Mázas és pöttyös, régi időket idéző, vagy épp áttetsző, egyenes és modern megjelenésű – a kávé fogyasztásához számtalan pohár és csésze közül válogathatunk. Van amikor az adott kávéfajta határozza meg a felszolgálást, de az is előfordul, hogy valaki tűzön-vízen át ragaszkodik a gyerekkora óta megszokott bögréhez, amiből annak idején kávé helyett még kakaót kortyolgatott. Van jónak nevezhető megfejtés? Természetesen nincs, de a választék ettől még igazán bőséges, lássuk tehát a legelterjedtebb megoldásokat…

… bár az érzelmi töltettel bíró darabokba talán jobb bele sem kezdeni, hiszen ezt tényleg minden esetben az egyéni preferenciák határozzák meg. Lehet mesehősös, pöttyös, csíkos, népi motívumokkal díszített – a lista végtelen.

-Hirdetés-

Ha arról az oldalról közelítünk, hogy milyen típusú kávé felszolgálásához milyen csésze- vagy pohár a jellemzőbb, akkor viszont jelentősen szűkítettük a terepet. Ezt már sokkal inkább különféle tradíciók határozzák meg – amitől persze az újhullámos kávézók sok esetben eltérhetnek, akár csak a különleges hatás kedvéért is, de azért elmondható, hogy a presszókávét csak nagyon ritkán fogjuk három decis, öblös bögrében megkapni.

Kezdjük is ezzel, vagyis a presszókávéval, amit akár „alapkávénak” is tekinthetünk – egy adag általában 30-35 milliliter, így ez az az ital, amihez a legkisebb csésze tartozik, ráadásul még ezt is csak nagyjából annak kétharmadáig töltik. A ristrettót általában ugyanilyen kis csészében szervírozzák, a maga 20-25 milliliteres, teljes pompájában, míg az espresso lungo – egy hígabb, kevésbé intenzív ízű ital – szinte teljesen megtölti ezeket a kisméretű csészéket.

Öblösebb, kerekded formavilág jellemző a cappucinó felszolgálásához használt csészékre – ezek 1/3 rész espressót, és ugyanennyi forró tejet, illetve tejhabot tartalmaznak. Alapanyagok tekintetében nagyon hasonló az egyre népszerűbb latte macchiato is, ezt azonban általában magas falú üvegpohárban kapjuk meg, hiszen nagyon látványos az, ahogy az elkészítési módnak köszönhetően (pár perc várakozás után habosított, forró tejbe csorgatják az espressót) esztétikus rétegződés jön létre a pohárban. Az alul lévő forró tej fölé kerül az espresso, felül pedig marad a krémes, lágy tejhab.

A café latte lényegében a klasszikus tejeskávé, egy kellemes, bézs színben pompázó, homogén ital, amelyben teljesen elkeveredik a 2/3 rész tej és az 1/3 rész espresso, a tetejére pedig krémes tejhab kerül. Az arányokat tekintve ugyanígy épül fel a flat white is, azonban a 2/3 rész tejet egészen könnyű, a cappuccinónál lágyabb és hígabb habként adagolják az espressóhoz. Ráadásul ebben az esetben a baristák képzelete is szárnyra kaphat, aminek csak a kézügyességük szabhat határt, ugyanis ez a tejhab tökéletes alapanyag a boszorkányos minták létrehozásához.

Az utóbbi két kávétípus esetén már sokkal eltérőbb a felszolgáláshoz használt pohár, bögre megjelenése, hiszen az egyik esetben egy szimpla homogén színű ital érkezik, a másikban pedig a sokkal fontosabb a kávé teteje.

Ezzel együtt egy jó kávé-tej kombináció esetén már maga a szín is igazán étvágygerjesztő lehet. De azok, akik a klasszikus fekete mellett teszik le a voksukat, szintén nagyra értékelhetik, ha jól látják a sötét italt és a rajta képződő tökéletes cremát, ezekben az esetekben pedig mindenképp az áttetsző megoldások mellett érdemes letenni a voksot.

Szerencsére a Tchibo webáruházban most akár ingyen is szert tehetünk ilyen pohárszettekre, hiszen 2×80 darab kapszula vásárlása esetén ajándékba jár vagy egy 390 ml-es Latte Macchiatós, vagy egy 200 ml-es Caffé Cremás pohárszett – mindkét esetben 2-2 pohárral, hogy ne csak egyedül élvezhessük ki a kifinomult ízeket és a letisztult megjelenést!

Írta, képek: Galambos Dániel

MEGOSZTÁS