Javában tartanak a belterületi utak kátyúzási munkálatai a városban. Az őszi útkarbantartási munkálatokkal várhatóan néhány héten belül végeznek a Kőröskom Nonprofit Kft. szakemberei, akik ma délelőtt a Batthyány és a Komáromi utca kereszteződésénél végeztek javítási munkálatokat.

 

-Hirdetés-

Minden évben két alkalommal, jellemzően tavasszal és ősszel felmérik, hogy a város karbantartásába tartozó belterületi útszakaszok milyen állapotban vannak és egy szoros ütemterv szerint kezdik meg a rekonstrukciós munkálatokat.

A témában Schäffer Tamás, a Kőröskom Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:

– Tavasszal a tél következményeit számoljuk fel, ősszel pedig a leghidegebb évszakra készülünk fel az útburkolat javítási munkákkal. Ezeket egészítik ki szükség esetén az eseti kátyúzási munkálatok, melyeket megelőz egy felmérés. Minden esetben összegyűjtjük azokat az útburkolati hibákat, amiket javítani szükséges a városban. Megkülönböztetünk klasszikus kátyúkat, melyek az aszfaltburkolat elöregedéséből adódó burkolathibák, illetve vannak az olyan jellegű átvágások, melynek javítási munkálatait ma délelőtt végezték munkatársaink a Batthyány és a Komáromi utcák kereszteződésénél. Ezekre közműépítési, illetve javítási munkálatok miatt volt szükség.

A szakemberek ma délelőtt a Batthyány és a Komáromi utcák kereszteződésénél végeztek javítást

Valamint vannak olyan útburkolati hibák is, amiket ilyenkor javítani szükséges. Amikor még nincs lyuk az aszfaltban, azonban az megsüllyed, valamilyen közműveket érintő probléma miatt. Ilyen esetekben, első és legfontosabb az, hogy fel kell tárni az esetleges hibát. Ezeket a munkálatokat hívjuk összefoglaló néven kátyúzásnak. Alapvetően ugyanaz a metódus minden esetben. A burkolati hiba környékén fel kell vágni az aszfaltot akkora területen, ahol már csak “egészséges” aszfaltburkolatot érintünk. Ilyenkor fel kell bontani az aszfaltot, illetve az útalapot is. Az alap helyreállítását követően pedig vissza kell burkolni aszfalttal az útburkolati hiba helyét. Adott esetben, itt most a közműfeltárás nyomvonalát.

A munkálatokban egyszerre több szakember is dolgozott

Ebben az időszakban jellemzően több kisebb útburkolati hibával találkozunk. Az elmúlt évek folyamatos, tervezett kátyúzási munkálatai, azért meghozták az eredményeiket, hála az önkormányzat ilyen irányú törekvéseinek. A jellemzően nagy útburkolati hibákat, amiket kátyúzással javítani lehet, azokat javítottuk. Ennek ellenére azért minden időszakban képződik néhány tucat kátyú, szerte a városban. Ezek kisebb útburkolati hibák, melyeket  könnyebb, egyszerűbb és gyorsabb is kijavítani. Tudjuk, hogy nagyon sok utunk megérett már a teljes útburkolat felújításra, de az egy teljesen más technológia, azt ezzel a munkafolyamattal nem tudjuk elvégezni.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (23 db kép)
MEGOSZTÁS