírálóként évek óta részt vesz országos és regionális pálinka- és párlatversenyeken, pálinkamustrákon.

  • Mihályi László

A Pálinka Nemzeti Tanács elnöke, melynek kiemelt célja a pálinka előállításának és kereskedelmének területén elért eredmények megőrzése, azok további növelése

  • Simon László

A Panyolai Szilvórium Zrt. felelős üzemvezetője, főzőmesterként irányítja a méltán híres Panyolai pálinkák minőségi előállítását.

Sajtóközlemény,
2021.07.07.
Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS