Épphogy maguk mögött hagyták az óvoda mesevilágát a leendő első osztályosok, már a szünidőben ráhangolódtak az iskolai kihívásokra. Nagy segítségükre volt ebben Trepák Kata gyógypedagógus és Trepák Zoltán, akik egy héten keresztül (aug. 2–6 között) játékos formában, de már az iskola szabályai szerint vezették a kicsiket a tanulás örömei felé.

-Hirdetés-

Kata gyógypedagógia alapszakon logopédia és tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirányon szerezte diplomáját, mely tudást a kiskunmajsai Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Óvodában kamatoztatja. Elmondása szerint egy olyan típusú nyári tábor létrehozása volt a cél, amely Kecelen még hiánypótló lehet, és speciálisan az iskola előtt álló kicsiknek ad támogatást a felkészülésben. Így a tanév rendszerét alapul véve heti öt napon keresztül napi 4×45 perces foglalkozásokon vettek részt a gyerekek. Ez a létszám miatt két turnusra oszlott, így délelőtt 10, délután 7 gyerek ülhetett az „iskolapadba”.

„Minden napot úgy kezdtünk, hogy megbeszéltük az előző nap tapasztalatait, összefoglalva a napi élményeket és feldolgozva az esetleges konfliktusokat.
Az első órán kötetlenebb figyelemfejlesztő, mozgásos feladatok voltak, majd szünet után mesesorozat segítségével az olvasást készítettük elő. Ez leginkább a hanganalízisre épül, nagyobb koncentrációt igényel, majd ehhez feladatsort oldottak meg a gyermekek. Itt a szövegértés és a tanulság felfedezése volt a cél.
Ezt követően kézműves munkákkal a finnomotorikus képességeket fejlesztettük, az utolsó órában pedig változó, játékos levezető foglalkozásokkal zártuk a napot.

A gyerekek meglepően jól viselték az órai kereteket. A 45 perces órákat és az új szabályokat. Ebben a táborban kiváló lehetőséget kaptak arra is, hogy társaikkal már barátokként találkozzanak a tanév első napján. Ezen a héten egyénileg is figyelmet kaptak a kicsik, és a kis létszám miatt én is könnyen ráhangolódtam egy-egy gyermek képességeire és igényeire, így ennek megfelelő módon tudtunk együtt dolgozni. Amikor észrevettük, hogy fárad a figyelmük, mi is ahhoz alkalmazkodtunk, és kötetlenebb, játékosabb módon folytattuk a munkát.

Jó tapasztalatokkal, vidám közösségi élményekkel gazdagodva búcsúztak el egymástól a kisiskolások.
A következő nyáron is hasonlóképp szeretnék majd támogatást nyújtani az óvodából felcseperedő gyerekeknek az előttük álló kihívásokhoz, illetve más korosztályoknak is szeretnék táborozási lehetőséget nyújtani.” – foglalta össze Trepák Kata.

Írta, képek: Csiszér Erika

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (7 db kép)
MEGOSZTÁS