Sajtótájékoztató keretében mutatta be augusztus 19-én dr. Lacziné Ritter Andrea szakmai vezető az „Együtt egy szebb jövőért” (EFOP-1.5.3-16-2017-00102) elnevezésű projekt Soltvadkertet érintő eseményeit, rendezvényeit, az azzal kapcsolatos munkálatokat.

Az eseményen elhangzott, hogy a száz százalékos intenzitású támogatás összege 499.852.246 forint, a tervezett befejezése 2023. január 31. 

-Hirdetés-

Dr. Lacziné Ritter Andrea elmondta, hogy a pályázat 7 konzorciumi partner összefogásával valósul meg, melyben Kiskőrös Város Önkormányzata a projektvezető. Ebben a konzorciumban vesz részt továbbá a kiskőrösi Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézmény, a soltvadkerti Egyesített Szociális Intézmény, valamint Soltvadkert Város Önkormányzata, Csengőd, Akasztó és Tázlár községek önkormányzatai.

Dr. Lacziné Ritter Andrea szakmai vezető

A szakmai vezető kifejtette, hogy a támogatási összegből Soltvadkert városa 31 millió forintot fordíthat a projektben meghatározott rendezvényekre, és további 48 millió forintot kisebb felújítási munkálatokra, eszközbeszerzésre, munkaerő felvételre, a projekt szakmai megvalósítására.

Mint kiderült, a pályázat előkészítési munkálatai mellett a pandémia időszaka is nehezítette a projekt rendezvényeinek az elindítását. Az intézményvezető elmondta, hogy ez év augusztus elsejével tudnak számot adni és beszámolni a rendezvényekről, az ezzel kapcsolatos folyamatokról.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy egyik legfőbb célja a társadalmi felzárkózás érdekében a területi különbségek csökkentése, a minőségi humán közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása. Legfőbb pontjai, amelyekre fókuszál: a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítését szolgáló ösztönző programok létrehozása: úgy mint, munkaerő felvétel a szociális intézmény feladatainak ellátására, valamint különböző továbbképzési lehetőségek.

Továbbá a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítés, a munkaerő-piacon való megjelenésének elősegítése, képzések, kulcskompetencia mérések, tanácsadás, mentorálás formájában.

Helyi kisközösségek társadalom-szervező szerepének megerősítése, rendezvények, klubfoglalkozások. A vidék megtartó képességének erősítése, az ezzel kapcsolatos disszemináció támogatása, valamint a kultúrák közötti párbeszéd erősítése : önkénteseknek szervezett programok, helyi önkéntesek toborzása, aktiválása. Nem utolsó sorban fiatalok helyben maradását ösztönző programok létrehozása. Olyan előadások, programok, melyek a fiataloknak szólnak, a fiatalok ötletei, elképzelései alapján alakulnak.

Dr. Lacziné Ritter Andrea kifejtette, hogy a pályázatnak tulajdonképpen az 5 település valamennyi lakója kiemelt célcsoportjává válik, különböző területek és programok révén. Emellett a projekt  további erőssége, hogy ez által új munkahelyek teremthetők, csökkenthető a munkanélküliség a Kiskőrösi járásban. A projekt keretein belül 15 fő foglalkoztatására van lehetőség, akiket a fenntartási időszakban is tovább foglalkoztatnak a konzorcium tagjai.

A projekt kínálta lehetőségek- rendezvények: Nemcsak a 20 éveseké a világ (Szépkorúaknak szánt rendezvény), Népzenei találkozó, Alkoss szabadon tábor, Mi leszek, ha nagy leszek iskolai program, Tanyakavalkád külterületi program, Táncklub, Szivárvány tábor, Fuss az egészségedért-klub, Szilveszteri kupa nagyrendezvény Kiskőrösön, Életmódváltás ösztönzése klub, Generációk együtt-klubfoglalkozás, Háztartási praktikák klub, Baba-mama hét klub, Szeretünk Soltvadkert (18-30 éves korcsoportnak szervezett program-főként zenei élménnyel).  Önkéntes toborzó konferencia, Café-klub, Óvodai egészségnap, Iskolai egészségnap, Szakmai műhelymunka, Esetkonferencia, Fuss az egészségedért-nagyrendezvény Kiskőrösön.

A sokrétű és igen szerteágazó feladatok ellátásához több együttműködő partnert, partner- szervezetet is szeretnének bevonni a projektbe, annak érdekében, hogy a célcsoportokhoz közvetlenül jussanak el és érvényesüljenek a projekt céljai, lehetőségei és sokak hasznára váljanak eredményei.

Az alábbi linkre kattintva, az „Együtt egy szebb jövőért” oldalán lehet nyomon követni az eseményeket a projekttel kapcsolatban.

MEGOSZTÁS