A Pálinka Nemzeti Tanács által szervezett Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre, rekord mennyiségű pálinka érkezett. 48 pálinkaház 400 tételét kellett végig kóstolnia és értékelnie a szakavatott bírálóknak, Miskolcon. A pandémiás helyzet miatt nem a megszokott helyen, és módon tartották meg a díjátadót sem, november elején, Budapesten.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke adott interjút az országos versenyről.

Elmondta, a Pálinka Nemzeti Tanácsának kötelezettsége az, hogy országos pálinka versenyt rendezzen minden évben. Már a hetedik éve, hogy a Tanács teljes körűen egyedül rendezi ezt meg. Előtte, hosszú éveken keresztül különböző rendezvényszervezők segítettek ebben, Gyulán. Azóta mindig más és más vidéki nagyvárosban rendezzük meg az érzékszervi bírálatot, a díjátadó pedig Budapesten szokott lenni. Ez az első év, hogy 400 fölötti mintával neveztek a kereskedelmi pálinkafőzdék, ezért bővíteni kellett a bíráló bizottságot is. Idén 18 champion, 71 arany-, 175 ezüst- és 113 bronzérmet osztottak ki.

Azt tudni kell, hogy ide csak olyan terméket lehet benevezni, ami megfelel a pálinka előírásainak, kereskedelmi főzdék tételei, kereskedelmi forgalomban is kaphatók.

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny 2020
-Hirdetés-

A tavalyi évben a NETA miatt, a 2019. január elsején a népegészségügyi termékadó is került a pálinkára. Már ez is megnehezítette a pálinkafőzdék életét. A 2020-as év pedig a járványügyi helyzet korlátozásai következtében részlegesen vagy teljesen bezártak a vendéglátóhelyek, szórakozóhelyek, ezért még kevesebbet tudtak forgalmazni a pálinkákból.

Az, hogy miért pont ebben az évben értük el a 400 mintát? Én azt gondolom, hogy egy nagyon nagy munka van mögötte, mert folyamatosan kerestük a főzdéket, és próbáltuk meggyőzni arról őket, hogy a minőség miatt nagyon fontos a verseny. Mindenki láthatta azt, hogy az előző években is komoly munkát végeztünk, a bírálók kiválasztása terén is, tette hozzá Mihályi László. Ez az egyetlen olyan verseny, ahol csak kereskedelmi főzdék vesznek részt, és minden egyes minta, mielőtt a bírálók elé kerül, egy analitikai vizsgálat alá van vonva a NÉBIH laborjában. Tehát a bírálók már csak olyan terméket kóstolna, ami mindenben megfelelt a pálinka törvénynek.  

Kiskőröst a Kunság-Szesz Zrt. Mátyás pálinkái, Soltvadkertet a Schiszler pálinkák képviselték az Országos pálinka versenyen, akik szép eredményeket, minősítéseket értek el. Térségünk pálinkáit országszerte ismerik és elismerik a fogyasztók, és a szakavatottak is. 

Mátyás Pálinkaház termékei

A Kiskőrösi cég, a Kunság-Szez Zrt. 2013-ban nyitotta meg a pálinka főzdéjét, az ország egyik legnagyobb pálinkagyártó üzemeként, a Mátyás pálinka márkanév alatt. Tulajdonosát, Nagy Lászlót kérdeztük az idei versenyről, hiszen hungarikumunkkal, a pálinkával nem először vesznek részt országos megmérettetésben.

Általában a fő ízeket szoktuk versenyre vinni, mondta Nagy László, a szőlőt, szilvát, barackot, málnát. És azokat, amiből készletünk is van. Mi azt valljuk, hogy nem minta pálinkát kell készíteni, hanem a versenyen is annak kell megfelelni, amit a nagy közönségnek is tudunk adni. Az idei versenyre hat pálinkával neveztünk. Az összes nevezett pálinkánk érmet kapott

  • arany minősítést: Mátyás Irsai Olivér Szőlő pálinka (2019)
  • arany minősítést: Mátyás Málna pálinka (2019) 
  • ezüst minősítést: Mátyás Barack pálinka (2019) 
  • ezüst minősítést: Mátyás Szilva pálinka (2019)
  • bronz minősítést: Mátyás Vilmoskörte pálinka (2018)
  • bronz minősítést: Mátyás Szamóca pálinka (2019) 
Pálinkák érzékszervi bírálata Miskolcon (Fotó: minap.hu-Juhász Ákos)

Több szempontból is fontos, hogy egy ilyen országos megmérettetésen képviseltessük magunkat. Ennek az Országos Pálinka versenynek van egy gyakorlati, praktikai eleme is. A beküldött mintákat a NÉBIH bevizsgálja, így amelyik erre a versenyre nevezhető, az biztosan forgalomba is helyezhető, minőségi pálinka. Mivel nincsen kötelező bevizsgálása ennek a szeszes italnak, mint például a bornak. Így azonban biztosak lehetünk benne, hogy ezek a pálinkák megfelelnek mindenféle szabálynak, még akkor is, ha nem lettek arany érmesek.
Természetesen mi is, a versenytársakhoz képest, vissza szeretnénk ezzel igazolni a munkánkat, hogy jók-e a pálinkáink és jó úton haladunk, tette hozzá Nagy László.

