Augusztus 20-án a Hivatásos Tűzoltóparancsnokság nyílt napot szervezett, amire rengeteg család kilátogatott. A délelőtt kezdődő eseményen nem voltak kötött programpontok, a cél mégis megvalósult, bemutatták az új laktanyát és magát a foglalkozást.

 

-Hirdetés-

A gyerekek megismerhették a munkához használt úgynevezett szereket, különös tekintettel a Kiskunhalasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság létraszerére, mely a földtől húsz méterre emelte a kosarában az érdeklődőket. Ez azt jelenti, hogy nyolc emeletnyi magasságba felcsapó lángokat is meg tudtak volna fékezni.

Egy imitált riasztást tekintettek meg a családok, melyben kiderült, hogy kettő perc alatt kell a tűzoltókocsiknak elindulnia a riasztások beérkezésétől számítva.

Közben választhattak a Mancs őrjárat légvár, a gyermek tűzoltó felszerelések felpróbálása és a színezők között. Sőt, egy – a laktanya egyik sarkában imitált – tűzesetnél használhatták a tűzoltótömlőket is. Ezek a szerek igazi tűzoltóversenyeket megjárt eszközök. Elég volt egyetlen pillantást vetni a ragyogó gyermekarcokra, hogy tudjam, igazi mókában volt részük, amit felelősségük teljes tudatában végeztek.

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság megbízott parancsnoka, Szipőcs Péter tűzoltó százados elmondta, hogy jelenlegi szolgálati létszámuk 38 fő. Ők mindannyian hivatásos tűzoltók, akik 24-48-as beosztásban látják el a térségben bejelentett káreseteket.

A foglalkozás sokszor gyermekkori álommunka, és tulajdonképpen népszerű foglalkozásnak számít, amelyet komoly pszichológiai, fizikai felmérés és felkészülés előz meg.

Minden évben kéthetes turnusban, önkéntes szolgálatot végző fiatalok dolgoznak az állomáson. Az első héten katasztrófavédelmi alapismereteket szereznek, a második héten egészségügyi oktatásban részesülnek, melyet elsősegélynyújtó vizsga zár le.

Szipőcs Péter megbízott parancsnok, tűzoltó százados

Ma Magyarországon a tűzoltóságoknak saját – hat hónapos – képzési rendszere van, illetve a Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Tanszékén választható a tűzoltó szakirány. A százados büszkén beszélt a kiskőrösi önkéntes tűzoltókról, akiknek elismerte profikhoz méltó szakmai tudását.

Több száz gyermek köszönhette meg délután a Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságnak az izgalmas lehetőséget.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (90 db kép)