Mint arról már több cikkben is beszámoltunk, nagyszabású Szüreti Fesztivált rendeztek az elmúlt hétvégén Soltvadkerten, ahol a szervezők igyekeztek úgy összeállítani a programokat hogy minden korosztály jól érezhesse magát. A záró napon szüreti felvonulással búcsúztatták a nyarat, de volt kocsidíszítő verseny, zenés-táncos mulatság és borlovagrendi avatás is.

-Hirdetés-

 

Vasárnap reggel zenés ébresztővel indult a nap, melyet zenés dicsőítő követett az EDKA Worship Band előadásában.

A zenakar frontembere saját személyes történetéről és hitéről is mesélt a közönségnek

Előadásukat 10:30-kor az Ökumenikus Hálaadó Istentisztelet követette a szabadtéri színpadon, melyre igazán sokan voltak kíváncsiak. Az eseményen részt vettek a testvérvárosok küldöttségei, a környező településekről érkező vendégek, polgármesterek és Soltvadkert lakosai, valamint képviselői.

Déli 12 órakor Soltvadkert Város Önkormányzata az iskola ebédlőjében díszebédet rendezett, melynek keretében megünnepelték és megerősítették Bodelshausennel fennálló testvérvárosi kapcsolatuk 25. évfordulóját.

Uwe Ganzenmüller és Temerini Ferenc polgármester urak

Részlet a díszoklevélből, mely a testvérvárosi kapcsolat írásos megerősítését szolgáló „fogadalom”:

„Ezen okirat aláírásával ünnepélyesen megerősítjük Soltvadkert és Bodelshausen települések 1996-ban megkezdett barátságát. A közösségi és baráti kapcsolatok lehetővé tették, hogy partnerségük állandó kötelékké nője ki magát településeink között. Partnerségünk megerősítésével elkötelezzük magunkat a kapcsolat további bővítése és a barátság elmélyítése mellett.

A partnerkapcsolatnak hozzá kell járulnia, hogy egymástól tanuljunk a két nép közötti megértés szellemében, hogy a polgárok barátságban közelítsenek egymáshoz, valamint hogy elősegítsük Európa egyesítését.”

Alapító Okirat
Soltvadkert, 1996. október 12.

A felvonulók az Öreg-Tó Vendéglőnél gyülekeztek

Ezzel egy időben az Öreg-Tó Vendéglő környékén már gyülekeztek a lovasok, lovaskocsisok, csettegősök, motorosok. Régi hagyomány, hogy a legszebben feldíszített lovaskocsikat, fogatokat, csettegőket díjazzák. Idén sem volt ez másként. Három helyezettet is hirdettek, illetve volt különdíjas is.

Kocsidíszítő verseny eredményei:

I.helyezett: Bak Antal
II.helyezett: Perecz család
III. helyezett Lehoczki család
Különdíjas: KISSZŐRFI

Bak Antal Bócsáról érkezett meseszépen feldíszített csettegőjével, melyet a legszebbnek ítélt a zsűri 
A második helyezett Perecz család
A Lehoczki család lovaskocsija lett a harmadik
A legkisebb KISSZŐRFI nyerte a Különdíjat

A díjazottak egy-egy oklevelet és kupát vehettek át a Gyöngyház Kulturális Központ munkatársaitól, majd nyeregbe, vagy kocsira pattantak, hiszen 14 órakor kezdetét vette a szüreti felvonulás, mely számtalan utcán keresztül haladt a városon, így mindenki megcsodálhatta azt.

A felvonuláson baráti körök és sportegyesületek is részt vettek

A Soltvadkerti Hagyományőrzők Baráti Köre az iskola sportpályáján állított jurtát, akik két napon át lehetőséget biztosítottak az érdeklődőknek, hogy kipróbálhassák az íjászkodást, illetve különböző Honfoglalás kori fegyvereket is. Vasárnap délután ők is bekapcsolódtak a szüreti felvonulásba, ahol korabeli öltözetben és fegyverzetben vonultak végig a Kossuth Lajos utcán.

