Az új, hat csoportszobás Kőrisfa Óvodát augusztus 30-án, a délutáni órákban ünnepélyes keretek közt adták át Kiskőrösön. A megnyitón Korányi Adrienn projektmunkatárs köszöntötte a megjelenteket.

Az asztalnál helyet foglalt Vlcskóné Csatlós Erzsébet, Rideg László és Font Sándor, miközben beszédet mondott Domonyi László

Vass Zora szavalata, és a Táncoló Talpak óvodás gyermektánc csoport műsorát követően Domonyi László, Kiskőrös polgármestere kezdte meg az ünnepi beszédek sorát. „Kiskőrös város legnagyobb beruházásának átadóján vagyunk! Ez hihetetlennek tűnik, de ez a z igazság.” A jelenlévőkkel ismertette a projekt legfontosabb adatait.

Projekt azonosítószáma: TOP-1.4.1-15-BK1-2016-00027

-Hirdetés-

Ez egy nagyon érdekes számot tartalmaz, a 2016-ot, ami azt jelenti, hogy a projektet akkor nyertük el– tért ki rá a polgármester.

Projekt címe: „Kiskőrösön új, hat csoportszobás óvoda építése”.
Konzorcium vezetője: Kiskőrös Város Önkormányzata
Konzorcium tagja: Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Projekt összköltsége: 970.182.681 Ft
Támogatás összege: 774.412.328 Ft, amiből Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat által irányított terület-és fejlesztési operatív program keretéből európai uniós támogatás: 384.412.328 Ft.
Magyarország Kormányának többlettámogatása: 360.000.000 Ft.
Megvalósítás helyszíne: 6200 Kiskőrös, Kőrisfa utca 3963/34 hrsz. – Kőrisfa utca 3963/42 hrsz. területek
A támogatási szerződés hatályba lépése: 2017.06.19.
A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.09.15.

Domonyi László elmondta, hogy 2016-ban a projekt tervezett költsége 600 millió forint körül volt. „A közbeszerzési procedúra közel négy évig tartott, ami alatt az árak igencsak megugrottak az építőiparban, így a tervezett költség közel egymilliárd forintra emelkedett. Ez komoly fejtörést okozott a város vezetésének, a képviselő testületnek. Végül úgy döntöttek, hogy bevállalják a különbözetet fedező hitelt. Ez mind a koronavírus járvány előtti időkben volt, amikor még álmodni sem mert a világ egy ilyen nagy csapásról, mely a gazdaságra is ilyen mély hatással volt. Ekkor, a már felvett hitellel kapcsolatos félelmeken Font Sándor országgyűlési képviselő próbált enyhíteni. Ezt az ügyet felkarolta, és elvitte egészen a miniszterelnök úrhoz. Ennek köszönhetően kapta a város a 360 millió forintos támogatást az óvoda építésére. Ez a felvállalt hitel törlesztésében óriási segítség volt.” Hozzátette, hogy az így fennmaradt hitel összegét már reálisabbnak látja a város vezetése és a képviselő testület, hogy ki tudják gazdálkodni gondtalanul. „Bejárva az elkészült épületet úgy látom, hogy minden küzdelem, utánajárás, kitartás megérte. Az épületet Major Attila tervezte, aki kitűnő munkát végzett.”
Építési kivitelező: SCHLOSSER-BAU Építőipari, Beruházó- és Kereskedelmi Kft. végezte.

A projekt műszaki tartalma: 25 db parkoló az épület mellett + 8 db parkoló vele szemben. A földszinten 1692.9 nm2, hat csoportszobával. A csoportszobák egyenként 76.2 nm2-esek, az előcsarnok 76.88 nm2, a közösségi nagyterem 133,52 nm2, tornaszoba 62.21 nm2 + két sport szertár. Van orvosi szoba, logopédiai foglalkoztató, egyéni fejlesztő, nevelő testületi szoba, igazgatói-, igazgató helyettesi-, és gazdasági vezetői iroda, konyha 46,36 nm2, személyzeti étkező, mosogató helyiség, étel hulladéktároló, gyermek és személyzeti mosdók, öltözők, tárolók, mosó helyiség …. minden van, aminek lennie kell egy korszerű óvodában. Az épület teljes körűen akadálymentesített. A játszó udvar 6 darab játéktároló helyiséggel is rendelkezik. Az emeleti helyiségek összesen 196.79 nm2.

