2021. szeptember 19-én vasárnap déli 12 órakor Soltvadkert Város Önkormányzata az iskola ebédlőjében díszebédet rendezett, melynek keretében megünnepelték és megerősítették a német Bodelshausennel fennálló testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját. 

-Hirdetés-

A meghívott vendégek között voltak Soltvadkert testvértelepüléseinek delegációi: Uwe Ganzenmüller és Bernd-Dieter Esslinger polgármester urak Bodelshausenből, Bőti Sándor igazgató úr és felesége Sarmaságból, Lőrincz Helga alpolgármester és Szőts Ildikó igazgató asszony Nagyenyed városából. Továbbá Dr. Kerényi János és Font Sándor országgyűlési képviselők, Lehoczki Ferenc nyugalmazott polgármester, valamint a városban szolgálatot teljesítő egyházak vezetői, a környező településekről érkező vendégek, a két település egykori és jelenlegi képviselői, intézményeik vezetői, hivatali munkatársaik, és a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál szervezői.

Uwe Ganzenmüller és Temerini Ferenc is köszöntötte a megjelenteket, a kétirányú kommunikációt tolmács segítette 

Az esemény kezdetén először Temerini Ferenc polgármester, majd Uwe Ganzenmüller polgármester is köszöntötte a díszebéden megjelenteket. A kétirányú kommunikációt tolmács segítette.  

Idézet Temerini Ferenc polgármester úr beszédéből: 

„25 évvel ezelőtt, 1996. október 12-én Soltvadkerten írták alá Bernd-Dieter Esslinger és Berkecz László polgármester urak Bodelshausen és Soltvadkert városok közötti partnertelepülési megállapodást. Ezzel az aktussal és az ezt megelőző németországi aláírással vált hivatalossá a két település akkor már több éve tartó együttműködése. Ezt követte a 1997-ben Sarmasággal, 2017-ben Nagyenyeddel kötött testvértelepülési megállapodás aláírása. Legrégebbi partnerkapcsolatunk tehát jeles évfordulóhoz érkezett, és mivel a világ nagyot fordult azóta, mindkét település önkormányzata fontosnak gondolta, hogy megállapodásunkat formálisan is megerősítsük. Úgy is mondhatnánk, hogy az ezüstlakodalmunkat ünnepeljük, és ha egy házasságban a felek szeretetben élnek 25 év után is, akkor szívesen erősítik meg egykori fogadalmukat. Szeretném itt kiemelni Bernd-Dieter Esslinger és Berkecz László szerepét, akik nem csak aláírták az eredeti megállapodást, de igazi motorjai is voltak a kapcsolatépítésnek. Sajnos Berkecz polgármester úr már nem lehet közöttünk. Néhány pillanatra hajtsuk meg fejünket, és emlékezzünk rá, emlékezzünk derűs személyiségére, közvetlenségére! Valóban sok minden megváltozott körülöttünk, de a lényeg biztosan nem: kapcsolataink nem politikai természetűek, sokkal inkább személyes barátságokon, a kölcsönös tiszteleten és a megértésen alapulnak. Ma már jogi értelemben szinte egy állam polgárai vagyunk, mégis nemzeti, kulturális sajátosságaink teszik érdekessé, izgalmassá barátságunkat. Ahogy mondani szokták: másként vagyunk egyformák.
A valódi barátságok általában nem politikusok között alakulnak, hanem diákok, pedagógusok vagy éppen hivatali dolgozók között. Remélem, hogy a pandémia okozta megtorpanás csak átmeneti volt, és a jövőben újra nagyobb delegációkkal találkozhatunk egymás rendezvényein. Maszkok és aggodalmak nélkül. Nagyon szeretném, ha a településeink közötti kötelékek sokszínűen és dinamikusan fejlődnének, hogy ne csak a hivatalos, hanem kulturális, turisztikai, illetve a privát és a civil szervezetek közötti kapcsolatok is gyarapodnának. Különösen fontos lenne, hogy partnerségünk hosszú távú haszonélvezői a fiatalabb korosztályok legyenek.”

Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző asszony ismertette az aláírandó dokumentumokat

A 25 évvel ezelőtti ünnepség moderátora – szinte még gyerekként – Fodorné dr. Schiszler Terézia aljegyző asszony volt, ezért ő olvasta fel a megállapodás szövegét is. Ezúttal néhány gondolat erejéig idézte fel az eredeti alapító okiratot és ismertette a most aláírandó dokumentumot.

Uwe Ganzenmüller és Temerini Ferenc aláírták a testvérvárosi kapcsolat írásos megerősítését szolgáló „fogadalmakat”

Részlet a díszoklevélből, mely a testvérvárosi kapcsolat írásos megerősítését szolgáló „fogadalom”:

„Ezen okirat aláírásával ünnepélyesen megerősítjük Soltvadkert és Bodelshausen települések 1996-ban megkezdett barátságát. A közösségi és baráti kapcsolatok lehetővé tették, hogy partnerségük állandó kötelékké nője ki magát településeink között. Partnerségünk megerősítésével elkötelezzük magunkat a kapcsolat további bővítése és a barátság elmélyítése mellett.

A partnerkapcsolatnak hozzá kell járulnia, hogy egymástól tanuljunk a két nép közötti megértés szellemében, hogy a polgárok barátságban közelítsenek egymáshoz, valamint hogy elősegítsük Európa egyesítését.”

Alapító Okirat
Soltvadkert, 1996. október 12.

 

Kapcsolódó cikk
Szüreti felvonulással és néptáncgálával ért véget a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Szüreti felvonulással és néptáncgálával ért véget a háromnapos Szüreti Fesztivál Soltvadkerten
Mint arról már több cikkben is beszámoltunk, nagyszabású Szüreti Fesztivált rendeztek az elmúlt hétvégén Soltvadkerten, ahol a szervezők igyekeztek úgy...

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (28 db kép)
MEGOSZTÁS