A Soltvadkerti Hagyományőrzők Baráti Köre a sportpályán várta az érdeklődőket

Szombaton és vasárnap is kiegészítő programokkal és kiállításokkal, míg a Borutcában széles választékkal, étel és italkínálattal várták a kedves érdeklődőket a vendéglátók.

Soltvadkerti relikviákból is vásárolhatott bárki

A délutáni programot a Kútágas’77 Citerazenekar nyitotta meg, akik zenéjükkel kellemes hangulatot varázsoltak a színpad köré.

Kútágas’77 Citerazenekar

Előadásukat a Borlovagrend avatási ceremónia követte, a Krämer Fülöp Borlovagrend szervezésében. A borlovagrend legfontosabb nyilvánosság előtt zajló eseménye az új tagok befogadása. A borlovagok – mesterhölgyek és mesterek – a vendég borrendekkel együtt vonultak a színpadra, hogy Galántainé Pivarcsi Esztert és Kószó Gábort próbatételeknek vessék alá, melyeket egytől egyig kiálltak. Az esemény ceremóniamestere Galántai Norbert volt. A Főpohárnok Font Gábor, aki segédkezett a ceremónia lebonyolításában, míg a feladatok sikerét Galambos Ádám ellenőrizte. A próbatételeket követően együtt mondták el az esküt, akiket Molnár Elvira nagymester avatott fel. A ceremónia végén átvehették szigilliummal ellátott okleveleiket.

Kapcsolódó cikk
Borlovaggá avatták Galántainé Pivarcsi Esztert és Kószó Gábort
Borlovaggá avatták Galántainé Pivarcsi Esztert és Kószó Gábort
Mindig népszerű, színes programeleme a Soltvadkerti Szüreti Fesztiválnak a Borlovag avatási ceremónia a Krämer Fülöp Borlovagrend szervezésében. A borlovagrend legfontosabb...

16 órára meg is érkezett a felvonuló sokaság a Kossuth Lajos utcára, ahol csatlakoztak hozzájuk a babakocsisok, rolleresek, görkorisok, a borlovagrendek, a Soltvadkerti Hagyományőrzők Baráti Köre, a Szőlősgazda és felesége is, mely óriásbábok hatalmas meglepetést váltottak ki az utca két oldalán összegyűlt tömegből.

A két óriásbáb, a felvonulás egyik látványossága volt

Őket követték lovaskocsisok, akiket külön-külön bemutatott a háromnapos rendezvény háziasszonya, Supka Éva. Motorosok és traktorosok is szép számmal érkeztek a rendezvényre, akik utasokat is hoztak magukkal.

A bócsai asszonyokat ilyen vidámsággal töltötte el a felvonulás

17 órától a Talléros Zenekar közreműködésével, az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes tartott néptánc bemutatót a város szívében, akik rábaközi, szatmári, kalotaszegi és magyarpalatkai táncokat adtak elő.

Az Izsáki Sárfehér Néptáncegyüttes bemutatója volt a délután fénypontja

A bemutató végén a közönségnek is lehetősége volt együtt táncolni az együttessel a színpad előtt.

A gyerekek is imádták a közös táncot

A néptáncgála ezzel nem ért véget, hiszen 18 órakor a Terne Lulugya Hagyományőrző Néptáncegyüttes lépett fel, akiket a Dél-Alföldi Roma Egyesület Tánccsopotja követett.

A Dél-Alföldi Roma Egyesület Tánccsopotjának legifjabb tagjai is színpadra léptek

Az est legutolsó fellépője a Véméndi Tambura Zenekar volt, akik a Roma show idei felfedezettjei.

A fiatalokból álló Véméndi Tambura Zenekar, akik a Roma show második helyezettjei

A háromnapos Szüreti Fesztivál az „Üzenet a jövőnek!” kisfilm levetítésével zárult, melynek elkészítésében soltvadkerti fiatalok működtek közre.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (285 db kép)