Kiskőrös Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz megjelent felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet. A megvalósítás körüli nehézségek ellenére már a végéhez közelít a beruházás. Domonyi László, Kiskőrös polgármestere vezetett körbe minket az új, elkészült óvoda épületében.

Kapcsolódó cikk
Az új Kőrisfa Óvoda bensőséget, harmóniát tükröz, és minden ízében gyermekközpontúságot hirdet szeptembertől
Az új Kőrisfa Óvoda bensőséget, harmóniát tükröz, és minden ízében gyermekközpontúságot hirdet szeptembertől
Öt éve annak, hogy a Kőrisfa Óvoda jogerősen megkapta az építési engedélyt. Sajnos, a hosszadalmas bürokratikus eljárások következtében 2019 decemberéig...

A polgármester elmondta, hogy a Kőrisfa utcai óvoda épülete teljesen készen van. Folyamatban van a használatbavételi engedélyezés. Az óvoda már fogadóképes. Egyedül az udvar tereprendezési munkálatait végzik még a szakemberek. Az udvaron található kültéri játékoknak uniós szabályoknak kell megfelelniük, így egy hintának, vagy egy kis várnak a felállítása nem egyszerű dolog. Az ütéscsillapító felületeket ki kell még alakítanunk, a kertészeti elemeket el kell ültetnünk, be kell füvesíteni a területet. De az udvar munkálatai is pár héten belül készen lesznek számításaink szerint.

Az óvoda udvarán még tart a tereprendezés, játszótéri elemek összeszerelése
A Thököly úti óvoda, és a Mohácsi úti óvoda fog átköltözni majd ebbe az új, szép és korszerű építménybe.
-Hirdetés-

Ez az új Kőrisfa utcai óvoda nem csak azt a célt szolgálja, hogy az említett két óvoda épületét kiváltsa, hanem az óvodák befogadóképességét is növelni tudjuk a plusz egy csoportszobával. Hiszen ez az épület már hat csoportszobával rendelkezik. Így az egész városban lecsökkenhet az óvodák csoportlétszáma. A Kiskőrösi Óvodáknál mindig azzal a problémával küszködtünk, hogy külön engedélyt kellett kérnünk, mert a 25 fős maximált csoportlétszámot túlléptük. 27-28 esetenként akár 30 fős csoportjaink is voltak. Ez sem a gyerekeknek, sem a pedagógusoknak nem volt jó. A plusz csoportszoba kialakításával 22 főre csökken a városban az óvodák csoportlétszáma. Ez az ideális mindenki számára. Hogyha szétnézünk ebben az új óvodában, láthatjuk, hogy ez az épület sokkal többet ad majd, mind amit szerettünk volna, vagy álmodtunk valaha is.

Domonyi László, Kiskőrös polgármestere
Az épület nemcsak funkcióját tekintve, de energiahatékonyságában is a jövő generációnak épült.

A tervezéskor fontos szempont volt a lehető leggazdaságosabb üzemeltetés. A beépített komoly gépészeti rendszer is ezt az elvet tükrözi. Ennek lelkét az 5 db Viessmann gyártmányú, levegő –víz rendszerű hőszivattyúk adják, amelyek megújuló módon szolgáltatják az energiát. Emellett 1 db gázkazán is beépítésre került, elsősorban a melegítő konyha melegvíz ellátására, de extrém hidegben a hőszivattyúk kisegítésére is bevethető. Az innovatív technológiának köszönhetően már nincsenek radiátorok az épületben. Az épület gépészeti rendszerének középpontjában egy olyan – a vasbeton mennyezeti födémbe beépített – hűtő-fűtő panel áll, amely nyáron a belső levegő hűtését, télen pedig a fűtését biztosítja a csoportszobákban, illetve az irodahelyiségekben. Az innovatív technológiának köszönhetően, az olyan kényes helyeken is, mint a csoportszobák, olyan hűtést tudunk biztosítani, ami teljes mértékben figyelembeveszi a gyerekek élettani sajátosságait, ugyanakkor télen a fűtés is felülről -sugárzó-módon biztosított, így sem élettani (padlófűtés) sem esztétikai (radiátorok) kompromisszumot nem kellett meghoznunk. 

Gépészeti terem
Az épület elektromos rendszerének kialakítása során is az energiatakarékosságot, mint alapvető követelményt tartottuk szem előtt.

Az egész épületben korszerű LED lámpatestek kerültek beépítésre. A csoportszobákban emellett olyan direkt-indirekt megvilágítást szolgáltató lámpatestek kerültek felszerelésre, melyek a lehető legjobban hasonlítanak a természetes fényhez, nem vibrálnak, élettani hatásuk kedvező. A közösségi terekben DALI vezérelt (RGB) színes LED világítást építettünk ki.

Az épületben ezek mellett további „okos”rendszerek is kiépítésre kerültek, amelyek a használók kényelmét és a változatos használhatóságot szolgálják.

Ilyenek például a nyomógombbal vezérelhető külső zsaluziák, amelyek a belső tér fényviszonyainak szabályozhatósága mellett az épület nyári hővédelméről is gondoskodik.

