Összegyűjtötte a nyári utazások legnépszerűbb célországainak autópályadíj-fizetéssel összefüggő tudnivalóit az e-autopalyamatrica.hu.

Ausztriában a hazaihoz hasonló időalapú matricás rendszer van érvényben. A matricát a szélvédőre kell ragasztani, amely a magyarországi benzinkutakon is beszerezhető, illetve online is megvásárolható az e-matrica.

-Hirdetés-

Az egyik legnépszerűbb autós célpont Horvátország, ahol kapus rendszeren keresztül kell fizetni az autópályák használatáért készpénzzel – kunával, euróval -, vagy bankkártyával.

Szerbiában is kapus rendszeren keresztül lehet kiegyenlíteni az úthasználat díját, a kártyás fizetés a kapuk mindegyikénél lehetséges, de fizethetünk készpénzzel is.

Franciaországban és Olaszországban fizetőkapus rendszer működik.

Kapus rendszeren keresztül kell fizetni az autópályák használatáért

Szlovéniában időalapú matricás rendszer van, a matricák beszerezhetők benzinkutaknál, akár Magyarországon is a Mol-kutaknál.

Szlovákiában időalapú matricás fizető rendszer van, a matricát kötelező a szélvédőre ragasztani. Motorkerékpárral az autópályák használata ott is ingyenes.

Románia teljes úthálózatán matricás fizető rendszer van használatban.

Svájcban az autópályák és autóutak használatához éves matricát kell vásárolni, amelynek ára 40 svájci frank – ismerteti az e-autopalyamatrica.hu a honlapján.

Matricás fizető rendszer

Csehország autópályáin e-matricás rendszer van érvényben, motorkerékpárral viszont az autópályák használata ingyenes. 

E-autópálya matrica

Németországban az autópályák használata személyautóval és motorkerékpárral minden szakaszon ingyenes.

Kapcsolódó cikk
Mit vihetünk magunkkal, és miből mennyi lehet az útipoggyászban?
Mit vihetünk magunkkal, és miből mennyi lehet az útipoggyászban?
Nyaraláskor felmerül a kérdés, hogy mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt lehet kivinni és...

Forrás: MTI
Képek: illusztrációk

MEGOSZTÁS