Az ünnepélyes átadón megjelentek

A polgármester köszönetet mondott a projekt megvalósításáért Font Sándor országgyűlési képviselő úrnak, aki nagyon sokat segített. Továbbá a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzatnak, a kivitelező Kft. minden dolgozójának, a tervező Major Attilának, a műszaki ellenőrnek, Markó Istvánnak. Dajka Adriennek, a beruházást lebonyolító mérnöknek, a projektmenedzsmenti feladatokat ellátó Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. munkatársának, Kovács Anita projektmenedzsernek. Dr. Simon Krisztiánnak, a felelős akkreditált közbeszerzési szakértőnek, a pályázati csoportnak a polgármesteri hivatalból, dr. Nagy Gabriella osztályvezetőnek, Rennes Éva és Korányi Adrienn pályázati referenseknek. Az igazi nagy csatákat ők vívták, amiért nagyon sokat dolgoztak– hangsúlyozta Domonyi László. A pénzügyi osztály munkatársainak, Szlanka Pálné osztályvezetőnek, és Oláhné Baksa Katalin könyvelőnek. A kivitelező megbízottjaként a Kőröskom Nonprofit Kft. dolgozott kívül.

„Bizony voltak ebben mosolyok és könnyek is. Voltak kemény szavak, és simogató, lágy beszédek, csak épüljön meg az óvoda. Nem volt kis feladat.”

Már a kezdetektől olyan szempontok szerint tervezték meg az új óvodát, hogy a meglévő szabványokból mindenhol a maximumot nézték. Ezt annak érdekében tették, hogy 10-15 vagy akár 50 év múlva is korszerű, és minden követelménynek eleget tevő épület legyen, hiszen az elvárások évről évre magasabb színvonalat követelnek. Az óvoda hő technikailag és energetikailag az egyik legmodernebb épület. A hűtő-fűtő rendszer is nagyon modern. Amire szükségünk lesz még, az egy napelem park az óvoda tetejére, hogy ezt a költséget még jobban tudjuk csökkenteni. Hozzáteszem, hogy erre a további fejlesztésre már be is adtuk a pályázatot – tette hozzá Domonyi László.

Font Sándor, országgyűlési képviselő beszéde közben
Font Sándor, országgyűlési képviselő kiemelte, hogy nem is tudna jobbat elképzelni, minthogy egy település életében a gyermekvállalást ilyen nagy léptékű és magas minőségű fejlesztéssel ösztönözzék.

„Nem sok jobb dolgot tehet egy önkormányzat. Kiskőrös a korszerűsítéseivel megmutatja, hogy egy járási központ. Vonzó hely és minta, példa a térség településeinek is. Ötletek a szebbre és a jobbra folyamatosan jönnek, sokszor alig bírom győzni őket. Ezt így kell csinálni. Persze mindig vannak nehézségek és kételkedők, de hogyha egy rendületlen akarat van a képviselő testületben és a polgármesterben, ami ebben az esetben szerencsére megvan, akkor ilyen eredményeket lehet elérni, mint amiről most itt beszámolunk– mondta Font Sándor. Egy nagyon nehéz időszak mögött állunk a pandémia következtében. Tudtuk, hogy egy olyan időszakban kell egy már húzódó beruházásnak befejeződnie, ami nem ideális egy ekkora nagyságrendű projektnél. De a mögötte lévő erő és akarat, segített a célok elérésében.”

Az országgyűlési képviselő megemlítette a város fejlesztésével kapcsolatos terveket, és a Petőfi 200 emlékévre való felkészülést is. Elmondta, hogy minden, ami megvalósítható az elképzelésekből, tervekből, azt meg is fogják valósítani. „Szép csendesen tervezünk, fél vagy háromnegyed évre előre a polgármester úrral, és amikor már biztosak vagyunk abban, hogy van fedezet rá, és mögöttes támogatás, akkor tárjuk ezt a nagyközönség elé. Ez az óvoda is az együtt munkálkodásnak és az akaratnak a tökéletes példája.”
Köszönetet mondott Rideg Lászlónak az együttműködésért, és a közös munkáért.
Kitért arra is, hogy amikor kiderül egy ilyen léptékű beruházásnál, hogy az eredetileg tervezett kivitelezési összegnél jelentősen nagyobb összegre lesz szükség a befejezéshez, arra már nem lehet helyi, vagy középvezetői szinten megoldást találni, hanem annak megoldására Magyarország Kormányához, egyenesen a miniszterelnök úrhoz lehet csak fordulni.

