2021. szeptember 17-én este megtelt a Kiskőrösi Úttörténeti Múzeum. Sokan gyűltek össze, hogy meghallgassák a Bohém Ragtime Jazz Band-et és a Szürkeverebeket. A hagymás-zsíros kenyerek, boros- vagy söröspoharak felett vidám beszélgetések hangzottak. Családok és baráti társaságok jöttek ünnepelni a zenét.

-Hirdetés-

A Bohém Ragtime Jazz Band zenekar 27 albumot adott ki. Megszámlálhatatlan koncerten túl, a 36. évfordulót ünnepelve érkezett Kiskőrösre. Ittzés Tamás, a Bohém zenekar vezetője arról beszélt, hogy „milyen jó érzés újra és újra színpadra állni a pandémiás időszak után. A megalakulásra úgy emlékezett, hogy egy baráti társaság ült össze tulajdonképpen, ahová ő 17 évesen került be, hogy hangszerelje a számokat. A ragtime akkoriban újdonságnak számított Magyarországon, így hamarosan ismertté váltak. Az első külföldi koncertjüket, a zenekar kétéves korában, az akkori Csehszlovákiában, majd Németországban adták. Szászi András fél év múltán csatlakozott a csapathoz, így nem volt meglepő, hogy Kiskőrösre visszatérvén, nemcsak édesapja hagyatékát gondozta, de a kiskőrösi zenei élet fontos szereplőjévé vált”. Az internet előtti időket „abszolút hőskornak” nevezte Ittzés Tamás, amikor a fesztiválok uralták a zenei kultúrát.

Hegedűn játszik Ittzés Tamás

Szászi András, a Kiskőrösi Szürkeverebek Jazzbandájának vezetője örömmel mesélt az idei Szüreti Fesztiválról, ahol végre közönség előtt játszhattak. „Mivel tavaly márciusban léptünk fel utoljára, ezért nem új, hanem régi, közönségkedvenc számokat adunk ma elő”. Ezen az esős péntek estén ők voltak a Bohém Ragtime Jazz Band előzenekara.

Szászi András minden zeneszámhoz képpel és történettel készült

A Szürkeverebek koncert hagyományai szerint minden számhoz kép és történet is tartozott. Így tudta meg a közönség, hogy a „Sweet Sue just you című sláger például Sue Carol, némafilmszínésznőről szól, aki az 1920-as évek végén dolgozott.”

A Tin Roof Blues kapcsán Szászi András elmesélte, hogy a hasonló nevű kocsmában különös módszerrel tartották ott a vendégeket. Ha a tulajdonos észrevette, hogy leült a hangulat, és kezdenek hazaszállingózni, vízsugárral ütemesen verette a bádogtetőt. Azt remélvén, a mesterséges eső miatt, tovább fogyasztanak a kocsmában.”

A Midnight in Moscow -t Gömböcz Erika énekelte

Kiderült, hogy igen sok jazzszám született úgy, hogy a zeneszerző a barátja kislányát tette meg múzsának. A záródarab, a mindenki által ismert Yes sir, that’s my baby viszont, mégcsak közel sem egy nőről vagy lányról szól. Hanem az egyik zeneszerző kislányának lépegetős, felhúzható játékdisznójáról.

A Szürkeverebek által teremtett fergeteges hangulat, és vidám felvezetés után következett a várva várt Bohém Ragtime Jazz Band.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (69 db kép)