Mint arról korábban már tudósítottunk, a Kiskőrösi LC-Dabas-Gyón FC (0-3) MOL Magyar Kupa labdarúgó mérkőzést követően bántalmazták a játékoskijáróban a pályáról levonuló játékvezetőket. A szurkolók közül 1-2 személy ügyében rendőrségi vizsgálat is folyik, akik a gyanúsítottjai az elkövetésnek.

-Hirdetés-

Sajnos a történések ismeretében szigorú ítéletre lehetett számítani. A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának döntése értelmében a Kiskőrösi Labdarúgó Club sportszervezet egymillió forint pénzbírsággal sújtották és a megyei I. osztályú férfi felnőtt nagypályás bajnokságában résztvevő csapatának mérkőzésrendezési jogát 2021. augusztus 12. napjától kezdődően 6 hónapra megvonták a hazai mérkőzéseknek otthont adó sportlétesítményben. Ez nem menti fel a sportszervezetet a mérkőzés megrendezésének kötelezettsége alól, de erre csak másik sportlétesítményben van lehetősége. A sportszervezet 30 kilométeres távolságon belül nem rendezheti meg a hazai mérkőzéseit.

A fotó a Kiskőrös-Dabas-Gyón kupamérkőzésen készült (VIRA archív)

Az már más kérdés, hogy 1-2 személy ilyen cselekedete miatt egy egész klub és több száz szurkoló kerül ellehetetlenített helyzetbe. Talán a vétkesek személyi felelősségre vonása lenne célszerűbb, mert így a vétlen szurkolók és sportolók is bűnhődnek hónapokig. A játékvezetők ténykedésének megítélését más módon is meg lehet tenni, de annak nem lehet olyan következménye, hogy fizikailag bántalmazzanak valakit.

Az üggyel kapcsolatban a Kiskőrösi LC részéről Somlyai Péter a következőket nyilatkozta:

Sajnos a kupamérkőzés nem az eredményről marad meg az emberek emlékezetében, mert a találkozó vége után fizikai bántalmazás érte a játékvezetőket. Ez a cselekedet egyetlen sporteseményen sem megengedhető szurkolói magatartás. A Magyar Labdarúgó Szövetség a történtek után a játékvezető és a játékvezetői ellenőr jelentése alapján, tárgyalás nélkül, a klub és az érintett felek meghallgatását mellőzve hozott döntést az ügyben. A bajnoki mérkőzések mellett a döntés értelmében nem rendezhetünk még felkészülési találkozókat sem hazai környezetben. Úgy gondolom, hogy azt nem kell hangsúlyoznom senkinek, hogy ez a fegyelmi döntés milyen hatalmas terhet jelent anyagilag és szervezés tekintetében is a klubnak, valamint erkölcsi kár is ért bennünket. Természetesen a szabályok és a jog adta lehetőségekkel élve fellebbezést nyújtunk be a határozat ellen. Rendelkezésünkre áll több olyan információ, ami az egyoldalú bizonyítékok alapján hozott döntést részben meg tudja cáfolni és bízunk abban, hogy enyhébb döntés fog születni a fellebbviteli tárgyalást követően. A játékvezető és a játékvezető ellenőr jelentésében is van több olyan csúsztatás, ami nem felelt meg a valóságnak. Szerepel ebben olyan tartalmi rész is, hogy 4-5 szurkoló bántalmazta a játékvezetőket és a rendezők nem tettek semmit ennek megakadályozására, ami szemtanúkkal bizonyíthatóan nem így történt. Több olyan dolog is van, amit szeretnénk megcáfolni, de fajsúlyosabb ez az ügy annál, hogy mi magunktól összerakjunk valamit, ezért jogászok bevonásával dolgozunk az anyag összeállításán. Megpróbálunk minden észrevételünket hitelesen, bizonyítékokkal alátámasztani, ami által a fellebbviteli tárgyaláson egy számunkra kedvezőbb ítélet születhet. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a történtek miatt a büntetéssel egyetértek és elfogadjuk, de annak mértékét tartjuk túlzottnak. A fellebbviteli tárgyaláson azt szeretnénk elérni, hogy mérsékeljék a pénzbüntetést vagy akár zártkapus körülmények között is, de hazai környezetben játszhassunk mérkőzéseket. Azt tudni kell, hogy a sporttelep folyamatos fejlesztés alatt van és több félkész beruházásunk halad. Ezekben a fejlesztésekben szerepel a korlát lecserélése, a játékoskijáró olyan kiépítése, ami által nem lehet majd a játékosokkal vagy a játékvezetőkkel fizikai kontaktusba lépniük a szurkolóknak.