Gratulálok mindenkinek, aki részese volt az új intézmény felépülésének, a bátorsághoz és a kitartáshoz, ami ehhez most erősen kellettfejezte be gondolatait.
Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke
Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy mintegy hat évvel ezelőtt kaptak 63 milliárd forintot, amit a megye határain belül hasznosíthatta olyan dolgokra, amire szükség van a településeken.

Kiskőrös polgármesterétől is több fejlesztési igény érkezett be, mint a záportározó tó építése, új óvoda, kerékpárút, energetikai fejlesztés, piac építése… Ezeket a fejlesztéseket valósítottuk meg az elmúlt időszakban, illetve még folyamatában vannak, aminek a ciklusa 2014-2020-ig tartott. Van türelmi időszak is ezeknek a projekteknek a befejezésére, ami a 2021, 2022, 2023-as évet öleli fel. Amikor polgármester úr említette az új óvodát, a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat úgy tudott segíteni, hogy a fölső határig nyújtózkodott, és a maximális támogatást adta meg hozzá első indító lépésként. El kell mondanom, hogy megyénkben ez lett jelenleg a legnagyobb új óvoda.” 
Font Sándorhoz csatlakozva, Rideg László is gratulált az új óvodához, és hozzátette, hogy kíváncsian várja az óvoda bejárást, hogy szemügyre vegye ezt a csodálatos létesítményt.

Azt kívánom, hogy töltsék meg az itt dolgozók élettel, és legyen egy hangulatos központi óvodája Kiskőrösnek.”
Vlcskóné Csatlós Erzsébet szólt az egybegyűltekhez
Végezetül Vlcskóné Csatlós Erzsébet, a Kiskőrösi Óvodák intézményvezetője állt a mikrofon, és az egybegyűltek elé, hogy megossza ünnepi gondolatait.

Köszöntötte az ünnepségen résztvevőket, és megköszönte munkáját mindazoknak, akik segítettek abban, hogy ezt a napot megélve, átadhassanak egy új, hat csoportszobás óvodát.
Egy változással teli, hatalmas energiákat megmozgató folyamatnak lehettünk a részesei az elmúlt években. Mindez szeptember elsejétől fog kiteljesülni, amikor megtelik gyerekzsivajjal, pedagógusokkal, és mindenféle érzelemmel ez az épület, és Kőrisfa Óvoda néven fog működni. Reményeink szerint gyermekek házaként fog működni. Ehhez mindannyian kellettünk, hogy ez megvalósuljon. Ez az óvoda korszerű, minden igényt kielégítő. Minden tárgyi feltétel meg van teremtve, hogy boldog és vidám légkörben nevelkedjenek a gyermekek, és sokoldalú személyiségfejlődésük, teljes önkifejlődésük megvalósuljon. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy közös akarattal, és rengeteg energiát felhasználva sikerült egy nyár alatt átköltöznünk a két régi óvodából, és az újat otthonossá varázsoltuk. Remélem, hogy itt, mindenki jól fogja érezni magát. Amiben bízok, hiszen ha körülnézek nem fáradt, kimerült arcokat látok, hanem reménnyel, mosollyal, bizalommal teli kollégákat.”

A nemzeti színű szalag átvágását követően az egybegyűltek szabadon bejárhatták, és szemügyre vehették az új óvoda épületét, udvarát is.

Kapcsolódó cikk
Bejártuk az új Kőrisfa utcai, hat csoportszobás óvodát — mutatjuk a KÉPEKET
Bejártuk az új Kőrisfa utcai, hat csoportszobás óvodát — mutatjuk a KÉPEKET
Kiskőrös Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programhoz megjelent felhívásra nyújtott be támogatási kérelmet. A megvalósítás körüli nehézségek ellenére...
        

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (161 db kép)
MEGOSZTÁS