Mint minden évben, így idén is megtartotta szakmai beszámolóját Dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum elmúlt évi munkájáról. A különlegesen nehéz évről szóló dokumentumot szeptember 22-én a kiskőrösi képviselő-testület megtárgyalta és elfogadta.

Dr. Filus Erika elmondása szerint rendkívül nehéz év áll mögöttünk, mely során hosszú ideig zárva is kellett tartaniuk. Emiatt is külön köszönet illeti Kiskőrös Város Önkormányzatát, mint fenntartót, hiszen ennek ellenére is megmaradt a munkahelyük, és megmaradt a folyamatos munkavégzés is. Ebben az időszakban sem tétlenkedett a múzeumban dolgozó kollektíva, hiszen számos háttérmunkát végeztek el. Megkezdődött a múzeumi adattár kialakítása is, mely nagy munkát jelent, és még nem értek a végére, tájékoztatott az igazgató. 

Dr. Filus Erika: „Az adatok jelzik, hogy a kultúrára és Petőfire különösen van igény”
-Hirdetés-

Az újranyitás óta 17 rendezvény került lebonyolításra, továbbá megtörtént a tájház tárgyainak a revíziózása, és a kiállítás visszaállítása is.

Dr. Filus Erika arról tájékoztatott, hogy készül az úgynevezett aláírások fala is: az 1800-as évek végétől mintegy 156 vendégkönyvet őriz a múzeum, mely könyvekben sok százezer kézjegy szerepel. A dolgozók több hónapos munkával átnézték a bejegyzéseket, és az ismert személyektől származó bejegyzésekből egy adatbankot hoztak létre, melyeket a tervek szerint a Petőfi Szülőház előtt fognak majd kiállítani.

Polgármesteri serleges fogadalomtételnek megfelelően közel 200 egyéves gyermeknek juttattak el Petőfi köteteket ebben az évben is.

A fejlesztések tekintetében kifejtette, hogy az önkormányzat segítségével 85.212.280 forintra pályázott a múzeum az elmúlt évben. A forrásból épület-és raktárfelújítás mellett számos egyéb területet fejlesztett az intézmény.

A nyitás óta újra növekszik a múzeum látogatottsága: szeptember 10-ig 6390 látogatója volt a múzeumnak úgy, hogy májustól csak védettségi igazolvánnyal lehetett a múzeumot látogatni. Hozzátette, hogy azóta már a 7000-es látogatottsági számot is átlépte az intézmény, ami nagyon szép szám. „Ez is azt jelzi, hogy a kultúrára és Petőfire különösen van igény” – fogalmazott az igazgató.