2018 után idén végre sikerült ismét megrendezni – önkormányzati támogatással- 2021. szeptember 25-én a II. Rendvédelmi napot a kiskőrösi Szabadidő Parkban, ahol a városunk és a környék rendvédelmi szervei engedtek bepillantást napi munkájukba.

-Hirdetés-

Az eseményt Domonyi László, Kiskőrös város polgármestere nyitotta meg, a teljes délelőttöt pedig dr. Kuti Erika c.r.őrnagy koordinálta.

Már 10 óra előtt érkeztek sorra a családok, ki-ki első alkalommal vett részt az eseményen, mások már izgatottan várták, lekörözi-e a három évvel ezelőtti programot. Bizony, hogy lekörözte, a résztvevők számában mindenképp.

A kiskőrösi önkéntes és hivatásos tűzoltóság 3 tűzoltóautóval várta a gyerekeket, amikre természetesen mindenki felmászhatott és pár percre tűzoltónak öltözhetett. A mentők sátránál mint minden alkalommal, meg lehetett tanulni a helyes újraélesztés alapjait, sőt az egészségiállapotot is felmértek az OMSZ Kiskőrösi Mentőszolgálat munkatársai. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal standjánál az éves adóbevallás helyett NAV totót lehetett kitölteni. Ezek mellett volt fegyverzeti bemutató, katonai eszközök tárháza és vezetéstechnikai szimuláció is. A rendőrséget Baltás Adrienn c.r.zászlós helyi és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság balesetmegelőzési szakemberei képviselték, ahol hosszú-hosszú sor állt egész délelőtt, ugyanis 3 darab gocart várta a gyerekeket. Ők pedig türelmesen kivárták a sorukat. Továbbá részt vettek a rendezvényen a főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei, akik drogprevenciós, áldozattá válás megelőzését szolgáló tanácsokat adtak az érdeklődőknek. Szentgyörgyi Alajos vezényletével egy hatalmas csapat látogatott ki a Szabadidő Parkba a kutyaiskola jóvoltából. A színvonalas bemutató után minden kutyatulajdonos kis kedvencét meg lehetett simogatni.

A Kecskeméti Lovaspolgárőr Egyesület bemutatója is népszerű volt. Többek között megnézhettük, ahogy több pisztolylövés, füst ellenére sem rettennek meg a lovak, illetve ha a közelükben masíroznak rendbontók, akkor is fegyelmezetten állnak. Később egy-egy kört lovagolhattak is a gyerekek.

A Kiskőrösi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság több mint 2000 liter vizet locsolt szét a pályán, a napos időnek köszönhetően még szivárványt is láthattunk a vízsugárban.

A délelőtt fénypontja illetve legszervezettebb – a résztvevő szervektől csapatmunkát igénylő – bemutatója az a baleseti szimuláció, amely a kordonnal elkerített roncsautó körül történt. Dr. Kuti Erika c.r.őrnagy az események sorrendjében mesélt a szimuláció alatt arról, hogy történik egy valós helyzetben a mentés. Elsőnek a mentők érkeztek a fának csapódott autóhoz, ahol a sofőr hölgy még eszméleténél volt, így tudtak vele kommunikálni. Majd érkeztek a tűzoltók, akik kénytelen voltak kifeszíteni az autó ajtajait, végül a tetőt is le kellett vágniuk, hogy könnyebb legyen a sérült kiszabadítása. A mentősök ezután stabilizálás és rögzítést követően elszállították a sérültet, azonban a NAV is megérkezett, akik illegális szert találtak az autóban. Végül a drogkereső kutyára is rálövő (természetesen szimuláció volt ez is, levegőbe lőttek) tettest bizony földre kényszerítette a kutya. A közönség lélegzetvisszafojtva nézte a közel 30 perces bemutatót.

A bemutatók után a rendvédelmi szervek és azok családjai, baráti köre közös ebéddel töltötte a délutánt.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (123 db kép)
MEGOSZTÁS