A rendezői gárdánk sok csapathoz hasonlóan nálunk is önkéntesekből áll, akiknek hála és köszönet a sokéves munkájukért, de ezt is átt kell gondolnunk, hogy talán fiatalabb gárdával szükséges majd ezt a feladatot megoldanunk. Azt szeretnénk, hogy a jövőben még kisebb fajsúlyú kihágások sem tudjanak megvalósulni a kiskőrösi sporttelepen. Most hatalmas logisztikai feladat hárul a klubra, hogy a büntetésben foglaltaknak megfelelően a hazai mérkőzések 30 km-nél távolabbi helyszínen legyenek. Fontos megemlítenem, hogy a fellebbezésünk nem halasztó hatályú, tehát nekünk úgy kell készülnünk, hogy hazai pályát kell találnunk valahol a szabályok betartásának figyelembevételével. Ami már eldőlt, hogy augusztus 22-én vasárnap 17 órakor a hartai sportpályán fogadjuk majd „hazai” környezetben a Kecel FC csapatát, amelyet nézők előtt rendezhetünk meg. A következő bajnoki találkozónk alkalmával Hartán vendégszerepel a csapat és a harmadik fordulóban a bácsalmásiakat is Hartán fogadjuk majd. Ez egy háromhetes tervezet és bízunk abban, hogy ennyi idő alatt lesz fellebbviteli tárgyalás és azon számunkra kedvezőbb döntés születhet a mérkőzések megrendezésével kapcsolatban. A szurkolók tájékoztatása érdekében kell még elmondanom, hogy az MLSZ fegyelmi határozata kizárólag a megyei I. osztályban szereplő felnőtt csapatra vonatkozik, a klub többi együttese minden mérkőzését lejátszhatja és megrendezheti a kiskőrösi sportpályán.

Nagy Attila – Kiskőrösi LC csapatkapitánya:

A nyári felkészülést heti 3 edzéssel és egy barátságos találkozó lejátszásával kezdtük el. Az érkező játékosok gyorsan beilleszkedtek és az edzéseket mindenki jó arányban látogatja. Elkezdtünk egy utat és úgy gondolom, hogy jó úton haladunk a csapatépítés terén. Szerintem a tavalyi évhez képest nem gyengült a csapat és jó edzéslátogatottsággal, megfelelő hozzáállással sikeresek lehetünk. A vezetőséggel megbeszélve a 4-6. helyek valamelyikének megszerzését tűztük ki célul, amit reális elvárásnak tartok. Nagyon sajnálom, hogy a kupamérkőzésünk olyan módon zárult, amely végén fizikailag is bántalmazták a játékvezetőket. Természetesen a történések és a büntetés is beszédtéma az öltözőben. A klub vezetése tájékoztatta a csapatot a várható fejleményekről és megkértek minden labdarúgót, hogy csak a játékkal foglalkozzon. Természetesen hátrányosan érint bennünket ez a helyzet, mert nem hazai környezetben játszhatunk és nagyon nehéz lesz a kívülálló tényezőket kezelnie a csapatnak. Nem sportpályára való az a szurkolói magatartás, ami a kupamérkőzés végén történt, de a büntetés mértékét érzem erősnek. Nagyon remélem, hogy a klub vezetése sikeresen tud fellebbezni az ügyben és valamilyen enyhítést kapunk.

Kapcsolódó cikk
FRISS| Pályabezárást és egymillió forintos büntetést kapott a Kiskőrösi LC
FRISS| Pályabezárást és egymillió forintos büntetést kapott a Kiskőrösi LC
Az MLSZ Fegyelmi Bizottsága (FEB) augusztus 12-i ülésén tárgyalta a Kiskőrösi LC-Dabas-Gyón MOL Magyar Kupa mérkőzés lefújását követő történéseket, amikor...
MEGOSZTÁS