Mi is a popkultúra?

Popkultúrának (teljes nevén populáris kultúrának) azt a rendkívül népszerű, sok ember által ismert jelenséget (legyen az zeneszám, film, sorozat, játék vagy akár egy internetes mém) hívjuk, amely a „magas kultúrával” szemben határozza meg magát, és míg az utóbbit egy vékony, kiváltságos értelmiségi réteg élvezi csak legtöbbször, addig a popkultúra szélesebb rétegek számára elérhető, és szélesebb rétegek által is formált.

-Hirdetés-

Beszélhetünk általános popkultúráról, főleg a filmek esetében, és országoknak is lehet eltérő popkultúrája. Az előbbi esetében említhetjük a Chuck Norris sorozatokat, Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger filmeket, vagy Michael Jackson számait. Míg, ha szerény országunk popkultúráját akarjuk vizsgálni, akkor megkerülhetetlen tényezők a több mint egy évtizeden át futó Szomszédok című sorozat, vagy akár a rengeteg részt megélt Mónika Show is (hiszen ki ne tudna idézni ezekből pár elhíresült mondatot?).

Természetesen az örök jelenlévők mellett, új kihívók is akadnak a popkultúrális örökség soraiban.

A popkultúra új szereplői

Senki nem gondolta volna pár évvel ezelőtt, de ha manapság nézzük elmondhatjuk, hogy a sportfogadás is egy, a popkultúra megszámlálhatatlan résztvevője között. Hiszen ki ne ismerne maga körül olyan cimborát, aki több perces taktikai elemzéseket és egész szezonokat átívelő elméleteket képes előadni az egyes focicsapatok várható teljesítményéről a jövő heti játék során. Ezekben, a sportőrült barátainkkal folytatott beszélgetésekben gyakran szóba kerülnek a megkötött sportfogadások kimenetelei, és általában érdeklődéssel várják a következő versenysorozatot, amire fogadni lehet, legyen az az UEFA Euro élő sportfogadás, vagy akár valamely e-sport liga, például a 2021-es League of Legends világbajnokság versenysorozatára köthető fogadás (amely szintén hihetetlen népszerűségnek örvend, főleg az utóbbi években).

A számítógépes játékok manapság

Ha már említettük az e-sportokat, érdemes beszélni a különböző számítógépes játékok beszivárgásáról a popkultúrába. Míg ezt pár évtizede elképzelni is nehéz volt, manapság már alig találni valakit (talán csak a legidősebb korosztályban találhatunk ilyet) aki ne hallott volna Mario-ról és a Prince of Persia-ról, vagy akár az idegeneket mészároló Duke Nukem-ről. Ezek a ma már nagyrészt retrónak számító játékok megérdemelten kerültek be a halhatatlanok csarnokába, ám fiatalabb társaikat sem kell félteni.

Az olyan kompetitív, csapatjátéknak számító számítógépes játékok, mint a League of Legends, a Dota 2, az Apex Legends vagy akár a kisgyerekek körében szinte érthetetlen népszerűségre szert tett Fortnite már mind kiharcolták az őket megillető helyet a popkultúrában. Az ezekkel a játékokkal játszó, legsikeresebb játékosok sokszor több milliós nézettséggel büszkélkedhetnek, és nem kevés bevételre tesznek szert a szponzorok, hirdetések, vagy sokszor az adakozó nézők által.

A játékok a popkultúrában

Mi sem mutatja jobban az ilyen tartalmak popkultúrában megjelenését, hogy míg a legelső League of Legends világbajnokságot 2011-ben Svédországban, pár tucat néző előtt, egy nagyobb tornateremben rendezték meg, addig az utolsó (szokott körülmények között megrendezett) világbajnokság alatt több mint 3 millió néző volt kíváncsi az Európa különböző helyszínein megrendezett eseményre, amelynek a döntője Párizs egyik stadionjában volt, és a helyszínen is több ezren buzdították kedvenc csapatukat.
Ezen e-sport viadalok már kis hazánkban is egyre több érdeklődést szülnek, hiszen az M2 csatorna kínálatában is szerepel már rendszeres összefoglaló, ahonnan többek között azt is megtudhatjuk, melyik játékban éppen milyen magyar csapatoknak érdemes szurkolni.

e-sport verseny
Összefoglalás
  • A popkultúráról általában
  • Popkultúra a világban és nálunk
  • A popkultúra egészen új tagjai
  • A számítógépes játékok régen és ma
  • A popkultúra legújabb üdvöskéje: a játékok és az e-sport
Kapcsolódó cikk
Új sportcsatorna indul
Új sportcsatorna indul
Ingyen nézhető e-sport és videojáték tartalmakat sugárzó online tévécsatorna, az EsportGuru indulásáról állapodott meg az Esport1 és az Antenna Hungária....

Írta: Galambos Dániel
Képek: illusztrációk

MEGOSZTÁS