Idén is október első hetében kerülnek megrendezésre az Országos Könyvtári Napok, melyhez a kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár is csatlakozott. 

A mélység az ugyanolyan, mint a magasság. Csak máshonnan kell nézni.
(Kiss Ottó)

 

-Hirdetés-

Az országos rendezvénysorozat mottója idén az „Együtt.Működik” címet kapta, melyhez hat főbb témakör is kapcsolódik, melyek a következők:

  • Könyvtárak a járványhelyzetben
  • Könyvtárak a mentális egészségért
  • A könyvtárak múltidéző szerepe
  • Könyvtárak a személyes kapcsolatokért
  • A könyvtárosok tudásátadó szerepe
  • Egyensúlyban a természettel

A kiskőrösi Petőfi Sándor Városi Könyvtár az alábbi programokkal várja az érdeklődőket a hét folyamán:

2021. október 4-én hétfőn 12:00-18:00 óra között egész napos diafilmvetítéssel várják a gyermeket a könyvtárban. Az esemény partnerintézményei a Harangvirág óvoda és a KEVI általános iskolája, azonban minden érdeklődő kisgyermek számára ingyenesen megtekinthető az esemény.

„Testnek és léleknek” címmel járvány-tematikájú könyveket is ajánlanak a könyvtárban a projekthét ideje alatt. 

2021. október 6-án szerdán 9:00 órakor Takáts Géza tart könyvbemutatót a kicsiknek, akit ezúttal mesekönyvének főhőse, Léna is elkísér a könyvtárba. Az eseményen a Bem iskola diákjai is részt vesznek.

Kapcsolódó cikk
Megjelent Takáts Géza első mesekönyve, melynek főhőse Léna, a saját házi kedvence
Megjelent Takáts Géza első mesekönyve, melynek főhőse Léna, a saját házi kedvence
Mindössze néhány hónap alatt írta meg első könyvét a kiskőrösi Takáts Géza, aki 12 történeten, 53 oldalon keresztül meséli el...

2021. október 7-én csütörtökön 17 órára Sólyom Tamás és Tábi Tamás verskoncertjére hívják és várják az érdeklődőket a Kamaraterembe. Egy zenés, irodalmi körutazásra, mely összeállításban magyar költők megzenésített versei szólalnak meg. Az előadás a „Köszönjük, Magyarország” program keretében valósul meg.

„Képzeljünk el a valóságos vagy kijelölt, kinevezett színpadon, esetenként a színpad nélküli előadói térben egy tárlatot, melyen 6 vagy 8 kiállított és 20 vetített művészi fotó látható. A fotók régi, körfolyosós bérházakat mutatnak, díszes vagy éppen érdekes, izgalmas lépcsőházakat, udvarokat, ablakokat örökítenek meg, megjelenítik az ott élőket. Valóságossá teszik a kapualjak hangulatát és illatát, és a néző elé varázsolják ennek a különös világnak, közösségnek a szépségeit, derűs vagy éppen nosztalgikus képeit.
Képzeljük el ennek a kiállításnak a megnyitóját, az ünnepélyes eseményt, amikor megszólalnak a képfestmények szereplői, elmesélik történeteiket, megosztják önmagukat. A folyosókról a szobákba kukucskálva megleshetjük életük pillanatait, azonosulhatunk érzéseikkel, gondolataikkal, amíg rá nem jövünk, hogy az ajtók mögött a saját életünk zajlik. De mindez csak egy vaku-villanás, hiszen a végén a kiállítás bezárul, eltűnik, mint ahogy a vetített kép is eltűnik a falról.
Képzeljük el, hogy mindennek illusztrálásaként a háttérből lágy zene szól, egy gitár és egy hegedű finoman kíséri ismert és ismeretlenebb költők (Fövényi Sándor, Gáti István, Kiss Dénes, Kiss József, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) énekelt verseit. A dallamok életre keltői maguk is ezekben a bérházakban nőttek fel, a megszólaló dalok az ő saját történeteiket példázzák. Szerenádjuk hangjai kaput nyitnak a költészet számára, és megteremtik a hangulat, a látvány és a narráció hármasának szigorú dramaturgia szerint megkomponált egységét.” – írják honlapukon.

2021. október 8-án pénteken 17 órakor Turán István tart előadást „Ha akadékoskodnak, az ünnepséget áthelyezzük Szabadszállásra!” – Az 1948-as Petőfi-centenáriumi év nyitánya Kiskőrösön címmel a Petőfi Sándor Városi Könyvtár földszinti termében.

2021. október 9-én szombaton 8:00-12:00 óra között „Csak egy nap, cserébe egy évet kap” címmel ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítanak olvasóik számára.

– Mivel hosszú évek óta mi is részesei vagyunk az eseménynek, ezért vannak jól bevált szokásos programjaink

– tette hozzá Turán Istvánné Margó, könyvtárigazgató.

Ezek közül az egyik a „Tiszta lappal” amnesztiahét, amikor is hétfőtől szombatig elengedjük a késedelmi díjakat, illetve a „Csak egy nap, cserébe egy évet kap” keretében ingyen be is iratkozhatnak könyvtárunkba az érdeklődők. Szerintünk érdemes élni ezekkel a lehetőségekkel!

Programjaik a mindenkori járványügyi szabályok betartásával, INGYENESEN látogathatóak.

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (6 db kép)
MEGOSZTÁS