Látványos szabadtéri vetítés formájában mutatják be a Kiskőrös történetéről szóló dokumentumfilmet 2021. szeptember 3-án 20 órakor, a háromnapos szüreti rendezvény nyitónapján. A filmbemutató megtekintése ingyenes lesz, azonban helyjegyet kell igényelnie az érdeklődőknek a Petőfi Sándor Művelődési Központban vagy a János Vitéz Látogatóközpontban.

A különleges dokumentumfilmet eredetileg a 2018 májusában megjelent Kiskőrös története című könyv mellékletének szánták, azonban nem várt nehézségek miatt végül csak most készülhetett el. A készítők átdolgozták a korábban megjelent Kiskőrös története című könyv anyagát és nagyrészt ebből készítették el a filmet. A város történetét elmesélő narrátor mellett, rövid videó interjúk is szerepelnek a filmben, kutatókkal, régészekkel és a város egy-egy társadalmi szegmensének emblematikus személyével is.

Szedmák Tamás, rendező
-Hirdetés-

A könyv szerkesztésével párhuzamosan jött az ötlet, hogy készítsünk egy filmet is, hiszen a kiskőrösi lakosoktól nem csak képeket, hanem videó anyagokat is kaptunk. Mindehhez itt-ott találtunk régi archív anyagokat, videókazettákat. A könyv 360 oldalnyi nyers szöveget tartalmaz, melyből egy rövidebb összefoglalót kellett készíteni. Ebben Turán István helytörténész volt a segítségemre. Kezdetben egy 45 perces videóban gondolkodtunk, de ahhoz, hogy minden lényegi információt tartalmazzon végül 90 percben sikerült összerakni. Így tartalmilag felölel mindent, akárcsak a könyv, a film is érthető és logikus. Örömmel mondhatom, hogy nagyon sok újdonság van benne, amely történetekről a kiskőrösiek talán keveset tudnak– meséli Szedmák Tamás, rendező.

A film igazi különlegessége a sok régi videofelvétel Kiskőrösről, melyhez érdekes archív videóanyagokat is sikerült beszerezni és beilleszteni. Ezeket a Nemzeti Filmarchívum gyűjteményéből, a Kiskőrös Televízió archívumából, valamint magánszemélyek régi felvételeiből sikerült összeállítani, melyek felhasználásával igazán érdekes alkotás született. Az 1930-as évektől, a második világháború időszakán át, egészen a legutóbbi évtizedekig állnak rendelkezésre régi videófelvételek Kiskőrösről és ezek zöme felhasználásra került a film készítésekor, így sok érdekességet fedezhet fel a néző például Kiskőrös utcaképének változásairól is.

A film alapkoncepciója a történetmesélés, amit időnként idézetek, illetve 30-60 másodperces videóriportok színesítenek. A történet kronologikusan halad, mely nemzetközi és országos kontextusban van elhelyezve, hogy érthető legyen annak helyi vonatkozása. A történetet végigkíséri 1823-tól a Petőfi kultusz, ami szoros párhuzamban áll városunk történetével. A film elkészítésében közreműködött: Turek Miklós színművész, Szilágyi Miklós, Szkárosi Márk színész és Turán István történész is. A szakemberek bevonása, a lehető legjobb minőség érdekében egy CLLD pályázatnak köszönhetően valósulhatott meg, melyre a Kiskőrösért Egyesület pályázott – teszi hozzá.

A Kiskőrösért Egyesület készítette el a filmet, melynek koordinátora Szedmák Tamás,aki a rendezési feladatokat is elvállalta. A narrációs munkálatokat Turek Miklós színművész végezte, a vágási és effektezési munkákat a kiskőrösi kötődésű Szilágyi Miklós készítette. Természetesen a szerzők között szerepel Turán István és Bella Tibor történész is, hiszen ők a Kiskőrös története című könyv társszerzői. A film kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt szeptember 3-án 20 órakor a Petőfi téren, ahol óriáskivetítőn tekinthetik majd meg a filmet. Az ingyenes vetítésre helyjegyet kell kérni, mely a Petőfi Sándor Művelődési Központban vagy a János Vitéz Látogatóközpontban igényelhető – hívja fel az érdeklődők figyelmét Szedmák Tamás.

A link az eseményhez IDE kattintva érhető el! 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (18 db kép)
MEGOSZTÁS