Mindössze néhány hónap alatt írta meg első könyvét a kiskőrösi Takáts Géza, aki 12 történeten, 53 oldalon keresztül meséli el kutyája, Léna kalandjait. A mesekönyv saját kiadásban, eddig 100 példányban jelent meg, melynek illusztrátora a szintén kiskőrösi Walter Borka. 

A szerzővel beszélgettem.

-Hirdetés-

 

Mikor, milyen indíttatásból döntötted el, hogy könyvet szeretnél írni?  Ha jól sejtem, a kutyusoddal átélt történetek szolgálnak a könyv alapjául…

Legelőször a téma volt meg. Egy átlagos hétvégén ötöltem ki, hogy szeretnék írni egy kutyás történetet. Teljesen másként indult, nem mesekönyvnek, sokkal inkább egy kisregénynek, melyet saját magam szórakoztatása céljából kezdtem el megírni, majd megmutattam a barátaimnak, akik azt javasolták nekem, hogy legyen inkább mesekönyv. Akkor tudatosodott bennem, hogy ez egy igazán jó ötlet. Léna is nagyon szereti a gyerekeket és jómagam is, így kézenfekvő volt, hogy a könyv is gyerekeknek íródjon. A történeteket Léna szemszögéből lehet olvasni. Úgy írtam meg, mintha saját maga mesélné el a történetét. Azonban párbeszédes, szóval annyi fikció van benne, hogy hol velem, hol a többi kutyával beszélget. 2017. október 6-án vettem magamhoz Lénát, így a történet is ezzel a reggellel kezdődik.

Léna, a mese főhőse

Milyen kutya Léna?

Jól kijön az emberekkel, gyakran járunk kirándulni együtt. Nagyon engedelmes kutya, mely annak is köszönhető, hogy kölyökkorától jártam vele kutyaiskolába. Egyébként félős eb, ezért is volt hatalmas siker számunkra, amikor megtanult úszni. Sok olyan helyzetbe belevittem, ami számára kellemetlen volt, azonban idővel megtapasztalta, hogyha velem van, akkor nem eshet baja. Tulajdonképpen ezek a kis történetek szolgálnak a könyv témájául.

Ezek szerint megtörtént eseteket írsz le a könyvben, vagy van benne némi fikció is?

Abszolút megtörtént esetek alapján íródott a mesekönyv, némi fikciós szállal, hogy kicsit izgalmasabb, színesebb legyen a történet. Az egész meseszerű, így könnyebben megértik a gyerekek is.

Mennyi idő alatt írtad meg a mesekönyvet?

Ez év elején, megközelítőleg három hónap alatt írtam meg Léna kalandjait. A történetet kronológikusan építettem fel, közben viszont volt olyan is, hogy egy komplett fejezetet beletettem a könyvbe. A történetet géppel írtam, majd megkerestem Zilaji Krisztina lektort, aki mindössze néhány nap alatt moderálta a szöveget és nagyon sok jó tanáccsal látott el. Ezúton is köszönöm a segítségét. Ezt követően választottam ki a kiadót, ami az egészben talán a legnehezebb volt. Ragaszkodtam ahhoz is, hogy még idén májusban megjelenhessen a könyv, azonban egyik kiadónál sem találtam olyan megoldást, ami lehetővé tette volna, hogy kiadjuk a könyvemet. Ekkor döntöttem el, hogy ezt én fogom finanszírozni, így esett a választásom a Könyvműhely.hu-ra. A nyomdai munka körülbelül három hetet vett igénybe, melyet szintén ők bonyolítottak le az én instrukcióim alapján. Meglátjuk, hogy mekkora sikere lesz.

Takáts Géza 12 történeten, 53 oldalon keresztül meséli el kutyája, Léna kalandjait

Kik voltak segítségedre a megírásában, illetve annak megvalósításában?

Szekeres Móni és Loványi Csilla voltak sok mindenben a segítségemre. Miközben írtam a történeteket, náluk a nyelviskolában folyamatosan tudtunk dolgozni vele. Ahogy elkészült egy fejezet, együtt olvastuk fel, illetve készítettünk ehhez kapcsolódó feladatokat is a gyerekeknek. Tőlük rengeteg visszajelzést kaptam. Minden fejezetbe igyekeztem egy kis tanulságot is tenni, tehát azt lehet mondani, hogy ez a könyv egy kicsit edukálja a gyerekeket. 

Ki tervezte a borítót, illetve ki rajzolta a grafikákat?

Fontos volt számomra, hogy minden tekintetben kiskőrösi termék legyen a mesekönyv. Az egyik ismerősöm ajánlotta Walter Borkát, akinek a próbarajza rögtön elnyerte a tetszésemet. Fontos szempont volt számomra, hogy az illusztrációk kézzel készüljenek, hiszen ez teszi igazán egyedivé. Ha már könyv, akkor ilyen szempontból is a hagyományossághoz ragaszkodom. Borka megkapta tőlem az instrukciókat, hogy milyen képeket szeretnék, majd pedig ez alapján dolgozott. A mesekönyv összesen 12 történetet tartalmaz, és több mint 20 illusztrációt. A koncepcióm az volt, hogy minden történethez minimum két illusztráció legyen, viszont az egyik fejezetben három is szerepel. A tördelést is én határoztam meg. A nyomdai munkát azonban már a Könyvműhely.hu intézte.

Kapcsolódó cikk
Walter Borka: „A művészet mindig meghatározó lesz az életemben…”
Walter Borka: „A művészet mindig meghatározó lesz az életemben…”
A 15 éves Walter Borka Kiskőrösön él édesanyjával, aki 11 éves kora óta fest. Tanulmányait a Bem József Általános Iskolában...

Elsősorban kiknek ajánlod Léna kalandjait?

Elsősorban 6-10 éves gyerekeknek ajánlom, de bárki számára érdekes lehet, aki szereti a kutyákat.

Hol és mikortól lehet beszerezni a mesekönyvet?

A héten már beszerezhető lesz a Csepi Könyvesboltban, illetve az Easy learning csapatánál. Természetesen nálam is van néhány példány, amit szívesen dedikálok is. Egyelőre 100 könyvet rendeltem, melyek mellé egyedi ajándékokat is adok majd.

A grafikát Walter Borka készítette (Forrás: Easy learning )

Hogy érzed, kedvet kaptál az íráshoz? Elképzelhető, hogy lesz folytatása a mesekönyvnek?

Szeretném, hiszen úgy is fejeztem be a könyvet, hogy a folytatás abszolút benne rejlik. Írni is nagyon szeretek, így az első könyv visszajelzései alapján kialakul, hogy lesz-e folytatás.

Tervezel könyvbemutatót?

Nagyon szeretnék könyvbemutatót, azonban a jelenleg kialakult korlátozó intézkedések miatt még nem tudom hogyan lenne érdemes mindezt megvalósítani. 

 

Fotók: Weigand-Kiss Bettina 

  Fotógaléria:

  Fotók megtekintése (16 db kép)
MEGOSZTÁS