Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész alkotásaiból 1Kor. 4,7 címmel jelent meg egy képzőművészeti album, mely a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítvány gondozásában és anyagi támogatásában jelent meg, amit a Nemzeti Együttműködési Alap biztosított számukra. A kötet kidolgozása közel fél évet vett igénybe, melyben több mint 100 alkotása található Anna néninek, aki 2001 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének is tagja. E kötet bemutatójára szeretettel hívnak és várnak minden kedves érdeklődőt a kiskőrösi katolikus templomba 2021. augusztus 1-jén 17 órai kezdettel, ahol közös beszélgetésre és dedikálásra is lehetőség lesz.

-Hirdetés-

A kötet megjelenése kapcsán annak szerkesztőjével: Kispálné dr. Lucza Ilonával, az Országos Petőfi Sándor Társaság elnökével, a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítványának kuratóriumi elnökével beszélgettem.

Kispálné dr. Lucza Ilona, az album szerkesztője 

Milyen apropóból jelent meg most ez a képzőművészeti album?

A kötet kidolgozása körülbelül hat hónapot vett igénybe, mely a Petőfi Szülőház Múzeumi és Művészeti Alapítvány gondozásában és anyagi támogatásában jelent meg, amit a Nemzeti Együttműködési Alap biztosított számunkra. Eredeti terveink szerint, a művésznőt 70. születésnapjára szerettük volna meglepni ezzel az albummal, viszont ez a pandémia miatt meghiúsult. Így egy évvel később, de a születésnapján be tudjuk mutatni a kötetet a Kiskőrösi Szent József Katolikus Templomban, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk augusztus 1-jén 17 órai kezdettel.

1Kor.4,7     48. oldal

Kik vettek részt a szerkesztői, lektori, tervezői, kiadói munkálatokban, mely album több mint 100 alkotáson keresztül mutatja be Anna néni művészetét?

Az album szerkesztőjeként úgy gondoltam, hogy Annának is mindenről tudnia kell, így az ő beleegyezésével, konszenzus alapján terveztünk meg mindent. Mivel Anna példamutató hívő emberként éli az életét és nagyon szoros szálak fűzik a katolikus egyházhoz, így Seffer Attila plébánost kértük meg a köszöntő szöveg megírására, amit örömmel el is fogadott. Dr. Feledy Balázsnak már évek óta egy jól működő kapcsolata van a kiskőrösi múzeummal. Tudvalevő, hogy a múzeum éléről mentem nyugdíjba, így az elmúlt évek alatt jómagam is sokat dolgoztam együtt vele. Ahol tudott, szakmailag is segített nekünk. Azonban Feledy Balázs nemcsak a múzeummal áll szoros kapcsolatban, hanem Annával is, aki többször szervezett már Jelet hagyni címmel nemzetközi alkotótáborokat, ahol ha nem is szakmai tanácsadóként, de szakmai partnerként jelen volt Balázs is. Sőt olykor a művek zűrizésébe is bekapcsolódott. Balázs egy nagyon jólelkű ember, realista, aki tud objektív maradni, úgyhogy nagyon örültünk, amikor elvállalta az album szakmai előszavának megírását. Úgy gondolom, hogy ezzel együtt teljes a kötet. Nem szerettük volna túlragozni az életművet, azt szerettük volna, hogy maguk a képek beszéljenek. Ez az egyik szerkesztési alapelv is, illetve igyekeztünk kronologikusan haladni az alkotásokkal. Mindezen felül Balázs azt is elvállalta, hogy lektorálja a kiadványt. A fotókat Rubos Zoltán készítette, a nyomdai munkákat pedig a Druk-ker Kft. végezte. Hát így születtek a kötet megalkotásában közreműködők. Mindehhez persze Anna is hozzájárult.

1 Korintus 4:7 Ki mondta, hogy te jobb vagy, mint a másik? Amid van, azt mind Istentől kaptad! De ha így van, akkor hogy mersz valamivel dicsekedni, mintha nem ajándékba kaptad volna?

Anna életét meghatározza a vallásos tiszta élet, ezért a Bibliából vett idézet és a címadás is onnan ered. Ugyanakkor azt is szerettük volna, hogy valamilyen formában Petőfi is megjelenjen az albumban, hiszen a szülővárosában élünk. Így került az album elejére egy  Petőfi idézet. A kötet borítóján Anna Függöny c. műve jelenik meg Dr. Feledy Balázs javaslatára.

Egy Petőfi idézet – részlet az albumból

Milyen érzés, hogy kezében tarthatja ezt a kiadványt?

Azt gondolom, hogy méltó mű készült városunk egyik professzionális művészéről. Amellett, hogy egy nagyon jó grafikus, precíz, pontos és átgondolt tartalmi háttérrel és szakmai megvalósító eszközökkel rendelkezik, nagyon sokat adott a gyerekeknek is. Szárnyai alól sok elismert tanítvány került ki. Mindenképpen megérdemelte már, hogy készüljön egy olyan kötet Kiskőrösön, ami az ő munkásságáról hagy jelet, mint ahogyan ő is, Jelet hagyni nemzetközi alkotótáboraiban. Nagyon örülök annak, hogy az alapítványnak mindezt sikerült megvalósítani. Különösen azért is, mert Anna akkora lokálpatrióta, hogy minden egyes alkotásából felajánlott egyet a kiskőrösi múzeumnak. Tehát ilyen értelemben ez egyfajta köszönetnyilvánítás is azért a sok jóért, amit Annától a múzeum kapott. 

A képzőművészeti album 250 példányban készült el, mely a kiskőrösi katolikus egyháznál adományért cserébe kapható. Tulajdonképpen ezzel is egy másik jó ügyet támogatunk. Az augusztus 1-jén megrendezésre kerülő könyvbemutatón is ugyanilyen módon lehet majd hozzájutni a kiadványhoz. Bízom benne, hogy büszkeségként maradhat fent városunkban ez a kötet.

Babucsikné Zeikfalvy Anna életrajza (részlet)
MEGOSZTÁS