Kiskőrös város közigazgatási területén 2012-ben került 3 darab talajgenerátor letelepítésre, mely eszközök azóta is kifogás nélkül üzemelnek. Azonban az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy egyre többször és egyre hosszabb ideig kell az eszközöket üzemeltetni, tájékoztatott Martin Ferenc városüzemeltetési referens.

-Hirdetés-

Martin Ferenc a jégelhárító rendszerrel kapcsolatosan elmondta, hogy minden év áprilisában, valamint a szezon végén van egy-egy nagy karbantartás az eszközökön. Az idei évben már 31 esetben történt riasztás, a havi átlag szerint a működési üzemórájuk az eszközöknek 58-63 óra. Eszközönként körülbelül már 240 liter oldat fogyott el. Tavaly 800 liter ezüstjodid oldatot vásárolt az önkormányzat, de a tapasztalat az, hogy egyre durvább és egyre hosszabban tartó viharokra kell felkészülni. Mint megtudtuk, hogy ebből kifolyólag az idei évben már 900 literrel számol az önkormányzat.

Martin Ferenc, városüzemeltetési referens

A működéssel kapcsolatban a városüzemeltetési referens elmondta, ahogy megkapják a riasztást az üzemeltetők, rövidesen indítják is a rendszereket. Hozzátette, hogy minden elismerés azoké az embereké, akik vállalták ennek az üzemeltetését. Az önkormányzat szerzi be az oldatot és intézi ezeknek az eszközöknek a karbantartását, viszont a folyamatos üzemeltetése azoknak a gazdáknak a feladata, akik vállalták azt.

A jégelhárító rendszerrel kapcsolatban megkerestük Kutyifa Pál őstermelőt is, hogy ossza meg olvasóinkkal a tapasztalatait. Kifejtette, hogy az elmúlt időszakban is volt olyan eső, ami jéggel érkezett, de az elhárító rendszernek köszönhetően apró volt, és számottevő kárt nem csinált.

Kutyifa Pál, őstermelő

Azonban a jég szörnyű dolgokat tud okozni a kultúrában, a meggyesben, barackosban vagy éppen a szőlőben. Pali bácsi elmondta, hogy az első autójából „tojástartót” csinált a jég, de ezt a problémát a kitűnőre vizsgázott jégelhárítónak köszönhetően már nem érzékeljük. Ezért nagy szüksége van mind a mezőgazdaságnak, mind a lakosságnak az elhárító rendszerre.

A kiemelt kép illusztráció 

MEGOSZTÁS