Az egyik csoportszoba

Kiépítésre kerül egy belső telefonközpont is, amely az épületben dolgozó személyzet munkáját segíti azzal, hogy a csoportszobák és az egyes kiszolgálóhelyiségek közvetlen összeköttetését biztosítja.
Az épület a digitális világba is integrálva van. A folyamatos, megfelelő jelerősségről az épület teljes területét lefedő WIFI hálózat gondoskodik, amely elsősorban óvodapedagógiai célokat szolgál majd.

Érdekesség, hogy a gyermekek fejlesztését a csoportszobákban és a közösségi terekben kiépített Ovi rádió is segíti majd, ahol tematikus műsorokat sugározhatnak a pedagógusok, akár korosztályonként (csoportszobánként) elkülönítve, hiszen az egyes egységek önállóan vezérelhetők. Míg a „keverő” a zsibongóból nyíló helyiségben kap helyet, közvetlen rálátást biztosítva a rendezvények helyszínéül is szolgáló térre. Mindemellett az épület udvari homlokzatán is elhelyezésre kerül két időjárásálló hangszóró, így a rádió a kültéri rendezvények alkalmával is használható.

Az aulában kialakított kiállítótér
A biztonságos üzemeltetést a beépített tűzjelző rendszer és a XXI. századi behatolás jelző rendszer biztosítja, nagy felbontású kamerákkal és hálózatra kötött vezérlőegységgel.

Az épületben egy minden igényt kielégítő melegítő konyha került felszerelésre. Mind ez, mind pedig a szociális helyiségek kialakítása, felszereltsége az ott dolgozók kényelmét szolgálja.

Minden igényt kielégítő melegítő konyha

A további fejlesztések reményében az épület tervezése és kivitelezése során előkészítettük azt egy napelemes rendszer akadálymentes fogadására is.

Összességében egy jól felszerelt, innovatív és energiahatékony épületet sikerült felépítenünk, amely reményeink szerint egyszerre szolgálja az ide járó gyermekek fejlődését és teremt kiváló munkakörülményeket az ott dolgozóknak, tette hozzá Domonyi László.

Ez az óvoda már tökéletesen tartalmazza a törvényi előírásokat és követelményeket, amit ma kérnek. Egy 2000 négyzetméteres óvodáról beszélünk, 75 négyzetméteres csoportszobákról, amikhez külön ágytárolók, minden csoportnak külön mosdó és öltözőegység van, elkülönülve egymástól. Tényleg minden igényt kielégít ma ez az új óvoda.

A csoportszobák előtt húzódó, több méter hosszú folyosó

Egy ekkora területű intézményt, és annak udvarát csak megfelelő gépekkel lehet rendben, és tisztán tartani. Itt már szükség lesz többek között fűnyírótraktorra, takarítógépre. Ezeket biztosítani fogjuk a dolgozóknak. Automatizálunk, amit csak lehet, és segítjük az itt dolgozókat, amiben csak tudjuk.

Olyannyira vagyunk már felszerelve, hogy a konyhában a szervizkocsik is itt állnak. Igazából, ha a függönyök felkerülnek, a jó állapotban lévő, újszerű bútorokat átköltöztetjük az óvodákból, és az újakat összeszereljük, akkor ez az óvoda már kompletten tudja várni a gyerekeket szeptemberben, ez biztos.

Minden erőnkkel azon voltunk, hogy a Kiskőrösi Óvodákban a pedagógusok munkáját megkönnyítsük, és a lehető legjobb munkakörnyezetet biztosítsuk. Az átköltözés után mondhatjuk majd azt, hogy minden óvodánk fel van újítva, és energetikailag a legjobb energiaosztályba sorolódnak. A Kiskőrösi Óvodák, mint intézmény, most már tényleg a mai kornak megfelelő intézménnyé fejlődött.
Mindegyik csoportszobának külön öltözőrész van kialakítva

Mivel egy csoportszobával több került kialakításra, ez hozza magával azt is, hogy dolgozói létszámbővítésre is sor kell kerüljön. Tisztában vagyunk vele, hogy ez többletköltséget fog jelenteni, de az óvodai ellátás magasabb színvonala érdekében ezt Kiskőrös város képviselőtestülete bevállalja. Illetve, ha ennek az új, és innovatív óvodának a működési költségét összehasonlítjuk a két régi óvodaépület működési költségével, biztos vagyok benne, hogy a különbség meg fogja téríteni a plusz munkaerő költségét.  

Nagyon bízom benne, hogy a szülőknek, gyerekeknek is tetszeni fog az új Kőrisfa utcai óvoda.

Az új óvoda Kőrisfa utca felöli főbejárata kívülről
Most már kézzelfogható, hogy a tervezőknek és kivitelezőknek egy jól felszerelt, innovatív, és energiahatékony épületet sikerült megálmodniuk és felépíteniük, amely egyszerre szolgálja majd az idejáró gyermekek fejlődését, és teremt kiváló munkakörülményeket az ott dolgozóknak. Mindemellett közösségi tereivel, osztható csoport és tornaszobájával, a zsibongóval, és az aulában kialakított kiállítótérrel, a könyvtárszobával, és az oktatóteremmel nemcsak Kiskőrös, de a térség meghatározó intézményévé válhat az új, Kőrisfa utcai óvoda, amely szeptembertől már tárt kapukkal várja a jövő generációját.

 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (43 db kép)
MEGOSZTÁS