Tapasztalataink szerint, az emberek, a pálinka vásárlásánál a minőség mellett azt veszik még figyelembe, hogy az adott személynek ízlik-e az a pálinka. Mi mindennél fontosabbnak tartjuk, hogy jó pálinkát csak minőségi alapanyagból, hozzáértéssel, odafigyeléssel készíthetünk. A gondosan válogatott, zamatos gyümölcsök hamisítatlan íze adja a Mátyás Pálinkák összetéveszthetetlen zamatát.

Mátyás pálinkák

Viszont azt el kell mondanom, hogy a helyiek magánszemélyként kisebb mennyiségben vásárolják termékeinket, hiszen itt vidéken szinte mindenkinek van otthon jó házi pálinkája. Inkább vendéglátóhelyeken tűzik itallapjukra a hivatalosan forgalomban lévő nagyobb pálinkaházak italait. Még a nagyobb városok boltjaiban jellemzőbb a kereslet ezekre a termékekre. Természetesen a webshopunkon keresztül is értékesítünk.

A vírushelyzet ebben az ágazatban tevékenykedők életét is nagymértékben befolyásolta. Mivel a pálinkák kereskedelmének majdnem 90 százalékát a vendéglátóhelyeken bonyolódik. Ahogy ezek korlátozottan vannak nyitva, vagy egyáltalán nem működnek most, idén többször be kellett zárniuk, ez kihat ránk is, és nagyon nehéz helyzetbe kerültünk mi, szeszesital-gyártók is. Bár a jelenlegi helyzet ellenére, az idei pálinka forgalmunk ugyan annyi volt, mint a tavalyi évben, és mennyiségileg az országos top 10-ében benne vagyunk.

Térségünkből a Soltvadkerti Schiszler pálinka is több díjjal, minősítéssel térhetett haza a versenyről.

Schiszler pálinkák

A Schiszler pálinkák “Az alföld gyümölcseinek legjava”, tartja a szlogenjük. Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka idei, 2020-as versenyéről és az ott elért eredményeikről Farkas Miklós, főzőmester mesélt hírportálunknak.

Kapcsolódó cikk
Szoros versenyben dőlt el a cím – 2020 nyertese a Schiszler szilvapálinka
Szoros versenyben dőlt el a cím – 2020 nyertese a Schiszler szilvapálinka
MEGYE PÁLINKÁJA, LEGEREDMÉNYESEBB PÁLINKAFŐZDÉJE 2020 Megyénk java, büszkesége, az egyik legkedveltebb itala volt ma a főszereplő a megyei pálinkaversenyen. A...

A soltvadkerti pálinkafőzde párlatai az ország egyik legkiválóbb gyümölcstermelő vidékén, tökéletes gyümölcsökből, a lehető legjobb lepárlón, elhivatott szakemberek kezei között, több évtizedes szakmai tapasztalat alapján készülnek. A végeredmény pedig egy olyan prémium termék, amely minden pálinka szerető ember szívét megdobogtatja. A Schiszler cég elhivatottságának ékes bizonyítéka a neves versenyeken szerzett előkelő eredmények. Nagy büszkeségük, hogy birtokolják 2020-ban Bács-Kiskun Megye pálinkája és Bács-Kiskun Megye legeredményesebb pálinkafőzdéje címet. Kimagasló versenynek számít a Pálinka Nemzeti Tanács által rendezett Országos Pálinka és Törkölypálinka verseny is, amin nagyon jó  eredményeket értek el. Szakmailag is nagy elismerésnek számít az itt elért minősítések.

  • Champion díjazást és arany minősítést kapott: Schiszler érlelt szilvapálinka (2017)
  • Champion díjazást és arany minősítés: Schiszler Madárberkenye pálinka (2017)
  • ezüst minősítés: Schiszler szilvapálinka (2019)
  • ezüst minősítés: Schiszler körte pálinka (2019)
  • ezüst minősítés: Schiszler sárgabarack pálinka (2019)
  • bronz minősítés: Schiszler Irsai Olivér szőlő pálinka (2019)
  • bronz minősítés: Schiszler birsalma pálinka (2019)
  • bronz minősítés: Schiszler meggypálinka (2018)
  • bronz minősítés: Schiszler Vilmoskörte pálinka (2018)
Schiszler pálinkák díjai

Farkas Miklós hozzátette, hogy a versenyre kiválasztott pálinkáknál fontos tudni, ők nem készítenek verseny pálinkákat. Ami azt jelenti, hogy forgalomban kapható készletekből választanak pálinkákat, vásárlók érdeklődési szempontjait figyelembe véve. Mivel számukra a fogyasztóik véleménye is nagyon számít.

