Soltvadkert Város Önkormányzata több nyertes pályázat tartalmi elemeit
valósította, valósítja meg folyamatosan. 2021. augusztus 19-én, sajtótájékoztató keretében tájékoztatott a pályázati programokról Pájer Ildikó, a Gyöngyház Kulturális Központ igazgatója.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a helyi identitás és kohézió erősítése TOP 5.3.1-16-BK1-2017-00003 számú „A helyi közösségek fejlesztése Soltvadkert térségében” című projekt keretében megjelent a Soltvadkert nevezetességei kártyajáték és helytörténeti séta útmutató. Mint azt az igazgató elmondta, a 72 kártyalapból álló játék bemutatja Soltvadkert középületeit, közösségi és művészeti értékeit és turisztikai látnivalót.

-Hirdetés-

A soltvadkerti Szüreti Fesztivál nyitónapján, szeptember 17- én jelenik meg Soltvadkerti
lakodalmas kalácsok és sütemények című kiadvány. A receptgyűjtemény által
helyi asszonyok közreműködésével idézik fel nagyanyáink receptjeit, a család
generációkon át továbbörökített ízeit, a korabeli lakodalmi szokásokat, a helyi hagyományokat.

Elkészült a Vadkerti-tó társasjáték is, melynek három szabadtéri változata a Gyöngyház
Kulturális Központban, a Vadkerti-tónál és a Sportcsarnoknál lesz használható, tájékoztatott Pájer Ildikó. A játékhoz tartozó 150 db kártya mesél a Vadkerti tóról és betekintést enged a Vadkerti-tó élő és növényvilágába. A családi társasjáték formában való megjelentetése új forrásra vár.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Kurcz Szandi, Lipták Andor klipje ihletésére, soltvadkerti fiatalok főszereplésével elkészült „Üzenet a jövőnek” elnevezésű minifilm, melynek bemutatója augusztus 20-án, valamint a Szüreti Fesztiválon lesz.

Az igazgató arról tájékoztatott, hogy motivációs táncot állítottak össze 5 közismert zenerészlet felhasználásával azzal a céllal, hogy megtanulva a koreográfiát, a szeptemberi Szüreti Fesztiválon minél többen adják elő. Pájer Ildikó hozzátette, hogy a próbák minden kedden és csütörtökön 18 órakor lesznek a Gyöngyház Kulturális Központban, valamint a szabadtéri mozivetítések előtt. Gyakorolni otthon is lehet a táncfelvétel saját részre történő elkérésével, vagy a Youtube, illetve Facebook oldalról történő letöltésével.)

Dr. Molnár Márta, a Soltvadkert Gyermekeiért Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy október 8-án (pénteken) 18 órai kezdettel hangszeravató hangverseny lesz a Gyöngyház Kultúrális Központ színháztermében. A rendezvény szervezője a Soltvadkert Gyermekeiért Alapítvány, a Zongora Gyöngyszemek művészeti csoport, és a szülői közösség, valamint a Gyöngyház Kulturális Központ és Könyvtár. A hangversenyt dr. Pethő István tanár úr emlékére rendezik meg. 

Dr. Molnár Márta, a Soltvadkert Gyermekeiért Alapítvány kuratóriumi tagja

Az eseményen tiszteletük és megbecsülésük jeleként neves előadóművészek lépnek fel. Közreműködnek a tanár úr volt növendékei, muzsikus barátai. A zongorát (mely főszereplője az estnek) dr. Pethő István templomi búcsúztatóján történt adománygyűjtés összegéből vásárolta a Soltvadkert Gyermekeiért Alapítvány. Az eseményre tisztelettel és szeretettel hívják a zenét szerető, művészetet kedvelő, a jövő nemzedékét támogató közönséget. 

MEGOSZTÁS