Már évek teltek el azóta, hogy az új, hat csoportszobás óvoda ötlete megszületett Kiskőrösön. Sok idő elteltével, számos nehézséget leküzdve eljött a pillanat, hogy az elkészült, berendezett, kicsinosított Kőrisfa Óvoda készen várja, hogy belakják a kis apróságok. Az ünnepi megnyitóra augusztus utolsó napjaiban kerül majd sor, hogy szeptember elsején fogadni tudják az itt dolgozók az óvodás gyermekeket.
A kivitelezési munkálatokról már több ízben beszámoltunk, legutóbb pedig egy exkluzív bejárás részesei lehettek az olvasók a fotók segítségével. Most a megnyitó előtti készületekről, a régi óvodákból történő átköltözésről számolunk be önöknek.

Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere elmondta, hogy óriási változás történt az óvoda épületén belül és kívül is a nyár folyamán. Az óvónők, a dajkák és segítségeik gyönyörű és otthonos óvodává varázsolták az új, hat csoportszobás épületet. A díszletek, feliratok, bútorok, szőnyegek, kiegészítők varázsolták igazán otthonossá. Most már jöhet a megnyitó és jöhetnek a gyerekek is– mondta nagy örömmel a polgármester az épületet végigjárva.

2021.augusztus 30-án, hétfőn lesz a Kőrisfa Óvoda ünnepélyes megnyitója a délutáni órákban.
Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere
-Hirdetés-

– Nagy szeretettel hívtuk meg Font Sándor országgyűlési képviselőurat az ünnepi eseményre, aki nagyon-nagyon sokat segített abban, hogy a város, az önerejét csökkentő kormányzati támogatást megkapja erre a célra. Mondjuk ki, hogy 360 millió forintról van pontosan szó, ami egy óriási összeg. Rideg Lászlót, a Bács-Kiskun Megyei közgyűlés elnökét és kollegáit is nagy szeretettel várjuk, hiszen a megye koordinálta pályázaton nyertük az alapösszeget az óvodára. Továbbá a kivitelezőket, az Önkormányzat dolgozóit, akik a pályázattal nagyon sokat dolgoztak. Talán a legfontosabb, az óvoda összes dolgozója is meghívást kapott az eseményre. Nem csak a leendő Kőrisfa Óvoda dolgozóit, hanem a Kiskőrösi Óvodák összes munkatársát beleértve. Az átadón felül egy köszönetre, egy kis együttlétre, mert nagyon sokat dolgoztak és tettek azért, hogy a Kőrisfa Óvoda így néz ki, ahogy látjuk. Átköltöztetni két külön óvodát, ott kipakolni- ide bepakolni, hatalmas munka volt. Vlcskóné Csatlós Erzsébet intézményvezető koordinálásával rengeteget dolgoztak ezen, hónapokon keresztül. Mondhatom, hogy ez az új épület a város egyik büszkesége, és 15 év óta Kiskőrös város legnagyobb összegű beruházása. A költségvetése elérte majd az 1 milliárd forintot. De ha az itt dolgozók, a szülők, és az ide járó gyerekek azt fogják mondani, hogy örömmel dolgozok itt, szeretek ebbe az óvodába járni, jól érzem itt magam, akkor minden pénzt és fáradságot megért a beruházás- emelte ki Domonyi László.

Kőrisfa Óvoda udvara

De miért is gondoltuk úgy az elején, hogy nagy szükség lenne egy új, és nagyobb óvodára Kiskőrösön?– tette fel a kérdést a polgármester, melyre választ is adott.:
Minden évben a képviselőtestületnek külön kérelmet kellett biztosítani a Kiskőrösi Óvodáknak, hogy a 25 fős engedélyezett csoportlétszámukat túlléphessék. Így fontos szempont volt, hogy az óvodapedagógusok ideális környezetben tudjanak dolgozni. Mondjuk ki őszintén, hogy a 28-29-30 fős óvodai csoport már nem igazán ideális a nevelői munka tekintetében. Ezért is volt a legnagyobb motivációnk, hogy egy nagyobb óvodát építsünk, ami további csoportszobákkal bővül. Most az átlagos csoportlétszám 25 fő alatt lesz. Ez szakmailag is sokkal ideálisabb az óvodapedagógusoknak. Az, hogy két műszakilag rossz állapotban lévő óvodát meg tudtunk szűntetni, még egy plusz hozadéka az új óvodának.

Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák óvodavezetője
Várakozással teli, hatalmas nagy álmunk valósult meg- mondta Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák óvodavezetője. Ezzel a fejlesztéssel összefonódott a Mohácsi és a Thököly óvoda. Ezek után már egy intézményegységet fognak alkotni Kőrisfa Óvoda néven. Elmondhatom, hogy nem csak a leendő dolgozói közösség fonódott össze a nyár folyamán- és nem csak az elmúlt két hétben-. Ez az oly sok energiát felőrlő munkafolyamat igazából már május elejétől tartott. A kiköltözést, a beköltözést, és az új épület óvodává varázslását is magába foglalta.

Augusztus 25-én, a szeptember elsejétől ide járó gyerekek szüleinek tartottuk meg az első szülői értekezletet, ami ezt az összefonódást még jobban erősítette. Kértük a szülők segítő együttműködését, a türelmüket, és a kitartásukat, hogy be tudjuk lakni ezt az intézményt. Tájékoztattuk őket arról is, hogy legyenek kedvesek egy kicsit türelmesek lenni, ugyanis a szeptember hónap valószínűleg még egy formálódó időszak lesz. Hiszen rutint kell szerezni a Kőrisfa Óvoda mindennapi gyakorlatában. Kaptak egy általános tájékoztatót is az intézmény, illetve a házirend szabályiról, amik nem változtak a régi óvodákéhoz képest. Az intézmény bejárás is megtörtént, hiszen fontos, hogy a szülők ismerjék a helyet, ahol a gyermekeik a mindennapjaikat töltik, illetve ők is magabiztosan tudjanak tájékozódni. Fontos volt számunkra, hogy minden szülő minden itt dolgozót ismerjen meg, ne csak azokat az óvónőket, dajkákat vagy segítő asszisztenseket, akikhez fog járni a gyermeke. Ha beérkeznek reggel az óvodába, és nem találják a saját óvó nénijüket vagy dajkájukat, akkor tudjanak magabiztosan segítséget kérni, vagy a gyermeket rá tudják nyugodt szívvel bízni egy munkatársra.
Több új kolleganő, pontosabban hatan csatlakoztak a már meglévő nevelői gárdához. (Róluk részletes bemutatkozó interjút a későbbiekben olvashatnak hírportálunkon.)
A központi szülőértekezlet után, a csoportok különvonultak, és az éves évnyitói szülőértekezletet tartották meg az óvodapedagógusok.
Remélem, hogy azok az energiák, amiket nem elpazaroltunk, hanem befektettünk ebbe az intézménybe, jó és pozitív hatással lesznek majd az óvodai élet mindennapjaira. Egy kiváló óvodai pedagógus- szülő-gyermek kapcsolat fok kialakulni, ami a gyermekek fejlődéséhez vezet, támogatja azt.

Mindenki, az összes kolléga ötletelt azon, hogy hogyan tudjuk az épületet otthonossá, a gyermekek számára biztonságossá és szerethetővé varázsolni. A csoportszobákat hogyan tudjuk nyugodt, kiegyensúlyozott légkörűvé, és gyermekbaráttá alakítani. Egyik fő szempont az volt, hogy a gyermekek biztonságos közlekedését és tájékozódását megteremtsük az épületben, hiszen hatalmas területen helyezkedik el. Tárgyképeket ábrázoló iránymutató nyilak, a csoportszobák bejáratánál pedig a csoport nevét tükröző motívumok láthatók. Tehát ha egy gyermek az óvoda falain belül rossz irányba indul el, tudni fogja, hogy ha ezeket a jeleket figyeli és követi, megtalálja a csoportját, a csoporttársait.
Szabadságot, fáradságot nem kímélve, mindenki egyként azon volt, hogy varázsoljunk egy szerethető helyet, egy igazi óvodát. Remélem, hogy ez sikerült is. Nagy izgalommal várjuk a szeptember elsejét, a gyerekek fogadását és reakcióit.

Sok új eszközzel és bútorzattal van felszerelve minden csoportszoba, de a polcokon lévő játékok közül számos régi tekint vissza. A gyerekek saját jelei is a régi óvodák hangulatát hordozzák magukban, hogy az újdonság ne legyen rémisztő számukra, és a változáshoz való könnyebb igazodást segítsék.

Vlcskóné Csatlós Erzsébet hálás köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett az új, hat csoportszobás óvoda létrejöttében, kialakításában, megszépülésében, és a régi óvodák átköltözésében. Hiszen több száz ember szorgos keze munkáját dicséri az a csodálatos végeredmény, amit szeptember elsején a gyerekek birtokba vehetnek, és belakhatnak. Ez mind nem jöhetett volna létre, ha nincs a kitartás és a lelkesedés, ami ennyi embernek adott erőt ehhez a nagy feladathoz.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (66 db kép)
MEGOSZTÁS