A verseny szigorúan zárt ajtók mögött zajlott, kimagasló bírálói csoport tagjaival. A bírálók előkészítő tréningeken vettek részt, azután választanak csak bíráló tagokat.
Ebben az évben Miskolc város adta a bíráló helyszínt, ezután a díjátadás Budapesten, a Parlamentben történt volna meg a hagyomány szerint. A vírushelyzetre való tekintettel, a Parlament helyett, a Corinthia Hotelben volt a gála, korlátozott intézkedések betartásával. A díjátadón minisztériumi és szakmai tagok adták át az elismeréseket.  A rendezők nagyon igyekeztek hozni a több éves, megszokott, magas színvonalú verseny hangulatát.

Pálinkák érzékszervi bírálata Miskolcon (Fotó: minap.hu-Juhász Ákos)

A fogyasztóinkat nagyon érdekli a versenyeken elért díjazások, mivel a szakmai megmérettetés bizonyosságot ad a termékről, esetleges változásokról, mondta Farkas Miklós. Fontos számunkra, tette hozzá, hogy az ország minden pontján hozzá juthassanak a termékeinkhez a vásárlók. Ennek érdekében sokat dolgoznak az üzletkötőink, reklám koordinátoraink.
A vírushelyzet szerintünk mindenkit nagyon megvisel, amit együtt kell megoldani. Mindenkinek nagyon nehéz, szakmailag is komoly terheket kell megoldani. Ilyen helyzetben sok dolgot mérlegelni kell, de a legfontosabb a vevők felé a márka hűségünk megtartása, a minőségi pálinka szeretetének fenntartása.

A Pálinka Nemzeti Tanács, az Országos megmérettetésen nem csak a pálinkafőzők termékeit minősítette, hanem életmű díjakat is adott át.

Ezen rangos elismerésben részesült a térség országgyűlési képviselője, Font Sándor. Mihályi László elmondta, hogy 2016-tól adományoz a Pálinka Nemzeti Tanácsa pálinka életműdíjat. Fontos, hogy olyan személyek kaphatják, akik emberi és szakmai magatartásuk révén példaértékűek. Font Sándor nagyon sok mindent tett a hungarikumunkért, mint például a pálinkatörvény létrehozása, benyújtása és elfogadtatása. Sikerült azt elérnie, hogy ellenszavazat nélkül menjen át az országgyűlésen ez a jogszabály, ami csak a pálinkáról szól. Ez a jogszabály hozta létre a Pálinka Nemzeti Tanácsot is, melynek azóta is elnöke.

Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny megnyitója 2020. szeptember 28-án Miskolcon (Fotó: minap.hu-Juhász Ákos)

Font Sándor, országgyűlési képviselő elmesélte, hogy 2000-2001-ben döntött úgy, hogy csatlakozik az akkori Országos Pálinkafőző Egyesülethez. Szakmai tudására és politikai szerepvállalására volt szükség ahhoz, hogy a pálinka sorsának rendezését véghez tudják vinni. Nagy szükség volt erre, hiszen „borzasztó minőségű pálinkák forogtak akkoriban közszájon”, mondta a képviselő, és nem volt egy egységes törvény sem a pálinkával kapcsolatban. A minőségi, valódi, tiszta gyümölcspálinkák elérése volt a cél. A pálinka névhasználat levédésénél is nagy szerepet vállalt. Az UNIO-val meg kellett „értetni” a bérfőzés rendszerét is. Fontos mérföldkő volt a 2000-2001-es időszak, amikor pálinkaforgalmazási engedélyt kaphattak a kisebb bérfőzdék is, így kereskedelmi forgalomba bocsájthatták a pálinkájukat. A korábbi néhány nagy „pálinkás cég” mellé, további közel 50 főzde benyújtotta engedély igénylését, hogy piacra lépnének termékeikkel.

A pálinka jogszabályi élharcosa, kijelenthetjük, hogy Font Sándor volt, míg a minőség javulása természetesen a főzdék érdeme.

Ma már szinte meg sem lehet számolni a pálinka fajtákat, hogy mennyiféle gyümölcsből készítenek szeszes italt. Virágkorát éli a pálinka kultusz.
Font Sándor kiemelte, büszke arra, hogy be tudták vonni a fiatal felnövekvő generációt is a tudatos, minőségi pálinkakészítés és fogyasztásba, kultuszába is. 

„Mi hiszünk abban, hogy a vírus ellen is jó, ezt a tudomány még nem igazolta vissza, de mi azért gyakoroljuk. Ez nem baj.” tette hozzá.

Font Sándor országgyűlési képviselő (Fotó: minap.hu-Juhász Ákos)

Meglepetésként ért ez az életmű díj, talán magam nem is foglalkoztam vele mind addig, amíg fel nem olvasták, hogy mi mindent csináltam ezen a pálinka fronton”  mondta Font Sándor.

Ez úton gratulálunk a pálinka főzdéknek a minősítéseikhez, Font Sándor képviselő úrnak a pálinka életmű díjához, és ezen a téren elért kimagasló eredményeihez.

 

MEGOSZTÁS